Decizia președintelui Iohannis de a nu participa la reuniunea șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei este o încălcare a decizie Curții Constituționale, care s-a exprimat clar în privința reprezentării statului la reuniunile europene, consideră Cristian Preda, decanul facultății de științe politice de la Universitatea București.
În 2014, la sesizarea lui Victor Ponta, pe atunci premier al României, CCR stabilea că şeful statului este cel în măsură să reprezinte România la reuniunile europene, pentru că el stabileşte politicile externe, iar Guvernul pune în aplicare liniile directoare pentru ca măsurile externe să fie implementate.
Potrivit Curții, şeful statului îi poate totuşi delega premierului în mod expres atribuţiile sale de participare la reuniunile Consiliului European.
CCR s-a pronunțat atunci pentru a patra oară asupra acestei chestiuni. Ponta a mai solicitat Curţii să se pronunţe de două ori în 2012, dar și în noiembrie 2013 și de fiecare dată judecătorii CCR au apreciat că preşedintele este cel care reprezintă statul român în planul politicii externe.
Tema care în urmă cu zece ani agita scena politică a fost tranșată recent de președintele Klaus Iohannis, care a preferat să-l lase pe premierul Ciolacu, cel care l-a numit pe Ponta în funcția de consilier onorific în domeniul relaţiilor economice internaţionale, să reprezinte România la reuniunea de la Atena a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei.
Cristian Preda, decanul facultății de științe politice de la Universitatea București, consideră că președintele nu respectă decizia CCR privind reprezentarea statului român la reuniunile europene.
"În loc să meargă la Atena, unde premierul Mițotakis prezidează - alături de șefa Comisiei Europene și de președintele Consiliului European - o reuniune cu șefii de stat și de guvern consacrată Balcanilor Occidentali, președintele l-a lăsat pe premierul Ciolacu să reprezinte România.
Era visul lui Ponta, când se războia cu Traian Băsescu. Sesizată, CCR a tranșat în 2012: România e reprezentată la reuniunile europene de către președinte!
Iată că visul lui dottore se realizează. Prin cel pe care îl consiliază. De lene, Iohannis a ajuns să încalce Constituția", scrie Cristian Preda pe Facebook.
Premierul Marcel Ciolacu participă, luni la Atena, la o reuniune de lucru a şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei şi Balcanii de Vest, organizată de prim-ministrul Greciei Kyriakos Mitsotakis. "Premierul român se află la Atena la invitaţia omologului său grec, pentru a lua parte la o reuniune de lucru a şefilor de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei şi Balcanii de Vest la care vor participa preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel", se arată într-un comunicat al Guvernului.
La reuniune iau parte, de asemenea, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, dar şi şefi de stat şi de guvern din Sud-Estul Europei şi Balcanii de Vest.
Premierul Marcel Ciolacu a avut luni o întâlnire cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, cei doi purtând discuţii despre cooperarea bilaterală şi regională, sprijinul pentru Ucraina, Republica Moldova şi ţările din Balcanii de Vest în drumul lor european şi aderarea la Schengen.
Potrivit unui comunicat oficial al Guvernului, prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat raţiunile strategice pentru o decizie favorabilă României în privinţa aderării la Schengen şi a mulţumit părţii elene pentru sprijinul constant oferit.
Prim-ministrul român a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de extindere, atât în regiunea Balcanilor de Vest, cât şi în vecinătatea estică a UE, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor în îndeplinirea criteriilor necesare.
T.D.