Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice au întrerupt spontan lucrul, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, pentru a protesta faţă de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem.
„Este un protest spontan, motivele sunt legate de unele prevederi ale proiectului de ordonanţă privind măsuri fiscale, de legea salarizării, dar sunt şi motive mai vechi, legate de drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale angajaţilor din acest sistem.
Sunt probleme nerezolvate de ani de zile. Sunt angajaţi care au aceeaşi funcţie, aceleaşi sarcini, fac aceleaşi activităţi, dar sunt plătiţi diferit”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele sindicatului Meridian al angajaţilor din Finanţe, Negoiţă Voinea.
Ulterior, protestele spontane s-au extins și la alte unități fiscale din țară. Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a anunţat că 15.000 de persoane protestează la nivel naţional. Marica apreciază că în sistem nu va lucra nicio instituţie în cursul zilei de vineri.
“Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vrem să pornim pe 22 aceeaşi acţiune de protest. Între timp, colegii noştri s-au supărat şi mai tare, au ieşit în forme spontane pe care să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. Eu nu cred că mâine va lucra cineva”, a explicat preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX.
El a mai anunţat că 22.000 de angajaţi ar fi afectaţi de măsurile pregătite de Guvern.
Boloș a discutat cu protestatarii
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a discutat cu angajaţii care protestează spontan în interiorul clădirii şi le-a transmis că poate prelua mesajele şi doleanţele pe care le au şi să le transmită mai departe în coaliţia de guvernare.
Liberalul a punctat faptul că acest proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale este încă în lucru și nici măcar nu a fost pus în transparenţă decizională.
„Nu înţeleg această îngrijorare pentru un proiect care încă este în lucru, nu este nici măcar pus în dezbatere publică. Deciziile se iau în cadrul coaliţiei de guvernare. Eu pot să vă ascult ce doleanţe aveţi şi să prezint mesajul coaliţiei de guvernare. Asta pot să fac. Repet, sunt decizii care se iau în coaliţia de guvernare.
Ce pot să fac pentru dumneavoastră, înţelegând situaţia în ansamblul ei pentru ceea ce înseamnă partea de venituri, este să preiau mesajele dumneavoastră şi să le prezint în coaliţia de guvernare. Nu înţeleg această îngrijorare, în condiţiile în care acest proiect nu a fost pus în transparenţă decizională”, a declarat, joi, Marcel Boloş.
Ministrul Finanţelor a adăugat că el a fost cel care a făcut demersurile astfel încât în noua lege a salarizării angajaţii MFP să fie incadraţi într-o categorie ocupaţională distinctă.
„Nu mă puteţi acuza pe mine că nu am fost alături de dumneavoastră, atâta vreme cât eu am cerut sindicatului ca împreună să facem demersurile legale să aveţi familie ocupaţională distinctă în legea salarizării în care salariile să crească substanţial”, a mai precizat Marcel Boloş.
Sindicaliștii amenință cu proteste în toată țara
Sindicaliștii spun că ordonanța pregătită de gugern conține prevederi referitoare la plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei, indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei, voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacanțe, desființarea biroului și funcției de șef birou sau normative personal: 10 funcții de execuție pt serviciu, 20 funcții de execuție pt direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală.
„Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituției să decidă dacă oferă o funcție de execuție șefului de birou/serviciu a cărui funcție se desființează. Dacă oferă o funcție și nu există una vacanță, toți cei care ocupă o funcție de execuție în structura vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minim un post.
Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingă în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în formă actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă”, spun sindicaliștii, citați de Mediafax.
Ei cer egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal și introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate.
S-a decis declanșarea acțiunilor de protest la nivel național, astfel:
- pe 22 august 2023, între orele 8.30-10.30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă
- concomitent cu protestele din teritoriu, în data de 22 august 2023, între orele 8.30-10.30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți
- protestele vor continua din dată de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat.