Ziua 321 de război are în prim plan tot Soledarul, oraș de lângă Bahmut pe care forțele Moscovei și mercenarii de top ai „bucătarului lui Putin” se chinuie cu toată forța să-l cucerească.
Serviciile de informații occidentale cred că rușii vor câștiga curând controlul, însă asta nu va însemna că va fi cedat și Bahmutul. În Soledar e intrarea în tunelurile ce se întind pe mai mult de 200 de kilometri în minele de sare abandonate.
La Moscova, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, încearcă o mișcare de putere, numind în fruntea forțelor terestre un general criticat continuu de Evgheni Prigojin și Ramzan Kadîrov, cunoscuți ca „Bucătarul lui Putin”, respectiv „Măcelarul din Groznîi”.
Asta în timp ce furia crește în Rusia, în urma pierderilor masive suferite. Aproape 50.000 de oameni au semnat o petiție în care cer să fie făcute publice numele soldaților ruși uciși în atacul de Anul Nou de la Makiivka.
Însă un comisar militar a declarat că listele cu soldaţii ruşi ucişi nu vor fi publicate.
Evoluții de front
- Ucrainenii, lăudați de Prigojin - Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, spune că se dau cele mai grele și sângeroase lupte pentru Soledar și chiar i-a lăudat pe soldații ucraineni, spunând că apără orașul „cu onoare”.
- Ucrainenii contraatacă în Rusia - Guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat că forțele ucrainene au bombardat orașul Șebekino, fiind avariat un turn de telecomunicații, dar și 12 case și 2 mașini.
- Bătălia pentru Soledar - Ministerul Apărării din Marea Britanie estimează că trupele ruse și mercenarii Wagner cel mai probabil vor câștiga controlul total în Soledar. Scopul principal este obținerea controlului asupra intrării în tunelurile abandonate ale minelor de sare, ce se întind pe mai mult de 200 km. Soledar se află la 10 km de Bahmut, oraș pe care forțele ruse se chinuie de mult timp să-l cucerească.
- Șef nou pentru soldații ruși - General-colonelul Alexander Lapin a fost numit în fruntea Statului Major al Forțelor Terestre din Rusia. Anterior, Lapin a fost comandantul trupelor din Siria. De la începutul invaziei, Lapin a comandat grupul de centru și a fost constant criticat de liderul cecen Ramzan Kadîrov.
- Rușii se antrenează în Marea Norvegiei - Fregata Amiral Groșenko, care e înarmată cu arme hipersonice, rachetele Zircon de care Putin spune că sunt invincibile, a desfășurat exerciții în Marea Norvegiei. Nu este clar dacă a fost folosit și Zirconul, Moscova detaliind doar că a fost vorba de „un exercițiu de apărare aeriană în Marea Norvegiei". Mai multe detalii despre rachetă și traseul fregatei, AICI.
- Pene de curent în Ucraina - Vremea bună pare că s-a sfârșit în Ucraina. Temperaturile au scăzut și vântul bate puternic, astfel că a crescut brusc consumul de energie și sistemul deja nu mai face față. Au fost anunțate pene de curent programate pentru mai multe regiuni.
- Operație cu geniști - Medicii militari dintr-un spital ucrainean au operat un soldat rănit și au extras din corpul său o grenadă neexplodată. Intervenția chirurgicală s-a desfășurat în prezența a doi geniști.
Evoluții în Rusia
- Makiivka, secretul Moscovei - Aproape 50.000 de persoane au semnat o petiție adresată ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, prin care îi cer să publice numele soldaților care au murit în atacul de Anul Nou de la Makiivka. Însă listele cu soldaţii ruşi ucişi nu vor fi publicate, a declarat marţi un comisar militar. "Nu vor fi publicate liste. În primul rând, acestea sunt date cu caracter personal şi, în al doilea rând, desigur, este vorba de o muncă pe care o vor face serviciile de informaţii străine, pentru a identifica şi desfăşura activităţi de informare în legătură cu rudele personalului militar, ceea ce este strict interzis", a declarat comisarul militar al regiunii Samara, Aleksei Vdovin.
- GDPR în Rusia - Autoritățile ruse din Samara, de unde se estimează că sunt majoritatea victimelor de la Makiivka, au refuzat să publice lista cu soldații răniți în atacul de Anul Nou, invocând protecția datelor personale.
- Revelion în Dubai în familia Șoigu - Fiica lui Serghei Șoigu, Xenia, a petrecut Revelionul în Dubai, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare.
Alte informații revelante
- Șeful NATO cere arme pentru Ucraina - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că susținerea Ucrainei cu arme e esențială: „Sunt prevăzute discuţii săptămâna viitoare cu ucrainenii pentru a vedea ce tipuri de armament sunt necesare şi care dintre aliaţi le pot furniza. Rusia a suferit pierderi grele, dar nu trebuie subestimată. Mobilizează trupe şi echipamente. Rusia este pregătită să sufere pierderi pentru a continua războiul. Vladimir Putin nu şi-a schimbat obiectivul, iar Ucraina trebuie susţinută pe termen lung".
- Acord de cooperare UE-NATO - NATO și UE au semnat un acord care evocă necesitatea consolidării apărării europene, subliniind că aceasta trebuie să fie complementară şi interoperabilă la nivel transatlantic: „Intensificarea pe bază de reciprocitate a parteneriatului nostru contribuie la consolidarea securităţii în Europa şi în alte zone. NATO şi Uniunea Europeană joacă roluri complementare, coerente şi de asistenţă mutuală în sensul susţinerii păcii internaţionale şi securităţii. Vom continua să mobilizăm un set combinat de instrumente pe care le avem la dispoziţie, de tip politic, economic şi militar, pentru a urmări obiectivele noastre comune, în beneficiul populaţiei noastre de un miliard de locuitori".
- Suedia îl trimite pe Archer în Ucraina - Suedia urmează să transfere sistemul de artilerie Archer în Ucraina. „Nu este o chestiune dacă ar trebui să o trimitem, ci când o trimitem”, a declarat ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom.
- Blindate americane pentru Ucraina - SUA iau în considerare să trimită Ucrainei vehicule blindate Stryker, ca întărire înainte de preconizata ofensivă a rușilor. Anunțul ar urma să fie făcut de Washington la finalul săptămânii viitoare, scrie Politico.
- Aliații lui Putin, tot mai puțini - Armenia a anunțat că refuză ca exercițiile militare din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă să fie ținute pe teritoriul său, considerând că ar fi nepotrivit în contextul actual. OTSC este o alianță militară a unor state post-sovietice.
- Georgia încă se teme de ruși - Ucraina a cerut Georgiei să-i înapoieze sistemele de rachete Buk pe care i le-a dat în 2008, când a fost invadată de Rusia, dar Tbilisi a refuzat, insistând că le-a cumpărat și nu au fost primite gratis. Totodată, georgienii au refuzat să dea Ucrainei și sistemele de rachete antitanc Javelin pe care le-au primit de la SUA, chiar dacă Washingtonul e de acord.
- Baerbock a mers în Ucraina - Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a efectuat, marţi, o vizită neanunţată în Ucraina, deplasându-se inclusiv în oraşul Harkov, situat în estul ţării, afirmă oficiali germani şi ucraineni. Annalena Baerbock a ajuns marţi dimineaţă la Kiev, printr-o călătorie cu trenul, din Polonia.