Mulți dintre români doresc să petreacă sărbătorile în scurte vacanțe, eventual la munte, unde au mai multe șanse să aibă zăpadă și pârtii de schi aproape.
Însă acest lucru a început să fie speculat tot mai mult și de escroci, care postează pe Internet oferte de cazări fictive, cu poze furate și la prețuri atractive, pentru ca mai apoi să-i lase pe păgubiți și cu banii furați, și vacanța distrusă.
Consultantul de turism Traian Bădulescu a explicat, pentru RFI România, la ce să fie atenți oamenii ca să nu se lase păcăliți.
„În primul rând, ca în cazul oricărui alt tip de produs, le recomand potențialilor cumpărători să verifice autenticitatea site-ului, siguranța site-ului. Știm că există astfel de site-uri tip scam, cum li se mai spune sau care chiar creează fraude și pentru alte produse de bunuri de larg consum ce oferă poze frumoase și tarife mult mai mici.
În primul rând, le recomand turiștilor să apeleze la agențiile de turism. Pot rezerva și online, deși e bine o dată măcar să meargă la sediu, să cunoască consultanții. O agenție de turism poate oferi o gamă largă de tipuri de vacanțe turistului, de unde turistul își poate alege.
Sau măcar turistul să apeleze la un site renumit, știm cu toții, sunt mai multe de rezervări, nu unul necunoscut, și bineînțeles, dacă rezervă direct de la hotel, așa cum dacă rezervă direct de la compania aeriană sau de la structura de cazare, nu cred că-i așa de greu să identifici site-ul original al acelei structuri de cazare.
Bine, aceste fraude sunt până la urmă de domeniul penal și cei care fac aceste fraude utilizează anumite conturi bancare și riscă până la urmă, într-un final, să fie prinși. Din păcate, și pe social media am văzut astfel de false oferte, unde puteai achiziționa cu doar 10 euro ceva în loc de 100 de euro, vorbim de diverse produse turistice. Oamenii trebuie să fie foarte atenți, trebuie să verifice site-ul care se află în spatele acestor oferte.
Până la urmă, proprietarii structurilor de cazare n-au nicio vină. Oricine poate copia anumite poze și să le posteze pe Internet și apoi să vândă anunțul. Îmi amintesc cum în timpul crizei financiare din 2008-2010 apăruseră agenții de turism false care ofereau sejururi la Paris, cu doar 100 de euro, încasau banii și după aceea dispăreau”, a spus Bădulescu.
El le-a transmis românilor că, dacă o ofertă li se pare prea bună ca să fie adevărată, de regulă chiar așa și este.
„Vreau să le spun turiștilor potențiali, potențialilor clienți că nu există oferte cu reduceri enorm de mari, sub 30- 40 la sută față de media altor oferte, e aproape imposibil. Sunt agenții de turism care lucrează mai bine cu anumite hoteluri, le aduc mulți turiști și pot obține oferte speciale.
Sunt ofertele early booking cu reduceri din timp, dar dacă o pensiune, să spunem, costă cu totul închirierea 10.000 de lei și pe site apare suma de 3.000 de lei...ar trebui să fie atenți turiștii, pentru că acești bani se vor duce în buzunarul celui care a făcut frauda și turiștii nu vor beneficia de cazare”, a mai spus consultantul.