Cum afectează diabetul creierul - studiu

Cum afectează diabetul creierul - studiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou studiu arată că diabetul zaharat de tip 2 poate produce modificări funcţionale şi structurale ale creierului, ducând la declin cognitiv și îmbătrânire prematură a funcțiilor cerebrale.

Cei mai afectați sunt pacienții care suferă de diabet de mai mult timp, spun cercetătorii, care au folosit pentru studiu testele NIH Toolbox Cognitive Battery, dezvoltate de National Institutes of Health.

Subiecții care au participat la studiu, 51 la număr, de vârstă medie, au fost supuși și unor RMN-uri, stabilindu-se astfel relaţia dintre diabet, cogniţie şi creier.

ADVERTISING

Imagistica cerebrală a arătat că participanţii la studiu care aveau de mai multă vreme diabet zaharat de tip 2 au avut o grosime corticală medie şi volume de materie cenuşie mai mici. În plus, s-au observat diferențe și în ceea ce privește materia albă din creier, scrie Science Tech Daily.

Rezultatele RMN, spun cercetătorii, indică efectele negative pe care diabetul de lungă durată le poate avea asupra sănătății creierului şi subliniază importanţa prevenirii acestei afecțiuni.

"Este pentru prima dată când alterările structurii creierului au fost asociate cu durata diabetului", a declarat Evan Reynolds, doctor în ştiinţe, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu.

ADVERTISING

Acesta recomandă screeningul timpuriu în cazul tulburărilor cognitive la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, anunțând totodată că va fi demarat un studiu de anvergură care să abordeze modul în care persoanele cu diabet pot menţine un creier sănătos.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇