Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) anunţă că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a revocat-o din funcţie pe directoarea Penitenciarului Giurgiu, Alina Gheorghişor.
Sindicaliştii susţin că aceasta ar avea legături de familie cu membri ai unei reţele infracţionale care se ocupă cu trafic de persoane, sclavie şi prostituţie.
Ei îi cer ministrului să ia măsuri şi pentru anularea unei majorări salariale semnificative de care fosta directoare de la Giurgiu ar beneficia, în urma deciziei şefului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
”Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a revocat-o din funcţie pe directoarea Penitenciarului Giurgiu, Alina Gheorghişor, acuzată că ar avea în anturajul său membri ai unei reţele infracţionale (trafic de persoane, sclavie şi prostituţie), cu care şi-a făcut numeroase concedii de odihnă.
La începutul lunii noiembrie 2022, comisarul şef de poliţie penitenciară Alina Gheorghişor a fost numită la conducerea Penitenciarului Giurgiu, de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), comisar şef de poliţie penitenciară Dan Halchin, fără acordul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.
FSANP consideră că decizia ministrului Justiţiei de a o demite pe Alina Gheorghişor a fost accelerată de faptul că, în data de 22.12.2022, directorul general al ANP, cu încălcarea cadrului legal în materie, a acordat directoarei cu probitate morală scăzută o majorare cu 50% a salariului de bază”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de către sindicaliştii din ANP.
FSANP consideră ”ilegală şi abuzivă” decizia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de a majora salariul directoarei de la penitenciarul din Giurgiu, arătând că această decizie ”a stârnit revolta organizaţiilor sindicale prezente în cadrul şedinţei, dar şi indignarea tuturor poliţiştilor de penitenciare oneşti din sistem”.
Reacţia ANP
Administraţia Naţională a Penitenciarelor respinge acuzaţiile cum că şefa Penitenciarului Giurgiu a fost revocată din funcţie pentru că şi-ar fi petrecut concediile cu membrii unei reţele de trafic de persoane şi că ar fi beneficiat de o majorare salarială semnificativă.
Astfel, ANP susţine că afirmaţiile privind revocarea din funcţie, desemnarea ilegală sau acordarea unui spor salarial ilegal nu au niciun fundament real.
Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor va depune, în perioada imediat următoare, o acţiune în instanţă.
“Funcţia de director al Penitenciarului Giurgiu este vacantă din 25.11.2022.
Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a înaintat Ministerului Justiţiei o propunere pentru împuternicirea pe funcţia respectivă a unui ofiţer din afara unităţii menţionate, fapt care s-a materializat începând cu data de 01.01.2023.
Până la parcurgerea procedurii menţionate la punctul 1, funcţionalitatea curentă a fost asigurată de directorul adjunct reintegrare socială, persoană care ocupă această funcţie ca titular printr-un concurs organizat în anul 2016”, a transmis ANP.
“Afirmaţiile privind: revocarea din funcţie realizată de ministrul Justiţiei, desemnarea ilegală sau acordarea unui spor salarial cu încălcarea prevederilor legale nu au niciun fundament real, fiind doar o manifestare lipsită de loialitate instituţională şi o încercare de compromitere în plan mediatic, la care dl. Cosmin Dorobanţu (şeful de sindicat - n.red.) apelează, nemulţumit de faptul că, în şedinţa Consiliului de Conducere din 22.12.2022, nu a reuşit să-şi impună punctul de vedere pe anumite subiecte, pe fondul lipsei unui minim de argumente obiective.
Având în vedere totala lipsă de fundament a acuzaţiilor, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor va depune, în perioada imediat următoare, o acţiune în instanţă, astfel încât după obţinerea unei soluţii, opinia publică să beneficieze de o informare obiectivă asupra situaţiei”, a mai precizat ANP.