Extrem de răspândite, substanțele chimice permanente, cunoscute și ca PFAS, pot persista în mediu mii de ani și sunt considerate nocive pentru sănătate, fiind asociate cu numeroase afecțiuni.
În aproape jumătate din apele subterane ale Elveției, care furnizează 80% din apa potabilă a țării, au fost găsite astfel de substanțe chimice permanente.
Descoperirea că aceste substanțe dăunătoare sunt larg răspândite în principala resursă de apă pentru cetățeni a fost făcută de experții de la Observatorul Național pentru Ape Subterane în urma analizării unor mostre prelevate de la peste 500 de stații de măsurare. Totuși, valorile limită au fost depășite la o singură stație, potrivit Oficiului Federal pentru Mediu, notează Euronews.
Folosite în special pentru produse hidrofuge sau rezistente la pete, PFAS sunt asociate cu boli precum cancer, afecțiuni ale tiroidei și hipertensiune indusă de sarcină. Aceste substanțe pot fi ingerate odată cu apa și cu mâncarea sau chiar din aer.
Deși o parte dintre substanțele chimice permanente sunt în prezent interzise în Elveția, în mediu se găsesc încă reziduuri.
Astfel de substanțe ajung în apele subterane mai ales din spuma folosită de pompieri la antrenamente, potrivit Oficiului Federal pentru Mediu. Alte surse sunt gropile de gunoi și apele uzate.
Autoritățile din Elveția analizează în prezent dacă este necesar să fie implementat un plan de acțiune pentru a reduce expunerea oamenilor și a mediului la PFAS, mai precizează sursa citată.
C.S.