Atracții turistice Iași: Ce poți să vizitezi în acest oraș și în împrejurimi

Atracții turistice Iași: Ce poți să vizitezi în acest oraș și în împrejurimi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Iași este un oraș din România care merită să fie vizitat datorită numeroaselor atracții pe care le posedă. Fosta capitală a Moldovei este extraordinar de apreciată pentru clădirile istorice, cu o arhitectură deosebită. Vizitând acest oraș superb vei descoperi povești impresionante despre artă și istorie. Iași este locul în care Mihai Eminescu și colegii lui din Junimea și-au pus amprenta. Numeroase atracții se învârt în jurul locurilor în care poetul și-a petrecut timpul și a conceput capodoperele literare. Locurile de vizitat sunt numeroase, de la frumoasele clădiri istorice, la muzee, parcuri, biserici și catedrale încărcate de emoție. Descoperă în acest articol ce locuri fac ca Iașiul să fie un adevărat muzeu național care merită vizitat!

1. Iași, obiective turistice – biserici, mânăstiri și catedrale care merită vizitate

În Iași se află cele mai multe biserici din România, motiv pentru care a fost denumit și orașul celor 100 de biserici. În prezent au mai rămas aproximativ 70 de ctitorii, iar multe dintre ele sunt monumente istorice. Atunci când vizitezi orașul Iași iul nu poți rata câteva dintre cele mai frumoase și pline de spiritualitate biserici și catedrale. Acestea te vor impresiona printr-o arhitectură nemaipomenită și o bogată istorie.

Catedrala Mitropolitană

Poate cel mai vizitat loc din Iași, Catedrala Mitropolitană, impresionează prin elementele decorative în stil baroc. Aceasta este una din cele șase catedrale mitropolitane din țara noastră. Ridicată în secolul al XIX lea, catedrala este o clădire monumentală care merită văzută. Pentru că moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană de la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, mii de credincioși din toată țara vin aici pentru a se ruga la aceasta. În ziua de 14 octombrie pelerinii vin să atingă racla și formează cozi interminabile pentru a putea să se roage la aceasta. La demisolul catedralei se află Muzeul Mitropolitan, o altă atracție deosebită din Iași.

ADVERTISING

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Aceasta are o istorie bogată, fiind veche de aproximativ 350 de ani. În tot acest timp și-a păstrat aspectul deosebit care atrage turiștii. Detaliul care face această mânăstire unică este broderia din piatră care se regăsește pe zidurile exterioare. În acest loc se află mormintele unor personalități precum Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza. Timp de aproximativ 250 de ani în Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi au fost adăpostite moaștele Sfintei Cuvioase Paraschiva, aduse tocmai de la Constantinopol. În 1887 moaștele au fost mutate la Catedrala Mitropolitană. Un alt lucru interesant despre această mânăstire este că Mihai Eminescu a locuit o perioadă în acesta, de aceea acum e află bustul lui în curte.

Mănăstirea Golia

Acest monument istoric este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Iași. Mănăstirea Golia este un așezământ monahal ridicat la mijlocul secolului al XVII-lea de către Vasile Lupu, domnitorul din acea perioadă. Pentru că în același loc exista o biserică construită de Ioan Golia, de la acesta a preluat numele. Mănăstirea este sub forma unei fortărețe, fiind înconjurată de un zid înalt de apărare și un turn cu clopotniță. Arhitectura este deosebită, cu elemente ale stilului renascentist și bizantin. Aspectul per total este unul medieval, datorită fortăreței. În incinta clădirii se află o casă în care Ion Creangă a locuit pentru o perioadă, alături de soția lui Ileana și fiul Constantin.

Catedrala Romano-catolică

Catedrala se mai numește și Sfânta Fecioară Maria Regina și este o clădire cu o arhitectură impresionantă bogată în detalii pline de semnificație. La exterior, se poate observa forma de cerc a clădirii care semnifică perfecțiunea. Privită mai de sus catedrala Sfânta Fecioară Maria Regina arată precum o coroană de rege. În interior predomină nuanțele de albastru și alb, caracteristice Fecioarei Maria. Dacă vizitezi acest loc vei rămâne plăcut surprins de acustica foarte bună, aceasta fiind și motivul pentru care catedrala găzduiește diverse concerte. Alte elemente impresionante sunt orga, vitraliile multicolore prin care lumina pătrunde, altarul Fecioarei Maria din mozaic și cupola în formă de soare.

ADVERTISING

2. Locuri de vizitat în Iași pentru pasionații de natură

Dacă alegi să vizitezi Iașiul este obligatoriu să îți aloci timp și pentru unul din simbolurile orașului, parcul Copou. Parcul se întinde pe o suprafață de 10 ha, este situat pe dealul cu același nume ”Copou” și se află între alte două repere ale orașului Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Grădina Botanică "Anastasie Fătu". Astfel, că doar dacă ”te învârți” prin zonă și ți-ai umplut ziua.

Parcul Copou

Grădina Copou este parcul cu cea mai mare vechime din Iași și va avea, totodată, calitatea de monument istoric conform Primăriei Iași. Titlu ce îl merită pe deplin pentru că în ansamblul lui există muzeul Mihai Eminescu, Obeliscul cu Lei și Teiul lui Eminescu. Parcul a luat naștere în secolul XIX drept grădină de relaxare pentru domnitorul Grigore Ghica. Inițial s-a numit ”Podul Verde” și abia în anul 1833 a fost pus la dispoziția publicului larg prin bunăvoința domnitorului Mihail Sturdza. În anul 1846, parcul a primit peste 1500 de exemplare de material dendrofloricol precum:tei, plopi, carpeni, ulmi, jugastri, trandafiri, lilieci, garoafe turcești etc. Astfel că parte din vegetația de atunci este prezentă și acum. În 1860 parcul este iluminat prin intermediul felinarelor, o dotare de mare anvergură la momentul acela, ținând cont că în 1857 Bucureștiul devenea primul oraș din lume ce avea iluminat public cu lămpi cu petrol lampant.

Astăzi parcul încântă privirile turiștilor, este o oază de liniște și relaxare pentru ieșeni și punct de întâlnire pe studenți și îndrăgostiți. Ce loc mai bun care să te ducă cu gândul la dragoste decât parcul ce poartă vibrația versurilor poetului Mihai Eminescu. Parcul, prin monumentele îl elogiază pe poet în numărate rânduri. Există muzeul Mihai Eminescu care a fost înființat la momentul împlinirii a 100 de ani de la trecerea în neființă a poetului (15.06.1989). Muzeul găzduiește scrisori, fotografii ale poetului, mobilier și de asemenea în incinta muzeală se țin serate ori expoziții de pictură. Totodată, un alt simbol cu privire la poet  este ”Teiul lui Eminescu” , arbore pe care poetul îl menționează în poeziile sale și pe care oamenii îl pot vedea chiar și astăzi fiind încă în vegetație.

ADVERTISING

Un alt punct de interes în parcul Copou este Obeliscul cu Lei, monument realizat în perioada domnitorului Mihail Sturdza. Acesta are 13,4 m și are la bază patru lei așezați pe un soclu de piatră. Monumentul reprezintă puterile europene de la acel moment ce au recunoscut independența Țărilor Românești.

Grădina Botanică "Anastasie Fătu"

Grădina Botanică din Iași este cea mai mare grădină de acest fel la nivel național, aceasta înglobează 10 secții și 2 laboratoare. Este visul oricărui pasionat de plante să ajungă să viziteze aceasta comoară dendrofloricolă. Grădina Botanică ”Anastasie Fătu” nu este doar cea mai mare din țară, ci este dintre cele mai mari din Europa. Întreaga suprafață se întinde pe aprox. 100h pline de vegetație, lacuri și izvoare. 

Un punct de interes al Grădinii este zona destinată nevăzătorilor, este o zonă cu plante ce ies în evidență prin parfum ori textură. Caracteristici ce permit persoanelor nevăzătoare să beneficieze de o întreagă experiență senzorială. Totodată, fiecare zonă are în dreptul speciilor de plante plăcuțe cu text Braille prin care nevăzătorii pot afla informații despre fiecare plantă. Grădina botanică nu este doar o zonă de relaxare, ci este recunoscută pentru laboratoarele de cercetare unde se derulează proiecte la nivel național și chiar european.

3. Atracții turistice în Iași - locuri de poveste cu o arhitectură impresionantă

 Cum am spus, orașul acesta se remarcă printr-o istorie bogată și clădiri cu o arhitectură deosebită. Clădirile istorice în stil bizantin, neogotic sau eclectic clasic te vor face să te îndrăgostești de Iași și să-ți dorești să vizitezi mai multe obiective. Iată doar câteva dintre cele mai importante atracții:

Palatul Culturii

Chiar în centrul orașului se află un obiectiv turistic emblematic, Palatul Culturii. Acesta este o clădire cu adevărat impunătoare, având o dimensiune foarte mare. Din punct de vedere arhitectural, palatul impresionează printr-un stil neogotic. La interior, clădirea găzduiește mai multe muzee, cum ar fi Muzeul de Etnografie a Moldovei, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii. Un alt loc de vizitat este Turnul cu Ceas al Palatului Culturii de unde poți avea o priveliște minunată asupra orașului. Zona din jurul Palatului Culturii este ideală pentru turiști, fiind frumos amenajată și plină de activități, zone de recreere și restaurante.

Teatrul Național Vasile Alecsandri

După ce vechiul teatru din Copou a ars, în anul 1894 începe construcția actualului teatru împreună cu doi arhitecți celebri din Viena, anume Ferdinand Fellner și Hermann Helmer. BBC clasează acest teatru pe locul doi în topul celor mai frumoase din lume. Vizitând această clădire îți vor încânta privirea picturile, scările monumentale, detaliile aurii, oglinzile și statuetele. Sala mare impresionează prin abundența lămpilor electrice, în număr de 1400, plus un candelabru impunător cu 109 becuri realizat din cristal de Veneția. Această clădire este destinată atât pentru teatru, cât și pentru operă. Merită cu siguranță vizitată în cadrul unui spectacol.

Esplanada Elisabeta

Râpa galbenă sau Esplanada Elisabeta este o zonă perfectă pentru poze. În trecut această zonă era destul de instabilă din cauza izvoarelor care o străbăteau și a pământului argilos. De aceea, s-a construit acest pod, o zonă de tranzit între Dealul Copou și Gara din Iași. Râpa galbenă este în formă de semicerc, cu scări laterale desprinse dintr-o poveste cu prinți și prințese. Arhitectura este una impresionantă și de aceea locul este un punct important de interes. În plus, Mihai Eminescu obișnuia să petreacă mult timp în acest loc pentru contemplare.

4. De vizitat în Iași și împrejurimi – obiective turistice din apropierea orașului

Dacă tot te afli în zonă, ar fi păcat să nu vizitezi și câteva obiective turistice aflate în apropierea orașului. Printre acestea se numără palatul Sturdza, mânăstirea Cetățuia, parcul de aventura Hamak, Rezervația Geologică și Paleontologică Repedea și multe altele. 

Mânăstirea Cetățuia este un reper pentru ieșeni și un punct de interes pentru turiștii ce aleg să viziteze Iașiul. Mânăstirea Cetățuia, prin poziția ei oferă o superbă imagine de ansamblu a orașului. Mănăstirea este înconjurată de ziduri înalte de piatră iar curtea găzduiește pe lângă mânăstire, chilii și pivnițe precum o cetate medievală. Cetățuia este unică fiindcă păstrează tot ansamblul monastic. O clădire fortificată destinată domnitorului, cuhnea (bucătăria) care este o clădire de sine stătătoare și baia turcească. Mânăstirea pe lângă scopul evident de lăcaș al Domnului, a avut rol și de refugiu precum o cetate cu ziduri înalte. Mănăstirea este ctitorită de Domnul Gheorghe Duca, construcția a luat ființă în 1669 și a fost finalizată în anul 1672. De-a lungul timpului Mânăstirea Cetățuia a fost un important punct cultural, în 1862 s-a înființat o tiparniță unică la acel moment în întreg Răsăritul și astfel Cetățuia devine tipografie în slujba Orientului ortodox, textele fiind scrise în limba greacă. Astfel că scrieri tipărite la Mânăstirea Cetățuia în limba greacă se regăsesc în Patrologia Greacă - Jacques Paul Migne.

Castelul Sturdza de la Miclăușeni sau Palatul Sturdza este un obiectiv care ar trebui trecut pe lista ta de vizitat. Acesta a fost construit în secolul al XIX-lea și impresionează prin arhitectura în stil neogotic. Palatul se află la o distanță de 70 km de Iași, însă merită pe deplin să te deplasezi până la acesta. Printre detaliile impresionante se numără turnulețe gotice, sală de manej, armuri medievale, turn de intrare peste șanțul de apă și dictoane latinești pe pereți. 

În concluzie, acestea sunt doar câteva dintre locurile minunate pe care le poți vizita în Iași. Cu siguranță nu îți vor ajunge câteva zile pentru a descoperi frumusețile acestui oraș. Fosta capitală a Moldovei are multe povești de spus, locuri cu o arhitectură impresionantă și numeroase biserici și catedrale care te vor încărca cu o stare de bine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇