Temperaturile în creștere transformă Europa în habitatul perfect pentru căpușele care transmit virusul ce provoacă febra hemoragică de Crimeea-Congo (CCHF).
Această boală cu o mortalitate ridicată, care se întâlnește de regulă în Balcani, Africa, Asia și Orientul Mijlociu, s-ar putea răspândi curând în Europa, în condițiile în care schimbările climatice determină deplasarea insectelor pe continent, spun oamenii de știință, potrivit Euronews.
CCHF se află pe lista celor nouă ”boli cu prioritate” ale Organizației Mondiale a Sănătății, bolile considerate de aceasta cele mai periculoase pentru sănătatea publică.
Fenomenul se întâmplă deja în Europa, unde Spania a anunțat anul trecut un caz de febră hemoragică Crimeea-Congo.
Într-un interviu din aprilie pentru Modern Diplomacy, un virusolog de la Institutul Karolinska din Suedia a explicat că insectele care transmit virusul ”se deplasează în sus prin Europa ca urmare a schimbărilor climatice, cu veri mai lungi și mai secetoase”.
Boala a fost detectată recent în Irak, Namibia și Pakistan.
CCHF a fost detectată pentru prima dată în Crimeea, în 1944, și este cauzată de un virus transmis de căpușe, Nairovirus, care aparține familiei Bunyaviridae. Acest virus provoacă simptome precum febră mare, dureri de cap, dureri de spate și articulare, dureri de stomac și vărsături. Are o rată de deces de 10% până la 40%.
C.S.