Război în Gaza „Baie de sânge” la spitalul al-Shifa. Un nou armistițiu? S-a deschis un punct de trecere israelian pentru ajutoare

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> „Baie de sânge” la spitalul al-Shifa. Un nou armistițiu? S-a deschis un punct de trecere israelian pentru ajutoare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Israelul pare că a devenit mai dispus la un nou armistițiu, după incidentul grav în care armata israeliană a ucis din greșeală trei ostatici, în ciuda faptului că aceștia erau dezbrăcați și purtau un steag alb, pentru a arăta că nu sunt teroriști și nu au intenții violente. Şeful Mossad s-a întâlnit în Europa cu un mediator cheie în conflictul din Gaza, iar Benjamin Netanyahu a confirmat că a dat instrucțiuni echipei de negociatori.

În timpul ăsta, manifestații cu mii de oameni au loc la Tel Aviv, unde familiile celor 129 de ostatici care se mai află în captivitate cer guvernului un plan de eliberare cât mai rapidă a acestora. Benjamin Netanyahu le-a răspuns că are inima frântă de uciderea celor trei ostatici israelieni, dar că doar continuarea presiunii militare va duce la eliberarea celor care se mai află în mâinile teroriștilor.

Iar OMS avertizează asupra degradării maxime a infrastructurii sanitare în Gaza. Serviciul de urgenţe al spitalului al-Shifa, devastat de bombardamentele israeliene, este „o baie de sânge”, mijloacele de tratament sunt foarte limitate, dacă nu inexistente. Încă un spital funcționează parțial și trei „la limită", din 24 câte erau înaonte de război.  

ADVERTISING

Astăzi s-a deschis și un nou punct de trecere pentru convoaie umanitare și deja sunt planificate să intre 79 de camioane. Este vorba de un punct de trecere israelian, Kerem Shalom, aprobat "temporar" pentru a descongestiona punctul de trecere Rafah dintre teritoriul palestinian şi Egipt, care de la începutul războiului a fost singurul punct de intrare pentru camioanele cu alimente şi medicamente în Gaza.

În planul diplomației, miniștrii de externe britanic și german au publicat un text comun în care susțin o încetare durabilă a focului în Gaza, nu o încetare generală și imediată. Ei spun că trebuie găsită o soluție care să asigure securitatea pe termen lung.

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 16 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 72:

  • Contre Franța - Israel - Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a făcut apel duminică, la sosirea sa într-o vizită în Israel, la "un nou armistiţiu imediat şi durabil" în Fâşia Gaza, în timp ce omologul ei israelian a calificat orice astfel de apel drept o "eroare", informează AFP. Parisul este preocupat "în cel mai înalt grad" de situaţia din Gaza, unde „sunt uciși prea mulți civili” şi îndeamnă la un "nou armistiţiu imediat şi durabil", a declarat ministrul francez de externe.  
  • Cel mai mare tunel al Hamas - Armata israeliană a declarat că a descoperit cel mai mare tunel al Hamas din Fâșia Gaza de până acum, relatează AFP. Pasajul subteran făcea parte dintr-o rețea mai largă care se întindea pe o distanță de peste 3,5 km și se afla la 400 de metri de punctul de trecere a frontierei Erez, a precizat armata. Construcția a costat milioane de dolari și a durat ani de zile, au declarat forțele israeliene. Pasajele erau prevăzute cu sisteme de canalizare, electricitate, ventilație și o rețea de comunicații. Pereții sunt din beton armat, iar intrarea este un cilindru metalic cu pereți groși de 1,5 centimetri. De asemenea, armata israeliană a declarat că a găsit un număr mare de arme depozitate în tunel. Armata israeliană a declarat la începutul lunii decembrie că a descoperit peste 800 de tuneluri, dintre care 500 au fost distruse.
  • Convoaie umanitare - Un prim convoi de ajutor umanitar a intrat duminică în Fâşia Gaza prin punctul de trecere israelian Kerem Shalom, potrivit unei surse egiptene din Semiluna Roşie, informează AFP. În total, „79 de camioane au început să intre astăzi (duminică)", a spus sursa, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Israelul a anunţat vineri că a aprobat "temporar" intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza printr-unul dintre punctele sale de trecere, pentru a decongestiona punctul de trecere Rafah dintre teritoriul palestinian şi Egipt, care de la începutul războiului a fost singurul punct de intrare pentru camioanele cu alimente şi medicamente în Gaza. Anunţul a survenit după o vizită în Israel a consilierului american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.
  • La spitalul al-Shifa, o baie de sânge - Serviciul de urgenţe al spitalului al-Shifa din Gaza, devastat de bombardamentele israeliene, este „o baie de sânge”, a scris duminică OMS, relatează AFP. În plus, zeci de mii de persoane deplasate s-au adăpostit în incinta complexului spitalicesc şi nu există apă potabilă şi hrană. În unitatea de urgenţe sunt sute de pacienţi răniţi şi noi pacienţi sosesc în fiecare minut, în timp ce mijloacele de tratament sunt foarte limitate, dacă nu inexistente. Pacienţii în stare critică sunt transferaţi la spitalul Ahli Arab pentru intervenţii chirurgicale, acesta fiind singurul spital din nordul Fâşiei Gaza care "funcţionează parţial" la ora actuală, alte trei funcţionând "la limită", în timp ce înainte de război erau 24. 
  • Nou bilanț al pierderilor militare israeliene - Forţele de Apărare ale Israelului au anunţat, sâmbătă, moartea a doi soldaţi, ridicând la 121 numărul victimelor de la începutul operaţiunilor terestre împotriva Hamas. Este vorba de doi tineri, de 26 și 24 de ani.
  • Ce vor Marea Britanie și Germania - Ministrul britanic de externe David Cameron şi omologul german Annalena Baerbock au declarat, într-un articol comun din Sunday Times, că „este urgentă necesitatea" unei „încetări durabile a focului" în Gaza, precizând totodată că nu cer o încetare a focului acum. "Nu credem că a face apel chiar acum la o încetare generală şi imediată a focului, sperând ca aceasta să devină cumva permanentă, este calea de urmat. (...) Toţi cei care doresc să pună capăt suferinţei trebuie să lucreze împreună la o soluţie care să asigure securitatea pe termen lung pentru ambele popoare", au spus cei doi, afirmându-şi sprijinul pentru o soluţie cu două state.
  • Un nou armistițiu? - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a părut să confirme sâmbătă seară că sunt în curs noi negocieri mediate de Qatar pentru recuperarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, după ce o sursă declarase că şeful Mossad, serviciul de informaţii externe al Israelului, s-a întâlnit cu premierul Qatarului în Europa, relatează Reuters. Netanyahu a evitat să răspundă direct la întrebarea despre această întâlnire, dar a confirmat că a dat instrucţiuni echipei de negociere. Şeful Mossad, David Barnea, s-a întâlnit vineri în Europa cu Al Thani, un mediator cheie în conflictul din Gaza, a declarat o sursă pentru Reuters, în timp ce surse din Egipt au sugerat că Israelul pare să fie mai deschis la un nou acord cu Hamas, după uciderea de către armata israeliană din greșeală a trei ostatici.
  • Cu inima zdrobită, înainte - Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că "are inima frântă" după ce armata israeliană a omorât trei ostatici în Fâşia Gaza, dar că este necesar să se menţină "presiunea militară", transmite AFP. "Mi-a frânt inima. A zdrobit inimile întregii naţiuni. (...) Numai continuarea presiunii militare va permite eliberarea tuturor ostaticilor noştri", a spus Netanyahu la o conferinţă de presă.
  • O mamă și fiica ei, ucise de un soldat israelian - O mamă şi fiica ei au fost ucise sâmbătă de un soldat israelian, iar alte șapte persoane au fost rănite, în complexul ce găzduieşte singura biserică catolică din oraşul Gaza, a declarat Patriarhia Latină a Ierusalimului, informează AFP. "În jurul prânzului, astăzi, un lunetist al armatei israeliene a ucis două femei creştine în Parohia Sfânta Familie din Gaza, unde majoritatea familiilor creştine din Gaza şi-au găsit refugiu de la începutul războiului", indică Patriarhia în un comunicat. Armata israeliană, contactată de AFP, nu a comentat imediat această informaţie.
  • Acuzații de masacru la un spital din nordul Gaza - Armata israeliană a anunţat sâmbătă că a descoperit arme şi a arestat în jur de 80 de membri ai Hamas în zona spitalului Kamal Adwan din nordul Fâşiei Gaza, în timp ce Hamas acuză un "masacru", informează AFP. Hamas susține că armata israeliană a tras asupra saloanelor în care se aflau pacienţi şi a denunţat un "asediu" care a durat câteva zile, raportând arestări în rândul personalului. De ceaaltă parte, armata israeliană susține că personalul medical a fost "interogat" și a recunoscut că armele erau ascunse în incubatoare destinate copiilor născuți prematur.
  • Angajat al MAE francez, ucis - Franța a condamnat un bombardament israelian în Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, care a provocat moartea unui angajat al Ministerului francez al Afacerilor Externe şi a cerut să se facă cât mai rapid lumină asupra acestei tragedii, transmite AFP. Persoana ucisă, care lucra pentru Franţa din 2022 şi a cărei identitate şi naţionalitate nu au fost precizate, îşi găsise refugiu în casa unuia dintre colegii săi de la consulatul general al Franţei, alături de alţi doi colegi şi membri ai familiilor acestora. Locuinţa a fost lovită de un bombardament israelian care a provocat în jur de zece victime.
  • Miting cu mii de persoane la Tel Aviv - Mii de persoane au venit sâmbătă seara la Tel Aviv la un miting de solidaritate cu ostaticii israelieni duşi în Gaza, cerând premierului Benjamin Netanyahu să încheie un acord cu Hamas pentru eliberarea celor 129 de persoane despre care se presupune că sunt încă reţinute și în viață, relatează The Times of Israel. Mai mulţi membri ai familiilor ostaticilor au luat cuvântul din "Piaţa Ostacilor" din Tel Aviv, cerând guvernului să prezinte un plan pentru ca cei ţinuţi în captivitate să se întoarcă în siguranţă în Israel, relatează şi CNN. 
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇