Ziua 410 de război a început cu noi atacuri rusești, în mare parte respinse de armata ucraineană. Probabilitatea unor noi lovituri aeriene rămâne ridicată, iar inamicul nu încetează să folosească tactici de teroare, spune Statul Major al armatei ucrainene.
Volodimir Zelenski a făcut un bilanț al săptămânii, în care a marcat decizia parlamentului Lituaniei de a cere ca Ucraina să fie invitată să devină membru NATO. El a spus că acesta este și obiectivul Kievului şi va lucra în săptămânile viitoare pentru atingerea acestei ţinte. „Numai împreună cu Ucraina, Alianţa va garanta o protecţie reală a Europei împotriva oricărei ingerinţe în viaţa popoarelor – în frontierele existente şi în ordinea internaţională bazată pe reguli. Dar fără Ucraina, este dificil să ne imaginăm puterea”, a punctat Zelenski.
De asemenea, Zelenski a mulțumit Poloniei, cu care a convenit, printre altele, să se ocupe de reconstrucţia Harkovului. Și a vorbit și de o premieră în această săptămână, când pentru prima dată s-a adresat unui parlament din America Latină, parlamentul chilian.
Am avut astăzi mai multe informații și despre o nouă poliție privată în Rusia, Convoi, care a luat naştere la sfârşitul anului 2022 în Crimeea, iar la originea acestei armate private ar fi Serghei Aksionov, un om de afaceri născut la Bălţi, în Republica Moldova, şi suspectat de legături cu crima organizată. Gruparea Convoi este din ce în ce mai mediatizată şi recrutează noi combatanţi.
Evoluții pe front
- Atacuri respinse - peste 50 de atacuri rusești au fost respinse în ultimele 24 de ore. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a lansat atacuri aeriene utilizând diferite sisteme, „inamicul nu încetează să folosească tactici de teroare", iar probabilitatea unor noi lovituri aeriene „rămâne ridicată". Cele mai multe atacuri au loc în zonele Lyman, Bakhmut, Avdiiv și Marin.
- Ucraina ripostează - Apărarea aeriană ucraineană a lansat 12 lovituri asupra zonelor ocupate în care se află militari ruși și a doborât 14 drone de luptă, a precizat Statul Major General.
- Atac mortal la Zaporojie - Un bărbat în vârstă de 50 de ani și fiica sa de 11 ani au murit în urma unui atac cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din Zaporojia, potrivit autorităților locale citate de Sky News. O femeie în vârstă de 46 de ani a fost scoasă în viață din ruinele clădirii, au precizat serviciile de urgență.
Zelenski face bilanțul săptămânii
„Este o plăcere să închei această săptămână cu rezultate bune pentru stat - în ceea ce priveşte armele, sprijinul internaţional, extinderea legăturilor noastre cu lumea şi mişcarea noastră spre NATO”, le-a spus Zelenski compatrioţilor în alocuţiunea de sâmbătă seară, în care a făcut un bilanţ al celor mai importante demersuri diplomatice.
- Decizie în Lituania - O decizie foarte importantă a fost luată săptămâna aceasta în Lituania. ”Seimas-ul lituanian (parlamentul) a recunoscut necesitatea de a invita Ucraina să devină membră NATO - de a o invita anul acesta, la summitul de la Vilnius”, a subliniat Zelenski. Potrivit presei internaţionale, însă, aliaţii sunt deocamdată divizaţi în legătură cu acest subiect, iar SUA sunt cele care s-ar împotriva unei „foi de parcurs” care să fie un fel de anticameră pentru Ucraina. „Numai împreună cu Ucraina, Alianţa va garanta o protecţie reală a Europei împotriva oricărei ingerinţe în viaţa popoarelor - în frontierele existente şi în ordinea internaţională bazată pe reguli. Dar fără Ucraina, este dificil să ne imaginăm puterea”, a punctat Zelenski. El a mai spus că obiectivul Kievului coincide cu această decizie a Seimas-ului lituanian şi va lucra în săptămânile viitoare pentru atingerea acestei ţinte.
- Vizita în Polonia - Zelenski a declarat însă că cel mai important eveniment care a marcat această săptămână a fost prima sa vizită oficială de la începutul războiului în Polonia vecină şi a anunţat că toate tancurile trimise de Polonia, inclusiv cele Leopard, sunt deja în Ucraina şi au fost încheiate noi acorduri privind trimiterea a 200 de transportoare blindate pentru trupe, 100 acum şi 100 mai târziu.
- Reconstrucția Harkovului - În plan civil, preşedintele ucrainean a spus că au fost încheiate acorduri importante privind economia, iar Polonia se va ocupa în special de reconstrucţia Harkovului. De asemenea, medicii ucraineni sunt instruiţi de colegii polonezi în domeniul îngrijirii complete a pacienţilor cu arsuri şi al evacuării aeriene de urgenţă a răniţilor, inclusiv în zonele de război.
- Ajutor de la SUA - Zelenski a mai anunţat că SUA au acordat Ucrainei în această săptămână al 35-lea pachet în materie de apărare Ucrainei constând în rachete pentru sistemele Himars, rachete pentru apărare aeriană, proiectile de artilerie, protecţie pentru vehicule blindate şi alte elemente de sprijin.
- Sprijin internațional - De asemenea, sprijinul german pentru Ucraina a crescut cu 200 de milioane de euro în această săptămână, fiind bani pentru investiţii în Ucraina. La rândul său, Olanda a anunţat un pachet de peste 270 de milioane de euro care include asistenţă pentru redresare, asistenţă umanitară, sprijin neletal pentru apărare şi sprijin pentru justiţie. La rândul lor, Danemarca şi Norvegia lucrează la un pachet comun de asistenţă cu obuze pentru artileria ucraineană, a spus Zelenski.
- Premieră în America Latină - „Am continuat să fac apel la parlamentele lumii şi, pentru prima dată, m-am adresat unui parlament din America Latină, parlamentul chilian (...) Cu cât lumea ştie mai multe despre agresiunea rusă, cu atât mai repede agresorul va pierde şi pacea va reveni. Aceasta se va întoarce nu doar în Ucraina, ci în întreaga lume”, a conchis Zelenski.
Alte informații relevante
- Scurgerea de documente - Departamentul de Justiţie al SUA a deschis o anchetă pentru a încerca să identifice sursa scurgerilor de documente clasificate legate de invazia rusă în Ucraina, publicate în această săptămână pe reţelele sociale, după ce Pentagonul a anunţat, vineri, că investighează la rândul său această chestiune, relatează AFP. Aceste scurgeri de informaţii s-ar putea dovedi valoroase pentru Moscova, în măsura în care documentele arată în ce măsură serviciile de informaţii americane au penetrat aparatului militar rus, scrie presa americană.
- Peskov face Occidentul isteric - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris duminică drept "isterică" reacţia ţărilor occidentale la planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, transmite EFE. "Occidentul colectiv nu pare dispus să-şi amintească în vreun fel de tema armelor nucleare americane, staţionate aici în Europa, în jurul ţării noastre, dar optează pentru o reacţie isterică la planurile noastre de a construi silozuri pentru depozitarea armelor nucleare tactice pe teritoriu belarus", a susţinut el într-un interviu.
- O nouă miliție privată - Miliţia privată Convoi a luat naştere la sfârşitul anului 2022 în Crimeea, iar la originea acestei armate private ar fi Serghei Aksionov, un om de afaceri născut la Bălţi, în Republica Moldova, şi suspectat de legături cu crima organizată. Gruparea Convoi este din ce în ce mai mediatizată şi recrutează noi combatanţi. Potrivit serviciilor secrete britanice, Kremlinul încearcă să încurajeze apariţia altor grupuri de mercenari pentru a concura cu Wagner, care a devenit prea puternică în ochii unor oficiali ruşi, relatează France 24. Detalii AICI.