Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv, vineri, la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Decizia de azi a Curţii de Apel Cluj e aceeași cu sentința pronunțată în primă instanță de Tribunalul Cluj, în februarie 2022, scrie Cluj24.
În plus, Curtea de Apel Cluj i-a majorat de la 4 la 5 ani pedeapsa complementară care îi interzice dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice altă funcţie publică, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de sta şi, dreptul de a ocupa funcţia de primar. Pedeapsa complementară se execută după ce iese din închisoare.
Polițiștii s-au dus acasă la Cherecheş, dar nu l-au găsit. Acesta ar trebui să se predea, dar nu este clar unde se află, nefiind nici la primărie. Aşa că Poliţia l-a dat în urmărire.
UPDATE: Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media, Cherecheș ar fi fugit din țară pe la Vama Petea, iar polițiștii urmează să ceară mandat european de arestare pe numele primarul din Baia Mare. Într-o intervenție la Antena 3, purtătorul de cuvânt al IGPR a spus că nu există informații de la Poliția de Frontieră că primarul ar fi trecut granița. Cătălin Cherecheș era sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara, fiind dat în consemn la toate frontierele țării.
Ultima apariție a primarului Cătălin Cherecheș este de azinoapte, într-o înregistrare video pe Facebook în care își susține nevinovăția.
Edilul urmează să fie încarcerat în Penitenciarul Baia Mare.
Porsche Cayenne rămâne sub sechestru
În decizia de azi, Curtea de Apel Cluj a menţinut sechestrul asigurător instituit în 2016 pe maşina Porsche Cayenne pe care o deţine edilul şi asupra unui teren intravilan de 74 mp, până la concurenţa sumei de 65.000 de lei şi 5.000 de euro, cu privire la care s-a dispus confiscarea specială.
Curtea de Apel a mai dispus ca sechestrul asigurător să garanteze şi plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 57.000 de lei (aferente fazelor de urmărire penală, judecata în primă instanţă şi judecata în apel).
Acuzaţiile DNA
Cătălin Cherecheș a fost acuzat că a luat mită în aprilie 2016, dar primarul a susținut atunci că a fost vorba despre restituirea unui împrumut.
El ar fi primit de la o persoană din conducerea CS Fotbal Club Municipal Baia Mare 70.000 de lei pentru a susţine financiar clubul.
Cătălin Cherecheș a fost arestat, dar a candidat de după gratii și a ieșit primar din nou, cu 70% din voturi.
Condamnat de judecătoarea care a refuzat şpaga soacrei
În completul de judecată de la Curtea de Apel Cluj care a dat verdictul s-a aflat şi judecătoarea Georgiana Hîngan Fărcaș, pe care socrii lui Cătălin Cherecheș au încercat s-o mituiască.
Soacra edilului, Claudia Gliga, a fost prinsă în flagrant delict de procurorii DNA, în timp ce îi oferea 50.000 de euro mamei judecătoarei, pentru o sentinţă mai blândă în dosarul ginerelui.
Însăşi judecătoarea a făcut denunțul la DNA. Procurorii au intrat atunci pe fir și au realizat mai multe înregistrări ambientale. În înregistrări, soacra primarului i-ar fi spus mamei judecătoarei că fiica sa "în numele legii să fie mai blândă".
Potrivit anchetatorilor, soacra lui Cherecheş ar fi fost ajutată de soţul ei atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i transportul atât în vederea "rezolvării problemei" la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 de euro.
Socrii primarului au fost arestați preventiv acum două săptămâni şi sunt şi acum după gratii.
Cherecheș nu avea încredere că judecătoarea poate fi imparţială
Iar Cherecheş a susţinut că nu ştie ce "au avut în cap aceşti oameni, care au vrut să îi facă un cadou o astfel de chestiune".
Primarul a declarat că este evident că nu apare în povestea socrilor săi şi că „ai impresia că justiţia e ca la piaţă” şi că „te trezeşti să învârţi prăjituri şi să le împachetezi în bani”.
El a mai precizat că nu crede că judecătoarea în cauză mai poate sta într-un perfect echilibru pentru a judeca dosarul său:
„Eu astăzi consider că cel puţin doamna judecător nu are posibilitatea să stea aşa cum trebuie să stea Justiţia, într-un perfect echilibru între lege, acuzator, acuzat, opinie publică, principii, moralitate, presiune publică, presiune mediatică, aşteptări. Lucrul acesta nu se poate întâmpla. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă doamna judecător ar marşa spre achitare. Bineînţeles că i-ar sări toată lumea în cap”.