Teatrul Naţional din Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Îmblânzirea scorpiei după William Shakespeare, text de spectacol: Leta Popescu după o adaptare de Maria Manolescu; traducerea textelor din Shakespeare: Violeta Popa. Premiera va avea loc miercuri, 8 martie 2023, în Sala mare, de la ora 19:00.
regia: Leta Popescu
scenografia: Bogdan Spătaru
muzica: Radu Dogaru
coregrafia: Andrea Gavriliu
asistență de regie și colaje video: Irina Caraulă
asistent de coregrafie: Ioana Moldovan
design lumini: Jenel Moldovan
Distribuţia:
Ruxandra - regizoarea spectacolului: Diana Buluga
Ana - autoarea rescrierii: Sânziana Tarța
Sergiu - un spectator: Adrian Cucu
Virginia - o spectatoare: Irina Wintze
Geta - plasatoarea teatrului: Patricia Brad
Vică - regizor tehnic: Silvius Iorga
Miha - sufleor: Irina Barbir
Andrei - actorul-vedetă ca îl joacă pe BAPTISTA: Radu Lărgeanu
Mihai - actorul care îl joacă pe PETRUCCIO: Cosmin Stănilă
Irina - actrița care o joacă pe CATERINA: Cecilia Lucanu-Donat
Dragoș - actorul care îl joacă pe HORTENSIO: Radu Dogaru
Alina - actrița care o joacă pe BIANCA: Alexandra Tarce
Iulia - actrița care o joacă pe CRISTINA: Diana Ioana Licu
Teatrul Național din Cluj-Napoca își invită spectatorii la o nouă premieră. Este o propunere aparte, plină de umor, de revizitare, reciclare și reevaluare a mizei socio-umane a faimoasei comedii Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare, text care stă la baza realizării acestui spectacolul inedit.
Prima montare a piesei la Naționalul clujean datează din 1969, având titlul Femeia îndărătnică, regia Victor Ion Popa, iar în 1986, Mihai Măniuțiu pune în scenă piesa numind-o Îmblânzirea scorpiei.
Această nouă revizitare a Îmblânzirii scorpiei o are la pupitru pe Leta Popescu, absolventă de regie la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB Cluj în 2013. În același an începe să monteze spectacole la teatre din Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Mureș, Gheorgheni, Sibiu, dar și în zona independentă (Reactor, Fabrica de Pensule din Cluj, Zug.zone, Teatru3G Târgu Mureș, Replika București). Leta Popesccu își creează propriile proiecte regizorale, fiind interesată de dramaturgia contemporană și de realizarea propriilor dramatizări.
Iată ce spune regizoarea despre munca la acest spectacol: „Am profitat de rama pe care o dă Shakespeare în varianta originală, aceea de teatru în teatru. Prologul pe care ni-l dă autorul ne spune că povestea cu Caterina și Petruccio se joacă în fața unui spectator nedus la teatru care reacționează «neîmblânzit» la ceea ce vede. Rama aceasta a făcut ca spectacolul să fie creat pe mai multe straturi și, sper eu, să aducă ceva în plus față de o lectură obișnuită a piesei. Spectatorii pot vedea Îmblânzirea scorpiei în două variante care răspund în opoziție întrebării: «îmblânzirea» este un ritual de cucerire a femeii sau este un ritual de «îndobitocire»? (...)
În ultimii doi ani am căutat (și încă o fac) o formă de «teatru popular» care să satisfacă atât gusturile și căutările mele artistice cât și gustul unui public mai larg. De la absolvirea facultății, am montat doar în săli studio și doar dramaturgie contemporană românească și maghiară (locală). După ce am ieșit din pandemie, mi-am zis că a venit timpul să încerc să mă adresez unui public mai mare care se reîntoarce la teatru. A fost o decizie care a devenit un proiect de regie și de atunci, la fiecare invitație a directorilor de teatru am cerut sala mare cu promisiunea că voi face spectacole populare, cu alte cuvinte, comedii..”
Vă invităm cu drag să fiți părtași ritualului propus de noi, în această seară specială dedicată femeilor.