Termoizolarea casei: cum să obții o lucrare de calitate și durabilă

Termoizolarea casei: cum să obții o lucrare de calitate și durabilă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Izolarea termică a locuinței te ajută să economisești energie și să ai costuri mai mici pentru încălzirea sau răcirea casei, dar și să menții confortul termic în propriul cămin. Pentru a obține o lucrare de calitate și durabilă, ține cont cel puțin de sfaturile prezentate în acest articol.

Alegerea materialelor termoizolante potrivite

Printre cele mai utilizate materiale cu rol termoizolator sunt polistirenul expandat și extrudat, vata minerală de sticlă și cea bazaltică. Compară coeficientul de conductivitate termică lambda și rezistența termică R, astfel încât să alegi produsul ideal pentru proiectul tău. 

ADVERTISING

Totodată, trebuie să ții cont de aplicație. Spre exemplu, pentru fațadă este recomandat polistirenul expandat sau vata bazaltică, în timp ce pentru soclu se folosesc plăcile extrudate. Pentru pereți despărțitori sau poduri nelocuite poți opta pentru vată de sticlă.

Achiziționarea unui adeziv de calitate

Investiția în materiale termoizolante premium nu este suficientă pentru a asigura succesul lucrării. Poți cumpăra adezivi de calitate pentru polistiren și vată minerală, pentru a obține o fixare durabilă a stratului de izolație termică. 

Este important să alegi adezivi și masă de șpaclu de la producători de încredere și care să se corespundă cu materialul izolator utilizat, cu stratul suport și cu condițiile de lucru.

ADVERTISING

Pregătirea corectă a stratului suport

Aderența adezivului la stratul suport este esențială pentru a obține o lucrare de calitate și durabilă. Prin urmare, înainte de a începe izolarea termică propriu-zisă, trebuie să verifici și să asiguri:

  • planeitatea și rezistența stratului suport - corectează fisurile sau denivelările și îndepărtează tencuiala sau vopseaua care se desprinde, dacă este cazul;
  • curățarea și degresarea suprafeței - îndepărtează praful, murdăria și petele de grăsime;
  • tratarea suporturilor absorbante cu grund sau primer.

Prepararea și aplicarea adecvată a adezivului

Apelează la o echipă de profesioniști pentru termoizolarea corectă sau, dacă lucrarea este în regie proprie, urmează cu atenție instrucțiunile din fișa tehnică a produsului. Respectă raportul de amestec și consistența care trebuie obținută, timpul de repaus înainte de reamestecare și de aplicare, dar și perioada necesară pentru întărire. 

ADVERTISING

Adezivul se aplică pe toată suprafața plăcii de polistiren sau vată ori pe cel puțin 40% din suprafață: pe contur și în interior sub formă de puncte sau plăcinte. Atenție! Nu se pune și pe cant, deoarece favorizează apariția punților termice și pierderea căldurii. 

Fixarea suplimentară a stratului termoizolator

Pentru a asigura o stabilitate sporită a termoizolației, poți folosi dibluri speciale pentru polistiren sau vată minerală. Lungimea ar trebui să fie cu cel puțin 3-5 centimetri mai mare față de grosimea stratului de izolație termică. Acestea se montează după ce s-a întărit adezivul, înainte de aplicarea masei de șpaclu. 

Respectarea condițiilor de lucru recomandate

Majoritatea adezivilor pentru termoizolații au o temperatură de aplicare permisă cuprinsă între +5 și +40 de grade Celsius. De asemenea, trebuie să verifici umiditatea relativă a aerului și gradul de absorbție a stratului suport. Dacă nu sunt respectate recomandările din fișa tehnică, poate fi afectată aderența și eficiența lucrării. 

Termoizolarea de calitate și durabilă a casei presupune alegerea materialelor izolatoare termic și a adezivilor adecvați, dar și respectarea pașilor de lucru și a condițiilor ambientale optime.