Spania trece prin al doilea val de COVID-19, ce ar putea ajunge și în restul Europei curând. Analiză pe deschiderea barurilor și restaurantelor

Spania trece prin al doilea val de COVID-19, ce ar putea ajunge și în restul Europei curând. Analiză pe deschiderea barurilor și restaurantelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Spania trece deja printr-un al doilea val al epidemiei de COVID-19, care ar putea ajunge în restul Europei în următoarele zile, avertizează un studiu efectuat de un spital şi de o universitate din regiunea spaniolă Catalonia (nord-est).

Spitalul Universitar ”Germas Trias i Pujol”, din Badalona (Barcelona), şi Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC) au trimis Comisiei Europene studiul, datat 2 septembrie şi despre a cărui existenţă s-a aflat duminică, informează EFE.

Cele două instituţii explică faptul că ''efectul barurilor şi restaurantelor ar putea avea repercusiuni uriaşe în evoluţia epidemiilor'', unde măsurile preventive - cum ar fi distanţarea fizică şi folosirea măştii de protecţie - se respectă mult mai puţin decât în alte circumstanţe.

ADVERTISING

Purtând titlul ''Analize şi previziuni referitoare la COVID-19 pentru UE-EFTA-Regatul Unit şi alte ţări'', studiul avertizează autorităţile europene că momentul actual este crucial pentru a stopa un al doilea val şi că, în caz contrar, s-ar putea reveni la o situaţie similară lunii martie, când contagierea cu coronavirus s-a răspândit necontrolat.

Anchetatorii se întreabă de ce Spania ocupă primul loc în al doilea val în ceea ce priveşte numărul de cazuri de infectare, fiind vorba despre o ţară cu temperaturi ridicate pe timpul verii, unde oamenii petrec mult timp în exterior, unde rata infectărilor este de 20 de ori mai scăzută decât în spaţiile închise.

ADVERTISING

Răspunsul este că Spania a ridicat restricţiile de circulaţie, îndeosebi în provincii, înaintea altor ţări din Uniunea Europeană, într-un moment în care ''rata cazurilor pozitive ar fi putut fi de trei ori mai mare decât cifrele detectate oficial'', iar activitatea socială a crescut semnificativ, potrivit cercetătorilor.

Spania a pierdut în şase luni 40 de milioane de turişti şi 50 de miliarde de euro

Spania se confruntă și cu mari pierderi în turism. Ca urmare a restricţiilor şi a carantinei impuse în numeroase ţări, Spania va încheia perioada ianuarie-august cu circa 40 de milioane de turişti străini în minus faţă de anul precedent, care ar fi cheltuit în ţară aproximativ 50 de miliarde de euro.

ADVERTISING

Teama turiştilor de a nu se infecta este un alt motiv care explică scăderea drastică a deplasărilor internaţionale, care au fost înlocuite cu vacanţe pe plan naţional, deşi în cazul Spaniei acestea nu compensează nici pe departe reducerea masivă a veniturilor derivată din absenţa străinilor.

În perioada ianuarie-august 2019 au sosit în Spania 58,2 de milioane de turişti, dintre care numai în august 10,1 milioane. În intervalul ianuarie-iulie al acestui an, în Spania abia dacă au venit 13,2 de milioane de turişti.

Dacă tendinţa din luna iulie va continua, când au fost 2,5 milioane de turişti, numărul total al sosirilor se va situa la 15-16 milioane, cu peste 40 de milioane mai puţini turişti decât în 2019.

Referitor la cheltuielile făcute de turiştii străini în Spania, şi aici situaţia este decepţionantă: în ianuarie-august 2019 turiştii străini au cheltuit 64,124 miliarde de euro (11,765 de miliarde de euro doar în luna august). În acest an, în perioada ianuarie-iulie turiştii au cheltuit numai 14,291 de miliarde de euro. Ca o comparaţie, în iulie 2020, turiştii au cheltuit 2,45 miliarde de euro, faţă de aproape 12 miliarde de euro în anul precedent.

Dacă acest ritm va continua, veniturile pentru primele opt luni ale anului 2020 nu vor ajunge la 17 miliarde de euro, faţă de cele 64,124 de miliarde de euro colectate în 2019.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇