Hemoroizii reprezintă o afecțiune a rectului și a anusului apărută în urma inflamarii vaselor de sânge din această zonă. Hemoroizii interni sunt localizați în interiorul rectului, în general la o distanță de aproximativ 2-4 cm de la intrarea în acesta, astfel încât nu pot fi văzuți sau simțiți în mod normal. Cei externi, însă, se inflamează vizibil și palpabil în afara rectului.
Atât hemoroizii interni cât și cei externi sunt o problemă comună, care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Aceștia pot fi extrem de dureroși și incomozi. În acest articol vom discuta despre hemoroizii externi, simptomele acestora, precum și despre metodele prin care poți preveni apariția lor.
Simptomele hemoroizilor includ sângerări rectale, senzație de presiune sau disconfort în zona anală, chiar o senzație de durere sau de arsură în timpul mișcării intestinale. În cazurile severe, hemoroizii interni pot să apară în afara rectului (hemoroizi externi) și pot fi vizibili sau se pot simți ca niște umflături sensibile în jurul anusului. În cazul în care te întrebi ce sunt hemoroizii externi, aceștia se află în exteriorul canalului anal și sunt acoperiți de anoderm și piele, provocând mai mult disconfort în comparație cu cei interni, din cauza faptului că zona este împânzită de terminații nervoase sensibile la durere.
Ce trebuie să facem pentru a preveni apariția hemoroizilor? Cel mai eficient mod de a evita dezvoltarea acestei afecțiuni este prevenția.
1. Menține o dietă sănătoasă: consumul de alimente bogate în fibre, precum fructele și legumele ajută la prevenirea constipației, ceea ce poate reduce riscul apariției hemoroizilor externi.
2. Hidratează-te corespunzator: consumul unei cantități potrivite de apă nu numai că te poate ajuta să-ți menții corpul hidratat ci te poate ajuta să eviți constipația și, implicit, apariția hemoroizilor.
3. Evită sedentarismul și menține o viață activă: activitățile fizice ușoare precum mersul pe jos, alergatul sau înotul ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, ceea ce poate preveni apariția hemoroizilor externi.
4. Evită șederile prelungite pe scaun: dacă lucrezi la birou sau stai mult timp nemișcat pe scaun, este important să faci pauze regulate, să te ridici la intervale de cel mult o oră și să te miști, pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
5. Nu ignora nevoia de a merge la toaletă: amânarea mersului la toaletă poate contribui la fel de mult precum celelalte cauze la apariția hemoroizilor, pentru simplul fapt că poate duce la apariția constipației. În plus, evită să te forțezi prea tare în timpul defecației: încercarea de a forța defecația poate duce la apariția hemoroizilor externi, deci este important să îți acorzi timp pentru acest act fără să te străduiești prea mult, lucru care se întâmplă de regulă în cazul consitpației.
Totuși, dacă întâmpini o astfel de problemă și ai simptome precum cele menționate anterior, există opțiuni terapeutice cu rezultate rapide, inclusiv posibilitatea de a achiziționa un unguent hemoroizi externi, care reduce durerea in mai puțin de 30 de minute iar efectul său se mentine până la 12 ore. Este de menționat și faptul că este foarte important să apelezi la ajutorul unui medic specialist dacă observi apariția anumitor simptome, astfel încât diagnosticarea să se facă într-un mod corect și problema să nu se agraveze.
Aceste sunt câteva dintre principalele lucruri pe care este bine să le cunoști cu privire la hemoroizi, simptomele acestora, metodele de prevenție și cauzele care le determină apariția. Nu uita să acorzi întotdeauna o atenție deosebită oricărui simptom care ar putea fi asociat cu apariția hemoroizilor astfel încât să poți evita eventualele complicații care pot apărea dacă această afecțiune nu este tratată din timp. Utilizează doar medicamente sau alte produse care ți-au fost recomandate în prealabil de un medic specialist, de preferat în urma unui control