Atelierele Bubu, primul program educativ pentru copiii de 0-3 ani organizat de o instituție culturală din România

IMG_7906

Din luna octombrie 2023, Opera Comică pentru Copii vine în atenția publicului cu un program educativ inovator, adresat, în premieră, copiilor de 0-3 ani și părinților lor. În fiecare dimineață, de luni pană vineri, sunt organizate Atelierele Bubu în incinta instituției, pe Calea Giulești nr. 16. 

În acest moment există șase tipuri de ateliere la care părinții sunt invitați să participe alături de copiii lor: de muzică, de educație emoțională timpurie, messy creative, somn bun, de nutriție și psihonutriție pediatrică și primul meu club de lectură. Fiecare atelier în parte îi ghidează atât pe cei mici, cât și pe părinți să-și însușească diverse tehnici de dezvoltare personală prin joacă, dar și informații extrem de utile pentru această primă etapă a vieții.

Atelierul de Muzică îi transformă pe copii din simpli ascultători în mici muzicieni. Copiii și părinții se bucură de înțelegerea limbajului universal al muzicii, de stimularea atenției și a răbdării, de dezvoltarea auzului muzical și a exprimării emoționale, de dezvoltarea concentrării, a creativității și a coordonării și de îmbunătățirea inteligenței emoționale și a limbajului. În cadrul Atelierului de Muzică, fiecare copil are ocazia să exploreze sunetele și instrumentele muzicale, chiar înainte de a învăța să vorbească. 

ADVERTISING

Atelierul de Educație Emoțională Timpurie are la bază un concept nou, prin care, alături de psihologul și actorul implicați și cu ajutorul tehnicilor din terapia prin joc și a jocurilor teatrale,  se identifică nevoile sau provocările emoționale din relația părinte – copil: înțelegerea emoțiilor, anxietăți, încredere, fobii, conectare și prezența în relația părinte – copil. Echipa formată din psiholog și actor facilitează un „spațiu” sigur pentru copil și părinte, cu multă empatie și înțelegere, loc în care se pot conștientiza și trăi emoțiile și stările fiecăruia. 

Atelierul de Nutriție și Psihonutriție Clinică Pediatrică vine în întâmpinarea nevoii de educare alimentară a părinților care au început diversificarea meniului bebelușilor. Hrănirea este un eveniment primar în viața unui sugar și a unui copil mic. Ea reprezintă centrul atenției părinților și a altor îngrijitori, precum și o sursă de interacțiune socială prin comunicare verbală și nonverbală. Experiența de a mânca oferă nu numai hrană, ci și o oportunitate de învățare. Ea afectează atât creșterea fizică și sănătatea copiilor, cât și dezvoltarea lor psihosocială și emoțională. Desfășurarea atelierului presupune 25 de minute dedicate jocurilor pentru cei mici și 25 de minute dedicate părinților.  

ADVERTISING

Atelierul Messy Creative propune participanților să se aventureze în lumea creativității într-un mod unic și neconvențional. Este locul unde fiecare pată și murdărie devin surse de inspirație, iar haosul se transformă în artă. Îndrumați de traineri, cei mici explorează arta expresiei libere și descoperă bucuria de a crea fără constrângere. 

Unul dintre cele mai noi ateliere, Primul meu Club de Lectură, își propune să-i împrietenească pe cei mici cu cărțile. Aici, participanții creionează cele mai frumoase povești, prin jocuri de rol și activități interactive, explorând minunatul univers al cărților. Copiii au ocazia de a deveni eroii propriilor povești și de a descoperi bucuria primelor lecturi într-un mod distractiv și interactiv. Prin această inițiativă, Opera Comică pentru Copii își propune să cultive dragostea pentru lectură încă de la o vârstă foarte fragedă, contribuind la dezvoltarea abilităților cognitive și a imaginației copiilor. 

ADVERTISING

Atelierul de Somn Bun aduce o perspectivă plină de înțelegere asupra provocărilor părintești. Cu o abordare bazată pe empatie și experiență personală, coordonatorul atelierului se implică profund în lumea emoțională a părinților și a copiilor, oferind îndrumare și soluții practice. Aici sunt împărtășite cu răbdare și blândețe cunoștințele acumulate în călătoria către înțelegerea științifică a somnului infantil. La acest atelier, părinții sunt invitați să descopere modalități eficiente de a sprijini somnul sănătos al copiilor și să construiască conexiuni puternice prin apropiere și înțelegere.  

Cea mai nouă iniţiativă a OCC le oferă copiilor între 0 şi 3 ani prilejul de a explora, într-un mod relaxat, cald, jucăuş şi perfect adaptat nivelului lor cognitiv şi emoţional, o largă paletă de experienţe: emoţiile, instrumentele şi sunetele muzicale, propria creativitate, motricitatea, competențele fizice dar şi viziunea despre hrană şi nutriţie în general – toate ghidate de specialişti certificaţi şi cu experienţă în domeniu.

Odată cu nașterea fiicei mele, am înțeles cât de importantă este implicarea părinților în dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a celor mici. Din acest motiv, am realizat la Opera Comică pentru Copii spectacolele și atelierele Bubu, dedicate copiilor de până în trei ani.”, a declarat Andreea Soare, inițiatoarea activităților adresate bebelușilor la OCC – Festivalul Bebe Fest OCC, Atelierele Bubu și spectacolele în care personajul Bubu e protagonist („Bubu și Anotimpurile”, „Bubu la Zoo”, „Bubu și Fulgii de nea”). 

Așadar, instituția din Calea Giulești nr. 16 îi invită pe părinți să descopere unul sau mai multe dintre Atelierele Bubu, concepute special pentru copiii cu vârsta între 0-3 ani. Toate aceste ateliere sunt organizate dimineața, în intervalul 10-12, în săli special amenajate pentru ca cei prezenți să aibă parte de o atmosferă plăcută și totodată interactivă și educativă. Informații suplimentare despre fiecare atelier în parte, precum și biletele disponibile se regăsesc pe site-ul: www.magazinulocc.ro.