Finlandezii nu înțeleg cum e posibil ca țara lor să fie pe primul loc în clasamentul celor mai fericite țări din lume. Ei nu se simt cei mai fericiți, ci mulțumiți. Mulțumiți de viața lor. Ceea ce tot nu-i puțin lucru.
Fericirea este teribil de greu de definit, darămite de așezat într-un clasament. Pentru Frank Martela, filosof și cercetător al Universitatea Aalto din Espoo, oraș situat la doar 19 kilometri de capitala Helsinki, fericirea e să poți lăsa un copil mic să se ducă singur la școală și să stai liniștit că nu i se se va întâmpla ceva rău.
"Îmi duceam copilul cel mic la pregătitoare când am văzut toate bicicletele astea - parcate cu sutele afară", spune el, arătând o imagine din telefon. Unii dintre copii au doar șapte ani și ies afară să se joace singuri, fără să stea cineva cu ochii pe ei.
"Copiii mici se pot mișca în voie. E ceva ce finlandezii nu se gândesc dacă n-au ieșit niciodată din țară. Pentru ei e ceva normal."
Gradul de încredere socială poate fi un motiv pentru ca această țară să fie desemnată timp de șase ani consecutiv cea mai fericită din lume. Potrivit Raportului Mondial al Fericirii (World Happiness Report), finlandezii se așteaptă să le fie returnat portofelul dacă se întâmplă să-l piardă.
"În Helsinki e absolut normal să lași bebelușul afară, evident cu o cameră Baby Monitor și dacă se poate lângă geam, ca să vezi căruciorul la cumpărături sau la cafea", spune Jennifer De Paola, psiholog social, care s-a mutat în Finlanda când avea 25 de ani.
Țara este cunoscută și pentru atenția acordată echilibrului dintre muncă și viața personală. Nimeni nu stă peste program, iar la ora 17:00 birourile sunt goale.
Heli Jimenez, de la oficiul Visit Finland, este surprinsă că oamenii din alte țări nu au deprinderi elementare, de pildă să știe cum să aprindă focul în mijlocul naturii.
Așadar, finlandezii își lasă copiii liberi, au încredere în vecinii lor, se bucură de natură și termină serviciul conform programului de lucru. Dar dacă-i întrebi ce cred despre raportul care îi desemnează an de an cea mai fericită națiune de pe planetă, vei primi un răspuns neașteptat, se arată într-un reportaj publicat de Insider.
"Mereu suntem surprinși că încă suntem primii. În fiecare an aici e o dezbatere de genul 'Cum e posibil așa ceva?'", spune Meri Larivaara, specialistă în sănătate psihică.
Oamenii sunt exasperați de acest raport și chiar deranjați de percepția globală care îi cataloghează fericiți. Când cineva le pomenește subiectul, încep să dea ochii peste cap și să ofteze.
"Nu prea suntem de acord, pur și simplu nu-i adevărat pentru noi", spune un designer de interior fără să-și dea numele. Heli Jimenez crede că un termen mai potrivit pentru a-i descrie pe finlandezi ar fi "mulțumiți". "Fiindcă noi suntem mulțumiți de viața noastră", spune ea.
Finlanda ocupă primul loc în clasamentul World Happiness Report în 2023. Pe doi se află Danemarca, iar pe trei este Islanda.
Studiul anual sponsorizat de Organizaţia Naţiunilor Unite este întocmit de o echipă de experți independenți. Datele sunt extrase din Gallup World Poll, un sondaj efectuat la nivel mondial prin care oamenilor li se cere să-și evalueze viața pe o scală de la cât mai rău până la cât mai bine posibil pentru ei. Subiecții acordă un punctaj de la zero la zece.
"Problema este că ei au întrebat participanții cât de mulțumiți sunt cu viața lor în prezent. Deci nu există nicio mențiune despre fericire", precizează De Paola.
"Fericirea are de-a face mai degrabă cu emoțiile și cu modul în care emoțiile sunt comunicate", explică ea, făcând trimitere la studii în care ea a analizat asocierea cuvintelor pe rețelele de socializare. "Așa că a zâmbi, a fi vesel, a fi bucuros, sunt mai legate de fericire decât conceptul vieții mulțumitoare", adaugă ea.
"Ne-au sunat și ne-au întrebat dacă ne place viața noastră. Le-am zis doar că nu e nimic în neregulă chiar acum, mai bine să revină mâine", confirmă un localnic care a participat la sondaj.
Un raport cinstit între Stat și oameni
Poate că finlandezii nu se simt fericiți, dar nu trăiesc temerile intense care sunt prezente în alte locuri. În 2021, guvernul a cheltuit 24% din PIB pentru protecția socială, cel mai mare procent din toate statele OECD în acel an. Impozitele sunt mari, dar cetățenii primesc multe în schimb, iar raportul este perceput ca echitabil.
Sănătatea și educația până la doctorat sunt gratuite pentru toți locuitorii. Statul acoperă o parte din costurile creșterii copilului, iar angajații au dreptul la un concediu de până la patru săptămâni în timpul verii și de o săptămână iarna, pe lângă cele 13 zile libere din decursul anuului.
Finlandezii sunt educați de la vârste fragede să nu accepte condiții proaste de lucru. "Salariu potrivit, pauze potrivite, ore de muncă potrivite și un job pe măsura abilităților - toate acestea sunt lucruri la care se așteaptă fiecare persoană în Finlanda", explică De Paola.
De exemplu, dacă rămâi fără serviciu, statul te susține până când își găsești altă slujbă. "Nu trebuie să-ți faci griji pentru bani, cum se întâmplă în SUA", spune Martela. "Dacă-mi pierd jobul, asta nu afectează educația copiilor, accesul la servicii medicale al soției sau altceva de genul ăsta", adaugă el.
În general, finlandezii au aspirații pe care le pot atinge. "N-aș spune că n-au visuri mari, dar visează la ce poate fi îndeplinit", spune De Paola.
Cei mai fericiți dintre pământeni au și ei probleme
Deși din afară viața în Finlanda pare idilică, realitatea este diferită. "Oamenii uită că alte țări au și ele probleme sociale. E greu să găsești o țară unde să nu avem așa ceva", spune Larivaara, menționând criza de sănătate mintală care îi afectează în special pe tineri.
Asemenea multor state, Finlanda a înregistrat o creștere a afecțiunilor pishice în rândurile adolescenților în timpul pandemiei. În primăvara anului 2021, gradul de satisfacție asupra vieții a scăzut în rândul adolescenților, iar anxietatea, depresia și senzația de singurătate au crescut în comparație cu 2019, potrivit unui studiu publicat în aprilie în jurnalul Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health.
Raportul mai arată că problemele de sănătate psihică ale adolescenților finlandezi s-au înmulțit în ultimele două decenii.
Finlanda are și o populație îmbătrânită -potrivit Biroului de evidență a populației, 21,9% din populație are peste 65 de ani. Este țara cu a treia pondere de vârstnici din lume, după Japonia și Italia.
În plus, se simte și divizarea în funcție de venituri. Două tinere au spus că doar oamenii bogați din oraș sunt "fericiți", fiindcă își permit să facă lucruri precum retragerea în cabane de vară din mediul rural în vacanțele lungi de vară.
Un popor de introvertiți și pesimiști
Fericirea este un concept subiectiv. De exemplu, De Paola spune că se simte mai mulțumită de viața ei după ce s-a mutat în Finlanda din Italia, unde a crescut. Cel mai mult îi place că aici poate face o pauză ca să-și schimbe cursul vieții, pentru că aici există o cultură a "bornelor". Oamenii de toate vârstele își opresc periodic cariera și se întorc în universități. "Lucrurile nu sunt bătute în piatră aici", spune ea.
Și mai e ceva, care ține de felul simplu de a fi al finlandezilor. Când partenerul finlandez a dus-o pentru prima dată pe De Paola la o căsuță de vară, mökki cum li se spune acolo, a observat că unele dintre acestea nu aveau curent electric, iar altele nici apă curentă. În schimb, oamenii adoră să facă baie în lacuri. "Asta e ceva neobișnuit care îi face fericiți pe finlandezi", punctează ea.
De aici și până la a fi considerați cei mai fericiți dintre pământeni e cale lungă, socotesc finlandezii. De fapt, acest popor e mai degrabă pesimist, iar oamenii din această țară nu se pricep să creeze o atmosferă de optimism, spune Meri Larivaara, precizând că pesimismul și mulțumirea pot coabita în mentalul colectiv.
Finlandezii sunt deseori văzuți prin șabloane care îi arată ca introvertiți și rezervați, niște oameni care își văd de treburile lor, scrie publicația citată. Vara, cei care au posibilitatea se retrag în căsuțele lor din mijlocul naturii și stau acolo cu săptămânile.
Clima aspră ar putea fi o explicație pentru acest impuls - iernile sunt reci și foarte întunecate, mai ales în nord, unde în sezonl rece e aproape continuu întuneric.
Dar finlandezii se mulțumesc cu ce au. Mai puțin cu statutul de cei mai fericiți oameni de pe planetă. Nu pentru că nu și-ar dori, ci pentru că pur și simplu nu e așa.