Care sunt punctele slabe ale armatei ruse

Care sunt punctele slabe ale armatei ruse

Rusia se pregătește pentru o contraofensivă din partea Ucrainei și a construit deja sute de kilometri de fortificații. La ce provocări să se aștepte armata Kievului în efortul de eliberare a teritoriilor ocupate?

Din decembrie, armata rusă a construit fortificații ample de-a lungul întregii linii a frontului. Imaginile din satelit arată că trupele care au intrat în Ucraina în februarie 2022 se pregătesc în puncte strategice din teritoriile ocupate și se așteaptă la o contraofensivă. Potrivit serviciului secret britanic, de zeci de ani nu au mai fost amplasate, niciunde în lume, facilități defensive atât de mari.

Agenția de presă Reuters a analizat mii de noi imagini prin satelit și relatează că în regiunile de graniță ale Rusiei, dar și în sudul și estul Ucrainei au apărut mii de noi fortărețe - tranșee, bariere pentru vehicule și șanțuri care se întind pe sute de kilometri.

Rob Lee, expert senior la Institutul de Cercetare în Politică Externă din Philadelphia, spune că Rusia a învățat din contraofensiva de succes a Ucrainei de anul trecut. „După Harkov, Rusia și-a dat seama că înfrângerea este posibilă și că teritoriul poate fi pierdut din nou. Cred că au înțeles că Ucraina poate lansa atacuri eficiente".

ADVERTISING

Ce bastioane construiesc rușii

Mai presus de toate, tranșeele sunt săpate atât de adânc încât o persoană poate sta în picioare în ele. Sunt întărite cu saci de nisip sau pietre, pentru a proteja infanteria rusă de gloanțe, schije și focuri de artilerie.

Multe astfel de poziții există acum de-a lungul drumurilor importante și în apropierea orașelor strategice, conform observațiilor făcute de Brady Africk, de la American Enterprise Institute din Washington, care a analizat imaginile din satelit.

Pozele studiate de Reuters mai arată că rușii vor să blocheze drumul pentru echipamente grele ucrainene - cu diverse obstacole precum bare de tanc, tranșee și blocuri de beton, precum așa-zișii „dinți de dragon” folosiți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit observatorilor, rușii plantează și câmpuri de mine.

Unde ar urma să atace ucrainenii

Cele mai mari fortificații indică locurile în care comandamentul rus se așteaptă cel mai mult la un atac ucrainean.

Pozițiile rusești de pe front sunt concentrate în partea de sud-est a regiunii Zaporojie, în estul Ucrainei și în zona istmului care leagă Ucraina de Crimeea anexată de ruși.

ADVERTISING

După cum a remarcat generalul-maior australian în retragere Mick Ryan, armata rusă suspectează că sudul Ucrainei în special va fi scena contraofensivei ucrainene.

„Sunt fortificații serioase care au fost construite în șase luni”, spune Oleg Jdanov, expert militar ucrainean și colonel în rezervă. Dar el subliniază că acestea sunt doar investiții punctuale. De exemplu, rețeaua rutieră de la est de Melitopol este practic deblocată, fără bastioane.

Niklas Masuhr de la Centrul pentru Studii de Securitate al Institutului de Studii Tehnologice ETH din Zürich bănuiește că rușii încearcă mai puțin să țină sub control forțele ucrainene pe toată linia frontului, ci doar să-i oblige să-și plătească mai scump contraofensiva.

„Fortificațiile creează un anumit grad de predictibilitate și structurează operațiunile viitoare. Acest lucru atenuează slăbiciunile Rusiei, deoarece armata ucraineană se descurcă de obicei mai bine în situații militare improvizate și în schimbare", explică Masuhr. Potrivit acestuia, însă, faptul că forțele rusești sunt legate de zonele fortificate le face și mai previzibile pentru ucraineni.

ADVERTISING

Rob Lee apreciază că ucrainenii ar avea de câștigat de pe urma concentrării trupelor pe un anumit sector: le poate permite să pătrundă mai adânc în teritoriul controlat de Rusia.

Acest lucru, la rândul său, ar putea favoriza distrugea a mai multe linii de fortificații, provocând o descoperire majoră a pozițiilor rusești.

Apărarea antiaeriană ucraineană și moralul rusesc

Dar imaginile din satelit încă nu arată pozițiile artileriei, avertizează Oleg Jdanov. Rușii s-ar deplasa doar cu puțin timp înainte de începerea propriu-zisă a luptei.

Un alt factor important este aviația rusă, care, însă, pătrunde mai rar în spațiul aerian controlat de Kiev, din cauza apărării aeriene ucrainene. „Este important ca forțele ucrainene aflate în ofensivă să aibă suficiente sisteme tactice de apărare aeriană care le protejează direct trupele. Acestea vor fi urmate de apărarea aeriană la nivel operațional-tactic, care va acoperi zone întregi”.

Cu toate acestea, rezultatul contraofensivei nu este dependent doar de fortificațiile rusești din zonele ocupate ale Ucrainei: indiferent câte tranșee sapi și cum te întărești, „totul depinde de voința de apărare a soldatului și de starea lui emoțională și psihologică”.

Jdanov amintește că, în timpul ocupației Hersonului, armata rusă a construit fortificații în trei rânduri în fața orașului, timp de aproape jumătate de an. Cu toate acestea, orașul a fost eliberat de armata ucraineană.

Fortificații clasice și război modern

„Scopul Ucrainei ar trebui să fie paralizarea conducerii militare ruse și inducerea panicii în soldații ruși”, a declarat pentru CNN Franz-Stefan Gady, expert în război modern și analist la Institutul pentru Studii Strategice Internaționale din Londra.

Surpriza tactică, inițiativa pe câmpul de luptă și moralul vor fi probabil cruciale în primele 24 de ore ale ofensivei, spune el.

Potrivit lui Oleg Jdanov, în războiul modern, ofensivele sunt efectuate de grupuri mici, foarte versatile. Acest lucru a devenit clar când Ucraina a eliberat regiunea Harkov, unde grupuri extrem de mobile au spart golurile dintre fortificații și tranșee, fără a se implica în lupte.

„Provoacă haos și panică în rândurile inamicului, iar apoi echipele de șoc ale forței principale îl termină”, comentează Jdanov.

Ce rol joacă ajutorul militar occidental

Pentru a trece de fortificațiile rusești și a elibera teritoriile ocupate, tancurile ucrainene și alte vehicule blindate trebuie să acționeze în comun cu inginerii, artileria și chiar avioanele, este de părere Rob Lee. Iar cele mai recente livrări de echipamente militare occidentale chiar sunt menite să ajute.

Dintre echipamentele furnizate, Oleg Jdanov evidențiază tehnica americană de deminare M58 MICLIC (Mine Clearing Line Charge), vehiculele blindate de asamblat poduri Biber, furnizate de Germania, utile pentru depășirea micilor obstacole, și cele pentru deplasarea inginerilor militari, de tip Badger. În plus, Ucraina a primit și tancuri de deminare.

Potrivit lui Niklas Masuhr, sprijinul occidental la pregătirea forțelor armate ucrainene de a opera în grupuri de arme combinate va fi, de asemenea, important pentru colaborarea diferitelor unități în luptă. Atât echipamentul furnizat cu muniție, cât și aportul continuu de informații sunt și ele cruciale.

Generalului-maior australian Mick Ryan consideră că planificarea inteligentă din partea Ucrainei ar conta mai mult decât armele occidentale. „Cel mai important ajutor pe care l-au primit nu este atât echipamentul cât pregătirea pentru operațiuni complexe cu arme combinate”.

În contraofensivele anterioare, armata ucraineană nu s-a lansat împotriva pozițiilor fortificate rusești. "Au vizat de fiecare dată trupele rusești slăbite, împrăștiate. Dar situația actuală este complet diferită”, conchide Niklas Masuhr de la ETH Zürich.

Daniil Sotnikov


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇