Astăzi parcă toate zilele trec pe repede înainte, iar principalul scop este să bifezi cât mai multe într-un timp scurt. De aceea, nu mai ai puterea să te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante și să le oferi ajutor oamenilor care au într-adevăr nevoie. Dacă vrei să faci o schimbare în rutina activităților cotidiene, îți prezentăm trei acțiuni pe care le poți face pentru societate, cât și pentru tine.
Ajută copiii din medii defavorizate să meargă în continuare la școală
Deși suntem martorii transformărilor prin digitalizare și a soluțiilor inovatoare care să ne faciliteze viața, unii copii se luptă să meargă în fiecare zi la școală. Părinții acestora au un singur scop: să le asigure o masă caldă în fiecare zi, astfel uită și de nevoia pe care cei mici o au, de a merge zilnic la școală, în condiții normale. Educația scade în ochii părinților din lipsurile tot mai frecvente, când pentru copii este singura metodă de a avea un trai mai bun. Fiecare zi în plus pe care copiii o petrec la școală, îi aduce mai aproape de o viață așa cum visează, fără lipsuri.
Mediul academic creează perspectivele, atât pentru viziunea tinerilor, cât și pentru oportunitățile care li se deschid. Pentru că exemplele pe care le observă în familie nu sunt tocmai încurajatoare, acești tineri rămân blocați în scenarii fără șanse reale de a se rupe de contextul în care se află.
Poți să îi ajuți pe tinerii vulnerabili să își găsească un viitor mai bun, printr-un ajutor oferit în fiecare lună. Donează pentru ei și fii parte din povestea încă nescrisă a oportunităților. Donațiile pot consta într-o sumă prestabilită sau una care depinde strict de tine și posibilitățile pe care le ai.
Implică-te în acțiuni prietenoase cu mediul înconjurător
De câte ori ai trecut printr-un loc pustiu și te-ai gândit cât de bine ar fi arătat cu niște copaci? Sau câte frustrări ai adunat când ai traversat pădurea de lângă casă, din cauza gunoaielor? Dacă aceste scenarii îți sunt familiare, atunci este momentul să aduci o schimbare pentru societate și pentru zilele tale libere.
Tot ce trebuie să faci este să îți dedici o zi dintr-un weekend unor acțiuni care au acest scop: să planteze copaci și să strângă gunoaiele din zonele pustii, pentru a le transforma în adevărate locuri de relaxare.
Există numeroase astfel de organizații care se implică în protejarea mediului înconjurător, iar perioadele în care sunt organizate activitățile depind de timpul benefic pentru plantare, cât și pentru strângerea gunoaielor.
Chiar dacă nu poți fi voluntar, mai există și posibilitatea de donație, astfel încât organizatorii să aibă resursele necesare pentru a duce la capăt aceste demersuri. Ce mai poți face, pentru a mobiliza și mai mulți oameni:
- creează un eveniment pe rețelele sociale sau distribuie o simplă postare prin care faci cunoscute acțiunile;
- mergi împreună cu familia la plantat copaci - este un exercițiu bun pentru ambele părți, mai ales când ai copii;
- îndeamnă colegii de la muncă sau vecinii să ia parte când se organizează tipul acesta de activități.
Organizează acțiuni de caritate la locul de muncă
Cu siguranță există multe persoane care vor să ofere ajutor celor care au nevoie, prin donații, însă nu știu cum și de unde să înceapă. Este un moment bun ca, în fiecare lună, să inițiezi un obicei la tine în companie prin care toți colegii să doneze către o cauză umanitară.
Donațiile pot fi făcute lunar, iar cauza aleasă diferit. Dacă într-o lună s-a organizat o strângere de fonduri pentru copiii cu nevoi speciale, luna viitoare poți să îți îndrepți atenția către bătrânii vulnerabili.
Oricât de mici sau mari sunt donațiile, reprezintă un pas spre binele societății, prin ajutarea celor care au nevoie, dar și pentru voluntari. Bucuria de a face bine se întoarce și îți îmbunătățește starea de bine.
Ajutorul pentru copiii vulnerabili, plantarea copacilor, strângerea gunoaielor sau acțiunile de caritate de la locul de muncă sunt doar câteva exemple prin care poți aduce un bine celor care au constant nevoie de ajutor. Fii parte din schimbare și alocă câteva ore pe lună acestor acțiuni.