Ziua 453. Rușii anunță incursiunea unui "grup de sabotaj" din Ucraina peste graniță. Civilii evacuează zona, FSB preia controlul, Kievul neagă orice implicare

Ziua 453. Rușii anunță incursiunea unui "grup de sabotaj" din Ucraina peste graniță. Civilii evacuează zona, FSB preia controlul, Kievul neagă orice implicare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 453 de război a debutat cu mai multe explozii în orașul Dnipro, precum și în Zaporojie și Harkov. A fost activată o alertă de raid aerian la nivel național.

Situația la Bahmut este tot confuză. Rușii spun în continuare că au capturat orașul. Mai mult, televiziunile ruse sărbătoresc “cucerirea fortăreței Bahmut” și compară evenimentul cu căderea Berlinului. În schimb, armata ucraineană susține că orașul Bahmut este pe punctul de a fi încercuit operațional.

Luni dimineață au apărut imagini cu soldații Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale Ucrainei care au pornit într-o misiune de luptă prin orașul distrus, dar necucerit.

Iar centrala nucleară Zaporojie s-a confruntat cu a şaptea pană de curent de la începutul ocupaţiei ruse. Guvernatorul regiunii a declarat că s-a produs un incendiu din cauza unei suprasarcini în sistemul de furnizare a electricităţii. Ulterior, centrala a fost reconectată la sistem.

În Rusia, mașina patriarhului Kiril s-a făcut zob după ce s-a lovit de un Volvo.

Şi tot peste graniţă este o situaţie interesantă la Belgorod, unde autorităţile ruse au raportat prezenţa unui grup ucrainean care ar încerca să comită acte de sabotaj, la frontiera cu Ucraina, dar Kievul neagă orice implicare şi dă vina pe grupări armate de gherilă, formate din ruşi. Moscova a ordonat ca FSB-ul să preia controlul, să curețe zona de „teroriști”.

Incursiune peste graniţă?

  • Incursiunea unui "grup de sabotaj" peste graniţa Rusiei - Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, susține că un „grup de sabotaj” al armatei ucrainene a intrat pe teritoriul Rusiei, în districtul Graivoron, care se învecinează cu Ucraina. Pe Telegram, Gladkov a scris că armata și forțele de securitate ruse iau măsuri pentru a lupta împotriva incursiunii.
  • Victimele "incursiunii" - Acelaşi oficial rus spune că există şi 6 victime – două persoane au fost rănite în atacuri asupra localităţii Glatovo, trei în districtul Graivoronski şi una în localitatea Zamostie. "Obuzele au avariat trei clădiri rezidențiale private care au luat foc. E afectată şi o clădire a administrației. În satul Zamostie, un obuz a lovit o grădiniță, provocând un incendiu". Informațiile despre daune sunt în curs de actualizare.
  • Rușii fug speriați - Gladkov spune că civilii părăsesc zona afectată şi speră într-o victorie rapidă a forţelor ruse: „Am mers din uşă în uşă (…). O mare parte a populaţiei a părăsit teritoriul afectat, îi ajutăm cu mijloacele noastre de transport pe cei care nu au unul. Militarii noştri îşi vor finaliza misiunea în curând şi vor elimina inamicul".
  • Vladimir Putin a fost informat despre o încercare de a infiltra regiunea Belgorod de către forțele ucrainene. Citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, TASS scrie: "Ministerul Apărării, FSB și serviciul de frontieră i-au raportat preşedintelui Putin despre o tentativă a sabotorilor ucraineni de a pătrunde în regiunea Belgorod. Scopul sabotajului ucrainean din regiunea Belgorod este de a distrage atenția de la situația din Bahmut. Forțele ruse lucrează pentru a îndepărta grupul de sabotori ucraineni de pe teritoriul Federației Ruse și pentru a-l distruge".
  • FSB preia controlul - Administraţia de la Moscova a instituit, luni după-amiază, starea operaţională „antiteroristă" în regiunea rusă Belgorod. Asta înseamnă că autorităţile regionale vor fi coordonate direct de Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi vor institui filtre de securitate, vor intercepta telecomunicaţiile şi vor lansa operaţiuni antiteroriste.
  • Serviciul militar de informații al Ucrainei a dat vina pentru operațiunea armată de la Belgorod pe cetățeni ruși care fac parte din două grupuri paramilitare. Legiunea Corpului Voluntarilor Ruşi (RVK), un grup insurgent format din etnici ruşi fugiţi în Ucraina, a susţinut că a reuşit "eliberarea localităţii Kozinca" din regiunea rusă Belgorod. Informaţiile nu pot fi confirmate din alte surse.
  • Reacţie de la Kiev - Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, a negat orice implicare a Ucrainei în evenimentele de la Belgorod. El a scris pe Twitter: "Singura forță politică motrice într-o țară totalitară este întotdeauna o mișcare de gherilă armată. Ucraina urmărește cu interes evenimentele din regiunea Belgorod din Rusia și studiază situația, dar nu are nicio legătură cu asta. După cum știți, tancurile sunt vândute la orice magazin militar rus, iar grupurile de gherilă subterane sunt compuse din cetățeni ruși".
  • Aşa începe contraofensiva? - Jurnalistul Christopher Miller, de la Financial Times, sugerează pe Twitter că „incursiunile ucrainene în satele rusești prost apărate de-a lungul graniței ar putea face parte din strategia de contraofensivă cu scopul de a menține Kremlinul sub presiune”.

Situaţia de pe front

  • Explozii și alertă în toată Ucraina - Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de duminică spre luni în orașul Dnipro, precum și în Zaporojie și Harkov. La ora 3.48, a fost activată o alertă de raid aerian la nivel național. Într-o postare pe Telegram, guvernatorul orașului Dnipro, Serghei Lysak, a declarat „Mulțumită forțelor de apărare, am rezistat atacului”. Ulterior, el a spus că 15 drone și patru rachete de croazieră au fost doborâte deasupra regiunii. Trei oameni au murit și 14 au fost răniți. Zeci de vehicule au fost distruse sau avariate, precum și nouă blocuri, mai multe case, magazine, o grădiniță și clădiri administrative, a adăugat acesta.
  • Pană de curent la Zaporojie - Compania ucraineană Energoatom a anunţat luni că există o pană de curent la centrala nucleară de la Zaporojie după ce un oficial numit de Rusia a afirmat că centrala a comutat pe alimentare standby şi de urgenţă. "Da, ne confruntăm cu cea de-a şaptea pană de curent de la începutul ocupaţiei ruse", a precizat Energoatom. Iurii Malaşko, guvernatorul regiunii Zaporojie, a declarat că s-a produs un incendiu la una dintre facilităţile din Zaporojie din cauza unei suprasarcini în sistemul de furnizare a electricităţii. Ulterior, Ucraina a reconectat centrala la o sursă de alimentare externă. Generatoarele diesel pentru cazuri de urgenţă au fost anterior activate pentru a se asigura că combustibilul nuclear este menţinut la rece.
  • Soldații ucraineni, în Bahmut - Soldații Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale Ucrainei au pornit luni într-o misiune de luptă prin orașul distrus, dar necucerit.
  • Când se retrage Wagner din Bahmut - Grupul paramilitar rus Wagner a anunţat luni că forţele sale se vor retrage din Bahmut începând cu 25 mai până cel târziu pe 1 iunie şi vor ceda poziţiile lor armatei regulate ruse, după ce au revendicat capturarea acestui oraş-simbol din estul Ucrainei. "La periferia de vest a oraşului Bahmut, liniile de apărare sunt în funcţiune. Prin urmare, grupul Wagner părăseşte Artiomovsk (numele sovietic al Bahmut, n.red.) între 25 mai şi 1 iunie", a declarat Evgheni Prigojin, şeful forţelor Wagner.
  • Loviturile Ucrainei asupra rușilor - Forțele ucrainene au lovit cinci zone de concentrare a trupelor rusești, două depozite de muniții, trei unități de artilerie, două puncte de control, un sistem de război electronic, un sistem de rachete antiaeriene și „o altă țintă importantă", a anunțat luni dimineață Statul Major General.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Televiziunile ruse sărbătoresc “cucerirea fortăreței Bahmut” și compară evenimentul cu căderea Berlinului. “Televiziunea de stat rusă a descris presupusa capturare a lui Bahmut ca pe un eveniment istoric fundamental și a susținut că ar facilita operațiunile rusești de capturare a Sloviansk și Kramatorsk, ba chiar și a orașului Dnipro, care se află la peste 200 de km vest de Bahmut”, scrie ISW în analiza sa zilnică. În schimb, armata ucraineană susține că orașul Bahmut este pe punctul de a fi încercuit operațional.
  • Accident cu mașina patriarhului Kiril - Mașina șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, a fost implicată într-un accident în centrul Moscovei. Mașina lui, Aurus, s-a izbit de un autoturism Volvo, relatează presa rusă. Detalii AICI.
  • Fake news de la un propagandist - Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ruși, a publicat duminică pe Telegram o poză de la ​un miting de amploare din centrul Chișinăului pentru a susține drumul european al Republicii Moldova. El a sugerat că mulțimea de oameni din fotografie ar participa la un protest față de președintele Maia Sandu în Găgăuzia, regiunea semi-autonomă condusă de partidul ȘOR.
fake-news-rus

Arme și diplomație

  • F-16 în Ucraina - Transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina ar ridica întrebări cu privire la implicarea NATO în conflict, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov. “Nu există nicio infrastructură pentru operarea de F-16 în Ucraina şi nici numărul necesar de piloţi şi de personal de întreţinere nu există”, a precizat Antonov, într-un mesaj pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei. “Ce se va întâmpla dacă avioanele de luptă americane vor decola de pe aerodromurile NATO, controlate de „voluntari” străini?”, s-a întrebat el.
  • Lula, contrariat că nu l-a întâlnit pe Zelenski - Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a declarat luni "contrariat" că nu l-a întâlnit personal pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la summit-ul G7. Zelenski a solicitat să discute direct cu omologul său brazilian, foarte reticent în a condamna invazia rusă în Ucraina. Însă cei doi lideri nu au reuşit să se întâlnească din cauza agendelor lor supraîncărcate. O întâlnire ratată care, potrivit preşedintelui Zelenski, l-a lăsat probabil "dezamagit" pe preşedintele brazilian. "Nu am fost dezamăgit. Am fost contrariat, pentru că mi-ar plăcea să-l cunosc şi să discutăm subiectul", i-a răspuns Lula.
  • Wagner cumpără arme prin Mali - Departamentul de Stat al SUA a declarat că Grupul Wagner încearcă să ascundă eforturile de a achiziționa echipamente militare pentru a le folosi în Ucraina, adăugând că Washingtonul a fost informat că forța de mercenari încearcă să transfere aceste achiziții prin Mali: „Există indicii că Wagner a încercat să achiziționeze sisteme militare de la furnizori străini și să direcționeze aceste arme prin Mali ca o terță parte. Nu am văzut până acum niciun indiciu că aceste achiziții au fost finalizate sau executate, dar monitorizăm situația îndeaproape”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇