ANAF se pregătește să impună băncilor să-i comunice zilnic sumele ce pot fi plătite din conturile celor vizați de popriri

ANAF se pregătește să impună băncilor să-i comunice zilnic sumele ce pot fi plătite din conturile celor vizați de popriri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se pregăteşte să schimbe cadrul legal – un ordin de preşedinte de anul trecut – pentru a introduce obligativitatea ca instituţiile de credit să-i transmită zilnic valoarea sumelor existente în conturile bancare şi care pot fi plătite în cadrul procedurilor de executare silită.

Măsura este argumentată prin faptul că, până în prezent, o singură bancă a semnat cu ANAF convenţia-cadru pentru acest schimb de informaţii, relevă datele analizate de Profit.ro.

ADVERTISING

Informaţiile despre sumele disponibile în conturile bancare ale celui poprit ar ajuta aplicaţia e-Popriri a ANAF să nu încaseze în acelaşi timp, din mai multe locuri, sume de bani peste cele datorate de către contribuabilul vizat de măsura popririi.

Din iunie 2017, actele de executare silită privind înfiinţarea şi ridicarea popririlor bancare se comunică instituţiilor de credit printr-o platformă pentru descărcarea fişierelor ce conţin actele de executare.

Începând cu anul 2021, mecanismul de poprire a conturilor în mediul electronic a fost dezvoltat prin implementarea unor noi funcţionalităţi, astfel încât să nu afecteze disponibilităţile băneşti existente în conturile bancare ale debitorilor.

ADVERTISING

Șeful ANAF: Nu e nimic nou

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că nu este nimic nou şi că există protocoale cu toate băncile din România.

”Noi avem protocoale cu toate băncile din România. Avem mecanisme prin care poprim conturile bancare”, a afirmat Lucian Heiuş.

Potrivit acestuia, totul se face electronic.

”Poprirea contului bancar este unul dintre mecanismele prin care încercăm să recuperăm impozitele şi taxele neachitate de către anumiţi contribuabili la un moment dat. Nu este nimic nou, există protocoale (…) ni se pun la dispoziţie toate tranzacţiile, la fel punem şi noi la dispoziţie tot ceea ce ne solicită sistemul bancar”, a adăugat Heiuş.

ADVERTISING

Preşedintele ANAF a precizat că se face schimb cu sistemul bancar ”pentru că este corect şi ne ajută pe toţi în activitate”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇