Suntem în pragul unei epidemii de gripă? Record de bolnavi care ajung la Urgențe

Suntem în pragul unei epidemii de gripă? Record de bolnavi care ajung la Urgențe

În contextul creșterii semnificative a numărului de infecții respiratorii în România, sistemul medical se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare.

La Spitalul Sf. Spiridon din Iași, s-a înregistrat un record de 380 de pacienți în 24 de ore, depășind cu 50% media obișnuită, potrivit Observator. Specialiștii avertizează că suntem pe punctul de a intra într-o epidemie, iar spitalele din întreaga țară, inclusiv Spitalul Victor Babeș din București, sunt aproape pline, arată TVR Info.

Diana Cimpoeşu, coordonator UPU SMURD Iaşi: „Avem cazuri de forme severe la pacienţii vârstnici, mergând până la insuficienţă respiratorie acută care necesită ventilaţie mecanică non-invazivă”.

ADVERTISING

În ultima săptămână a anului trecut, au fost raportate aproape 54.000 de cazuri de infecții respiratorii și 3.300 de cazuri de gripă în România, potrivit datelor oficiale. Se înregistrează și decese, șase persoane pierzându-și viața din cauza virusului gripali. Medicii subliniază importanța vaccinării împotriva gripei și COVID-19, iar datele arată că cei care s-au îmbolnăvit în proporție covârșitoare nu erau vaccinați.

Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov: „În primul rând, dacă vrem să nu facem gripă sau Covid trebuie să ne vaccinăm. Din cei pe care i-ați văzut la camerele de gardă sau internați în spital sau cu decese declarate de gripă sau Covid, 99% sunt nevaccinați.

ADVERTISING

Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti: „Vaccinul antigripal se face până la sfârșitul sezonului de gripă, până la primăvară. Anticorpii postvaccinare apar în termen de zece zile, cel mai devreme de la momentul vaccinării. Imunitatea nu se instalează instantaneu.

Într-o încercare de a face față valului de cazuri, Spitalele Gomoiu și Sfântul Spiridon au devenit neîncăpătoare, iar personalul medical se confruntă cu provocări semnificative. Medicii din întreaga țară atrag atenția asupra importanței purtării măștii și a prezentării rapide la medic în caz de simptome respiratorii severe.

ADVERTISING

În ciuda situației din teren, Ministerul Sănătății susține că nu suntem încă într-o epidemie de gripă în România, menționând că numărul cazurilor este cu aproximativ 25% mai mic decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Ministerul încurajează prezentarea la camera de gardă doar în cazurile grave și recomandă tratament simptomatic, evitând utilizarea nejustificată a antibioticelor pentru infecțiile respiratorii. De asemenea, părinții sunt sfătuiți să evite trimiterea copiilor în colectivități în caz de simptome de viroză, pentru a preveni răspândirea virusului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇