Primul studiu care a calculat ce mănâncă pisicile din toată lumea a descoperit că irezistibilele feline au un impact semnificativ asupra ecosistemului.
Pisicile sunt animale de companie pentru milioane de oameni. Însă aspectul lor adorabil ascunde niște ucigași eficienți care mănâncă peste 2.000 de specii în toată lumea, inclusiv câteva sute aflate în pericol de dispariție, arată un studiu recent, potrivit The Guardian.
De la domesticirea lor, acum 9.000 de ani, pisicile s-au răspândit pe toate continentele, cu excepția Arcticii, iar instinctul lor de vânători iscusiți s-a transmis până în zilele noastre. Într-un studiu publicat de Nature Communications, cercetătorii le descriu drept „una dintre cele mai problematice specii invazive din lume".
„Studiul nostru pune în lumină obiceiurile de prădător ale unuia dintre cei mai eficienți și mai răspândiți prădători invazivi", se arată în materialul științific publicat de echipa lui Christopher Lepczyk, de la Auburn University, Statele Unite.
Păsări, mamifere, insecte și reptile - toate ajung în meniul pisicilor, iar 17% din acestea sunt pe lista speciilor în pericol de dispariție.
În total, pisicile mănâncă 981 de specii de păsări, 463 de reptile și 431 de mamifere - acestea constituie aproximativ 90% din speciile pe care le consumă. Îndrăgitele feline se hrănesc și cu 119 specii de insecte și 57 de specii de amfibieni, arată primul studiu care a măsurat ce mănâncă pisicile lăsate libere.
Oamenii de știință au mai observat că pisicile au un impact mai mare pe insule, unde mănâncă de trei ori mai multe specii pe cale de dispariție, în comparație cu ceea ce consumă pe continente. În Noua Zeelandă ele au mâncat specii care nu mai există în sălbăticie, inclusiv Wrenul de stâncă și prepelița.
Impactul pisicilor asupra mediului înconjurător a stârnit o dezbatere intensă în Noua Zeelandă, unde politicienii au cerut chiar eradicarea lor completă, iar organizarea unor competiții în care copiii sunt încurajați să împuște pisici sălbatice a stârnit controverse.
În Australia se estimează că pisicile ucid peste 300 de milioane de animale în fiecare an, iar grupurile de mediu fac apel la stăpânii acestor patrupede să le țină în casă. În unele zone au fost impuse măsuri de carantină pentru pisici.
Măsura a fost adoptată și în orașul Walldorf din Germania, unde localnicilor li s-a impus în primăvară să-și țină pisicile în casă timp de trei luni, pentru a proteja populația de ciocârlan care se înmulțește în această perioadă a anului.
Un studiu anterior, care a analizat datele din sute de cercetări pe această temă, a arătat că aceste feline mănâncă aproximativ 9% din păsările cunoscute, 6% din mamiferele cunoscute și 4% din reptilele cunoscute de lumea științifică .
„Pisicile mănâncă în mare măsură ceea ce se găsește. Dacă o specie lipsește din dieta lor, înseamnă fie că prada e absentă, fie este rară în mediul înconjurător", au notat autorii.
Există câteva lucruri simple pe care stăpânii pisicilor le pot face pentru a proteja păsările. Un purtător de cuvânt al Societății Regale pentru Protecția Păsărilor din Marea Britanie a spus că o zgardă cu clopoțel și ținerea pisicilor în casă în timpul nopții contribuie la reducerea numărului de păsări, în special a celor care își fac cuib la înălțime mică, și alte vietăți pe care felinele le-ar putea vâna.
Dispozitivele cu ultrasunete pot fi, de asemenea, instrumente inofensive, dar eficiente pentru reducerea timpului petrecut de pisici în curți, a adăugat expertul.
T.D.