Green fact checking-ul săptămânii: Dioxidul de carbon: vital, dar periculos în exces

Green fact checking-ul săptămânii: Dioxidul de carbon: vital, dar periculos în exces

Informații de context

O postare ce conține un videoclip, apărută inițial pe TikTok, a fost distribuită de peste 22.000 de ori într-o singură săptămână. În postare se afirmă, în mod eronat, că dioxidul de carbon nu este dăunător, deoarece toată viața de pe Pământ este constituită pe baza carbonului.

Pământul nu poate absorbi cantități nelimitate de CO2, fără a experimenta efecte negative. Prea mult dioxid de carbon în mediu ar putea perturba ciclul carbonului, care este mișcarea naturală a carbonului în și din rezervoarele de pe Pământ. Această mișcare are loc prin intermediul  fotosintezei, prin arderea combustibililor fosili sau chiar prin respirație.

ADVERTISING

Schimbările climatice, determinate parțial de dioxidul de carbon, au dus deja la îmbolnăviri, decese și perturbarea sistemelor agricole.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi înșelătoare

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

„Utilizarea combustibililor fosili nu este nocivă pentru planetă.”

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

Evaluarea noastră:

ADVERTISING

Teza carbonului, care nu poate fi dăunător vieții de pe Pământ, este falsă. NASA a confirmat că activitățile umane au dus la creșterea conținutului de dioxid de carbon din atmosfera cu 50%, în mai puțin de 200 de ani. Dioxidul de carbon din atmosferă încălzește Pământul, provocând schimbări climatice. Schimbările climatice, care sunt determinate parțial de dioxidul de carbon, au dus deja la îmbolnăviri, decese și perturbarea sistemelor agricole.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

ADVERTISING

Usatoday.com – Carbon dioxide can negatively affect carbon-based lifeforms

Nationalgeographic.com – Why carbon dioxide is both friend and foe


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇