O ceremonie realizată de un grup de tineri, la sosirea cuplului prezidențial în Zanzibar, intrigă publicul și ridică tot mai multe semne de întrebare despre scopul vizitei lui Iohannis în Africa.
Două clipuri video în care portretele lui Klaus şi Carmen Iohannis sunt aruncate în apă, publicate pentru prima dată de spotmedia.ro, duminică, 19 noiembrie, nu se află pe site-ul oficial al instituției prezidențiale și nici nu au fost postate pe conturile rețelelor sociale ale președintelui sau membrilor delegației.
Omisiunea în serie sugerează rețineri de ordin cultural din partea organizatorilor turneului african în ce privește evenimentele la care participă cuplul prezidențial.
VIDEO. Ceremonie în care tineri din Zanzibar îi urează „Hakuna matata!”, adică „Fii fără teamă!”, în traducere liberă – Sursa: Spotmedia.ro
Filtrarea informațiilor despre interacțiunile președintelui cu oficiali locali și membrii comunității africane a fost făcută și cu ocazia momentului artistic de la școala de fete din Nairobi, Kenya, atunci când Carmen Iohannis a fost invitată să participe la un dans tradițional.
În cele două clipuri video obţinute de SpotMedia, un grup de tineri din Zanzibar le urează bun venit lui Klaus și Carmen Iohannis printr-un dans ritualic, strigându-le numele și, apoi, aruncându-se în apă cu portretele lor.
Scena, desprinsă din context, e halucinantă, iar cuplul prezidențial, care a participat la eveniment, s-a distrat copios, conform înregistrării.
VIDEO. În aceeași ceremonie, tabloul lui Carmen Iohannis a fost aruncat în apă - Sursa: Spotmedia.ro
Nimeni din delegația oficială nu s-a obosit s-o împărtășească și s-o explice și cetățenilor români.
Carmen Iohannis a filmat dansurile ritualice și salturile în apă pe un telefon iPhone, îmbrăcată într-o rochie roz și cu sandale albe în picioare.
Președintele a purtat o cămașă, de asemenea, albă, pantaloni bleumarin și pantofi închiși la culoare.
Elementele de autenticitate
În lipsa unui comunicat oficial și a unor explicații din partea membrilor delegației, cele două clipuri video au creat confuzie, mirare, dar și hohote de râs.
Unii dintre cei care le-au văzut au susținut în comentariile de pe reţelele sociale că ar fi fost realizate cu inteligență artificială (AI).
Video-urile publicate de spotmedia.ro duminică seara au fost filmate de o persoană care a participat la eveniment. Nu știu cine e autorul înregistrării, aceasta fiindu-mi trimisă de o sursă care a dorit să-și păstreze anonimatul, nu a fost la fața locului, dar e familiarizată cu desfășurarea turneului african.
Înainte de a fi urcate pe site, au fost analizate cu atenție de către editorii din redacție și am încercat să le confirmăm autenticitatea.
La ora publicării, nu am știut că Spotmedia.ro era singura redacție care deținea imaginile.
Sunt cel puțin trei elemente care indică faptul că sunt autentice:
- În clipul în care are loc ritualul în cinstea lui Carmen Iohannis apare Delia Dinu, consilier prezidențial, șefa Departamentului de Protocol al instituției prezidențiale. Ea e membră a delegației care s-a deplasat în Africa;
- Un alt element este prezența în ambele clipuri a cuplului prezidențial, îmbrăcat la fel, aflându-se în același loc, indiciu că au fost martori la eveniment;
- Ultimul e legat de sursa care a furnizat filmarea, fiind o persoană serioasă.
Mulți cititori ne-au scris, pe bună dreptate, susținând că clipurile pot fi „fake news”.
A fost și problema redacției. De aceea, au fost trecute printr-un proces de verificare amănunțită, care a durat ore bune înainte de a le posta pe site.
Un turneu minat de apetitul pentru lux al președintelui
Klaus Iohannis ajunge în Zanzibar în data de 18 noiembrie, iar seara participă la un dineu oficial oferit de Hussein Mwinyi, președintele regiunii semi-autonome, aflate în componența statului Tanzania.
„Situat strategic la răscrucea dintre Asia, Orientul Mijlociu și Africa, o bijuterie naturală și un centru comercial istoric, Zanzibar este mai mult decât potrivit pentru a fi o regiune înfloritoare și un centru economic eficient”, a spus Klaus Iohannis, în discursul său.
„În ultima vreme, a devenit un loc preferat de investitorii și companiile românești. Sunt sigur că integrarea lor fără probleme nu ar fi fost posibilă fără ospitalitatea, viziunea și profesionalismul dumneavoastră. Există un mare potențial în continuarea dezvoltării cooperării în domeniul turismului, dar și în promovarea schimburilor culturale, cu un accent deosebit pe protecția și gestionarea patrimoniului cultural”, a mai adăugat președintele țării, făcând referire la faptul că românii cu venituri peste medie au descoperit Tanzania și Zanzibar în timpul pandemiei, atunci când multe destinații de vacanță erau în carantină, iar pentru a călători acolo, în acea perioadă, nu era nevoie de viză.
Turneul prin cele patru țări din Africa - Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal - aflat în desfășurare, a provocat o importantă dezbatere în România din cauza costurilor ridicate, a modului de organizare și a utilității politice a acestuia.
Cu câteva zile înainte de a pleca, președintele Klaus Iohannis a primit 1,5 milioane de euro, din fondul de rezervă al Guvernului, ca o suplimentare a bugetului pentru călătorii, anunța Euronews.
O atmosferă de vacanță
În data de 7 noiembrie, Recorder publica un documentar realizat de jurnalista Anca Simina în care făcea o prezentare a modului luxos în care călătorește șeful statului și cât costă avioanele pe care le închiriază.
În situația tensionată din țară, cu un război la graniță, cu o coaliție de guvernare în care au izbucnit confruntări politice și cu un deficit bugetar în creștere, plecarea șefului statului în Africa, pentru o perioadă de zece zile, a ridicat multe semne de întrebare.
Din relatările presei locale și evenimentele anunțate de oficialii români, Klaus Iohannis a folosit acest turneu mai mult ca pe o oportunitate de vacanță decât ca pe o acțiune diplomatică serioasă și consistentă.
Acest lucru se observă din luxul deplasării, realizată cu un avion privat, faptul că din delegație nu au făcut parte investitori și nu au fost enunțate obiective clare ale vizitei pentru fiecare țară.
Aflând de controversele provocate în România de lungul său turneu, Klaus Iohannis a încercat, pe parcurs, să-și pună în valoare întâlnirile la nivel înalt cu liderii țărilor respective prin comunicate lungi, imagini oficiale și declarații de presă, dar ținutele scumpe ale soției sale, excursiile și atmosfera relaxată nu au putut fi șterse din mintea publicului.
Faulturi tot mai frecvente între PSD și PNL
Turneul african al lui Iohannis a adâncit disensiunile dintre PSD și PNL, cele două formațiuni, aflate la guvernare, intrând în coliziune și din cauza prăbușirii susținerii publice pentru actualul președinte.
Ambele partide se tem că lipsa de popularitate a lui Iohannis le-ar putea crea probleme anul viitor, cu ocazia celor patru rânduri de alegeri.
„PSD nu s-a schimbat și nici nu se va schimba, are în ADN ura față de societatea civilă și cei care îndrăznesc să acuze fardul pus peste socialismul cu față umană și capitalismul de cumetrie”, a scris Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și europarlamentar, într-o postare pe Facebook.
Nivelul de tensiune dintre cele două partide aflate la guvernare a ajuns la cote înalte, în timp ce Klaus Iohannis nu mai deține influența necesară pentru a calma spiritele.
În urma unei inițiative Recorder, peste 37.000 de oameni i-au cerut președintelui României să desecretizeze cheltuielile făcute de acesta în legătură cu deplasările în străinătate.