Biserica de lemn ”Înălțarea Domnului” de la Borșa a ars, în ziua de Florii (Video)

Biserica de lemn ”Înălțarea Domnului” de la Borșa a ars, în ziua de Florii (Video)

Biserica de lemn „Înălțarea Domnului”, din Complex Borșa, jud. Maramureș, a ars aproape complet, duminică, în ziua de Florii.

La fața locului au intervenit rapid două echipaje de pompieri, unul din Borsa şi unul de la Vișeu, și ulterior au mai venit două autospeciale, de la ISU Bistrița. Însă, deși pompierii au localizat focul, din biserică nu a mai rămas aproape nimic.

Imaginile arată cum biserica din lemn arde puternic, ca o torță.

Doamne ferește,păcat 🙏😢😢😢😢 Biserica din Borșa Complex MM

Publicată de Lenuța Colcear pe Duminică, 9 aprilie 2023

La locul incendiului s-a deplasat și un echipaj medical SMURD, dar nu au fost înregistrate victime. Se suspectează că incendiul ar fi pornit de la o lumânare aprinsă.

BISERICA DIN COMPLEX BORȘA MARAMUREȘ A LUAT FOC❗ 🥺🥺🥺

Publicată de Banu Roxana Maria pe Duminică, 9 aprilie 2023

În imaginile de la ISU Maramureș se vede ce a mai rămas după ce a fost stins incendiul.

Biserica-Borsa-arsa

ADVERTISING

Potrivit siteului parohiei, pe 15 august 1992, Preasfinţitul Justinian, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a pus piatra de temelie şi a sfinţit locul pentru biserica actuală, cu hramul ”Înălţarea Domnului”, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica era construită din lemn în stil maramureşean, sub formă de cruce, iar fundaţia bisericii este din beton şi piatră.

Biserica era acoperită cu şindrilă de meşterii Petreuş Toader, Petreuş Vasile şi Petreuş Ion din Bârsana. Turnul era din lemn, încheiat după metoda “cozii de rândunică”, iar interiorul era alcătuit din pronaos, naos şi altar.

ADVERTISING

Lungimea bisericii era de 25 m, lăţimea de 10 m, iar iconostasul bisericii era confecţionat de lemn de stejar cu icoane bizantine, la Grumăzeşti – Neamţ, de meşterii Arsenie Constantin şi Virgil Armaţu.

Borsa_Complex-Inaltarea-Domnului-interior

Târnosirea bisericii s-a săvârşit în ziua de 18 iulie 1998, de către Preasfinţitul Justinian Chira, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, precum şi de un număr mare de credincioşi.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇