Măsurile pe care vrea Guvernul să le ia ca să facă economii. Una îl lasă fără bani pe premier. Ciucă: E o problemă personală

Măsurile pe care vrea Guvernul să le ia ca să facă economii. Una îl lasă fără bani pe premier. Ciucă: E o problemă personală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care conține măsuri prin care se speră că vor fi făcute economii la buget.

Printre măsuri se numără stoparea angajărilor la stat, interzicerea achiziției de mașini și mobilă și a cumulului pensie-salariu. De asemenea, apare interdicția de a face parte din două sau mai multe consilii de administrație.

„De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii înființate pe lângă acestea, li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, (…) mobilier și aparatură birotică. Asigurarea necesităților de bunuri prevăzute la alin. (1) se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiași instituții sau de la alte instituții publice”, potrivit proiectului consultat de Mediafax.

ADVERTISING

Conform documentului, angajările sunt stopate la stat: „În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publiceși publice locale nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare”.

De asemenea, apare interdicția ca o persoană să facă parte din două sau mai multe consilii de administrație.

Proiectul prevede și interdicția cumulului pensie-salariu. Mai exact, potrivit ordonanţei, beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate.

ADVERTISING

Prevederile sunt aplicabile persoanelor care la data intrării în vigoare a ordonanţei sunt pensionari cumularzi şi după data intrării în vigoare a prezentului articol devin pensionari cumularzi.

Pensionarii care desfăşoară activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcţie au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţe de urgenţă, să îşi exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie.

ADVERTISING

Totodată, personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.

Potrivit unor surse politice, documentul urmează să fie discutat în coaliția de guvernare, apoi să intre pe agenda Executivului.

La ce va renunța Ciucă? „E o problemă personală”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, la Braşov, despre interzicerea cumulului pensie-salariu, care ar fi prevăzută în măsurile de reducere a cheltuielilor pregătite de Executiv, că în momentul în care vor avea o astfel de lege aprobată, cu certitudine va renunţa la una dintre ele, precizând că este o problemă personală.

”În momentul în care vom avea o astfel de lege aprobată, cu certitudine voi renunţa la una dintre ele”, a spus premierul, citat de News.ro. Nicolae Ciucă a mai spus: ”Este o problemă personală, pe care o voi decide în momentul în care se va concretiza decizia”.

Despre îngheţarea angajărilor la stat, premierul a afirmat că şi anul trecut a existat o măsură similară, ”asigurând cadrul necesar pentru ca ministerele care au avut nevoie să angajeze, prin solicitare punctuală, să poată să analizeze și aprobe angajări pe locurile de muncă esenţiale pentru structurile respective”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇