Mulți dintre noi nu doresc să aibă parte de o ceartă în familie, cu atât mai puțin tocmai de Crăciun. Dar când toți se adună sub același acoperiș și se discută vrute și nevrute, atmosfera poate deveni încinsă.
Dacă reuniunea de Crăciun tinde să se transforme într-o dispută verbală, există câteva tehnici pe care experții le recomandă pentru a aplana conflictul. Poți să deviezi o discuție incomodă, poți să nu fii de acord într-un mod constructiv și, la nevoie, te poți apăra, scrie NPR.
Alegerea unei abordări este ca și cum ai face improvizație, spune Nedra Glover Tawwab, terapeută specializată în relații și autoarea bestseller-ului New York Times "Set Boundaries, Find Peace". "Vei vedea ce strategii și scenarii funcționează pentru moment. Unele lucruri vor merge, altele nu", arată ea.
Iată patru situații cu care te-ai putea confrunta la masa de Crăciun în familie și cum să le faci față, potrivit experților americani.
O rudă te întreabă când o te căsătorești
Dacă nu poți să suporți acest subiect, ai patru posibilități.
Soluția 1: Evită. Evitarea conflictelor este privită deseori ca o formă de lașitate, dar dacă nu ai energie sau chef să vorbești despre așa ceva la masa de Crăciun, e în regulă. Dacă ai un unchi sau o mătușă care te întreabă mereu când te vei căsători, Celeste Headlee, jurnalistă și autoarea volumului "We Need to Talk: How to Have Conversations That Matter", recomandă să saluți politicos, dar să nu te așezi lângă el/ea la masă.
"Sunt unele persoane în familiile noastre care știu cum să ne apese toate butoanele. Așa că atunci când mergi la un eveniment de familie identifică persoanele care în general fac asta și stai departe de ele", spune Headlee.
Soluția 2: Abandonează discuția. Spune-i mătușii sau unchiului că vrei să iei ceva de mâncare sau de băut ori că ai nevoie să mergi la toaletă, recomandă Amy Lew, terapeută din San Diego specializată în probleme de mariaj și de familie. Copiii oferă multe portițe de scăpare de care poți să te agăți din mers ca să schimbi discuția, spune ea..
Soluția 3: Vorbește direct. Tawwab consideră că e în regulă să spui: "Nu vreau să vorbesc despre asta."
Poți să dai și un răspuns de genul "Nu mi-am făcut încă o idee despre asta. Încă sunt în faza de cercetare", spune ea.
Soluția 4: Folosește umorul pentru a schimba discuția. Dacă momentul pică bine, poți să zici: "Oau! E o întrebare importantă", spune Tawwab. "Poate fi un mod de a schimba subiectul fără să-i dai greutate."
Unchiul vrea să vorbiți despre un subiect controversat
Soluția 1: Găsește altceva de discutat. Dacă știi că discuția va provoca probleme, schimbă subiectul. Headlee obișnuiește să aplice "jocul celor trei întrebări", cum îi spune ea: "Chiar nu vom fi de acord aici, dar pariez că din trei întrebări pot să găsesc ceva cu care tu și eu să ne înțelegem", este abordarea pe care ea o folosește cu succes. Noul subiect este de obicei ceva foarte simplu și e tot ce ai nevoie, explică experta.
Soluția 2: Implică-te în discuție, dar cu grijă. Ascultă cât de mult poți când vorbești și caută să înveți ceva nou, recomandă Headlee. Poți și să începi discuția cu convingerea că nu vei câștiga. "Dacă înlături presiunea de a încerca să convingi cu fapte și date, scade miza", spune ea.
Soluția 3: Poți să nu fii de acord, dar într-un mod productiv. Ca să-i demonstrezi că te implici în discuție cu bună credință, vezi ce are de spus. Nu trebuie să fii de acord cu el, dar poți să-i zici: "Văd că te-ai gândit mult la asta" sau "înțeleg de ce privești din latura asta".
Dacă unchiul tău începe să lanseze niște teorii false, poți să-i spui: "Aș vrea să văd sursele tale. Poți să-mi trimiți niște linkuri? Mi-ar plăcea să le văd", spune Headlee.
O rudă se ia din nou de tine
Soluție: Apără-te - e singura cale. Ai dreptul să stabilești o limită. Dacă erai la o petrecere între prieteni sau la un eveniment la serviciu și erai tratat așa, cum reacționai?
"Familia nu înseamnă o invitație la abuz. Trebuie să decizi cum pot să-ți vorbească oamenii", spune Headlee.
Poți să-i spui rudei tale: "Nu poți să-mi vorbești așa. Dacă faci asta, eu plec", adaugă ea.
Regreți că mergi la reuniunea de familie
Soluția 1: Mai întâi, amintește-ți de ce ai ales să faci asta. Terapeuta Sara Stanizai recomandă să te întrebi și să vezi ce motive găsești. "Poate că vrei să fii alături de o rudă care are probleme de sănătate. Poate vrei doar să stai pe canapea și să te uiți la televizor fără să te implici. Poți găsi orice motiv", spune ea.
Acest motiv te poate ajuta să te duci la masa de Crăciun în familie, deși n-ai vrea s-o faci.
Soluția 2: Fixează-ți o limită de timp. "Amintește-ți că orice se întâmplă acolo va dura doar cât vei sta, iar apoi te duci acasă și te relaxezi", spune Headlee.
Asta poate însemna că stai doar patru ore cu familia, de Crăciun. În acest timp, fă o promisiune pentru tine și familia ta, recomandă Tawwab. "Voi fi cu voi patru ore, voi da tot ce e mai bun."
T.D.