În acest articol vom descrie cele cinci trăsături de personalitate ale pisicilor. Acestea au fost descrise de către cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud in urma unui studiu amplu făcut asupra a peste 2.800 pisici.
Un alt mod de a privi personalitatea pisicii dvs. este prin prisma celor cinci trăsături de personalitate care au fost stabilite de cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud. În loc sa facă afirmații generale despre personalitatea pisicii, aceștia au ales sa se concentreze pe trăsăturile individuale care tind sa le alcătuiască personalitatea.
Pentru aceasta, oamenii de știință au analizat peste 2.800 de pisici si au identificat un set de cinci factori majori care determina personalitatea acestora. Potrivit acestora, cele 5 trăsături de personalitate ale pisicilor sunt: frica, sociabilitatea, dominarea, spontaneitatea și atitudinea prietenoasă.
În continuare vom vedea cum se caracterizează fiecare dintre aceste trăsături de personalitate ale pisicilor.
1. Pisica fricoasă
Pisicile fricoase și care se sperie ușor sunt nervoase și in permanenta in stare de alertă. S-ar putea să stea ascunse atunci când aveți musafiri, să nu apară deloc dacă in casă sunt persoane străine sau s-ar putea sa se ascundă imediat când se aud un zgomot neașteptat.
Daca aveți o pisica fricoasă ar trebui sa îi oferiți o cat mai multe locuri unde să se poată ascunde și să se simtă în siguranță. Copacii înalți pentru pisici, in special cei cu căsuțe și locuri de odihnă pentru pisici sunt ideali.
Încercați să identificați cu exactitate ce cauzează frica lor. Poate să le fie frica de o altă pisică din casă sau ar putea fi ceva in casa dvs. care le sperie. Daca puteți elimina sau reduce declanșatorul, puteți reduce nervozitatea.
Merită remarcat faptul că frica este asociata cu o nervozitate persistenta. Nu este vorba de nervozitatea manifestata de pisici într-un mediu nou. Daca tocmai v-ați adus pisica acasă, este firesc ca ea să fie puțin tensionată pentru câteva zile. Dacă nervozitatea persista este posibil să aveți o pisică fricoasă.
2. Pisica sociabilă
Pisicile sociabile sunt curioase, asemănătoare tipului de personalitate a pisicii curioase. Vor ieși bucuroase sa întâmpine oaspeții sau sa scotocească prin cumpărăturile pe care tocmai le-ați adus acasă.
Acestor pisici le place sa aibă o mulțime de jucării si jucării interactive in casa. Puteți sa le construiți un centru de joaca sau amplasați un copac pentru pisici lângă geam. Cu toate acestea, ca si in cazul pisicilor curioase, nu le lăsați sa se plimbe pe afara deoarece pot intra in buclucuri.
Aveți o pisica sociabila care a devenit brusc mai retrasa? Deși aceasta poate fi o parte normala a îmbătrânirii, poate însemna si ca pisica dvs. suferă de o anumita boală.
3. Pisica dominantă
Pisicile dominante nu se înțeleg bine cu alte feline. Ele se pot lupta sau hartuiesc pisici mai supuse. Daca aveți o pisica dominanta, este posibil să aveți una sau mai multe pisici fricoase.
Nu ar trebui sa lăsați o pisica dominanta să se plimbe afară deoarece probabil se va lupta cu alte pisici din vecinătate. Acest lucru crește dramatic probabilitatea ca aceasta să se rănească grav sau să contracteze o boală, precum Virusul Imunodeficienței Feline (FIV).
Pisicile dominante pot încerca sa domine alte animale, cum ar fi câinii. Aceasta situație ar putea face ca câinele dvs. sa devina la fel de fricos si temător ca și celelalte pisici ale dvs. sau din contra, câinele ar putea pune capăt hărțuirii imediat (și posibil fatal). Oricum, cel mai bine este sa nu vă lăsați pisica dominanta să interacționeze cu alte animale.
Deși este posibil sa reușiți sa temperați dominarea unei pisici prin dresaj, socializare sau intervenție medicală (administrarea de medicamente anti-anxietate sau sterilizarea/castrarea lor), este posibil sa nu va puteți ajuta animalul de companie. In acest caz, cel mai bine este să vă asigurați ca este singura pisica din casa sau sa o țineți tot timpul separat de celelalte animale. Accesați E-vet.ro pentru a afla mai multe despre îngrijirea pisicilor, despre sănătatea si comportamentul acestora.
4. Pisica spontană
Pisicile spontane sunt impulsive și imprevizibile. S-ar putea sa treacă într-o secundă de la a sta în poală la a va devasta apartamentul cu viteza maximă in următoarea, fără niciun motiv evident pentru aceasta schimbare.
Aceste pisici sunt asemănătoare pisicilor fricoase (care se sperie ușor), deși comportamentul lor poate fi mai puțin nervos. Totuși, ar trebui să încercați să vă dați seama ce cauzează comportamentul impulsiv deoarece acesta se poate opri daca identificați si eliminați factorii declanșatori.
5. Pisica prietenoasă
Opusul pisicilor dominante, atitudinea prietenoasa la pisici indica dorința de a accepta alți oameni si animale pe teritoriul sau. Ele pot primi alți pisoi (si chiar câini!) ca tovarăși suplimentari de joacă și probabil vor fi primele care vor saluta un oaspete atunci când intră pe ușa.
Atitudinea prietenoasa poate fi o trăsătura înnăscuta la unele pisici. Însă in cele mai multe cazuri, este rezultatul unei socializări de succes. Cu cat pisica dvs. petrece mai mult timp in preajma altor persoane și animale – în special când este un pisoi tânăr – cu atât este mai probabil sa îi vadă ca prieteni și nu ca pe amenințări.
Totuși, ca și in cazul pisicilor curioase, atitudinea prietenoasă nu este întotdeauna un lucru bun, mai ales dacă pisica are voie să iasă afară. Unele animale sunt adevărate amenințări iar o pisică prietenoasă este mai puțin probabil sa le poată identifica ca atare înainte de a fi prea târziu.
Contează ce tip de personalitate are pisica dvs.?
În anumite privințe, tipul de personalitate al unei pisici poate fi doar ceva distractiv, o modalitate de a afla mai multe despre pisica dvs.
Cu toate acestea, anumite tipuri de personalitate pot afecta dramatic calitatea vieții pisicii dvs. O pisica fricoasă probabil nu se simte confortabil și nu este fericită in mediul său așa ca orice ați putea face pentru a reduce aceasta "supărare" le va îmbunătăți calitatea vieții.
Daca vă pregătiți să adoptați o pisică este util sa știți daca pisicile pe care le aveți deja sunt dominante. Dacă da, atunci este mai bine sa nu aduceți încă o pisica acasă.
În final, este recomandat sa înțelegeți personalitatea pisicii dvs. astfel încât sa puteți observa orice modificări ale acesteia. Ca si in cazul oamenilor, schimbările bruște și dramatice de personalitate la pisici sunt de obicei un semn ca ceva nu este in regulă. Asta ar putea însemna că pisica este bolnavă sau că există ceva in mediul lor care o deranjează. În orice caz, este important sa descoperiți cauza cat mai curând posibil.