Videoproiectorul - moft sau necesitate în ziua de azi

Videoproiectorul - moft sau necesitate în ziua de azi

Tehnologia actuală este capabilă să ofere foarte multe dispozitive care să îmbunătățească viețile oamenilor. Unul dintre aceste dispozitive este videoproiectorul, care poate fi de ajutor atât în viața profesională, cât și în cea personală. Dar cum poți alege un videoproiector astfel încât să îți fie de folos în cât mai multe situații?

Care este scopul dispozitivului?

În primul rând va trebui să stabilești pentru ce vei utiliza videoproiectorul, pentru că pornind de aici se pot contura și restul criteriilor.

Spre exemplu, ai nevoie de un videoproiector pentru biroul de la serviciu cu ajutorul căruia să poți susține mai bine ședințele pe care le ai cu restul colegilor?

ADVERTISING

Sau vrei un videoproiector pe care să îl utilizezi acasă atunci când te uitți la un meci de fotbal sau la altă activitate sportivă?

În funcție de sarcinile pe care le va îndeplini, videoproiectorul trebuie ales astfel încât experiența oferită să fie una pozitivă și de care să fii mulțumit.

Care ar trebui să fie numărul de lumeni al videoproiectorului?

Lumenii fac referire la puterea luminii percepută de ochiul uman, 

Dacă ești în căutarea unui dispozitiv pentru uz personal acasă, atunci va trebui să acorzi atenție numărului de lumeni și în funcție de spațiul în care vei instala videoproiectorul.

ADVERTISING

În primul rând, dacă vrei să îți faci acasă un sistem pentru vizionat filme într-o cameră în care poți bloca accesul luminii, atunci poți opta și pentru un echipament care să nu aibă numărul de lumeni foarte mare. Dacă numărul de lumeni este prea mare în acest caz, culorile sunt prea accentuate și asta s-ar putea să îți provoace un disconfort vizual.

Așa că 2000 sau 2500 de lumeni sunt mai mult decât potriviți pentru astfel de spațiu. 

Dacă vrei să utilizezi proiectorul într-un spațiu care este luminat, atunci optează pentru un dispozitiv care să aibă un număr de 3500 sau 4000 de lumeni.

Iar dacă vrei un videoproiector care să facă față într-un birou luminos sau într-o sală de curs mai mare, atunci optează pentru unul care are 5000 de lumeni.

ADVERTISING

Cum trebuie să fie contrastul de culori?

Contrastul de culori se traduce prin diferența dintre cea mai deschisă și cea mai închisă culoare proiectate. Contrastul e de două tipuri: nativ sau dinamic.

Contrastul dinamic s-ar putea să altereze calitatea imaginii în mai multe cazuri, de aceea multe persoane care au această funcție la proiectoare sau la televizoare o țin dezactivată.

Între 2000/1 și 4000/1 vei găsi contrastul, de regulă, la videoproiectoare. 

De reținut aici este faptul că într-o încăpere mai întunecată contrastul va fi mai evident.

De ce alte criterii mai trebuie să ții cont?

Încă un lucru de care ar trebui să ții cont este aspectul imaginii. 4:3,16:9 și 21:9 sunt cele mai întâlnite valori ale acestei caracteristici.

Un alt aspect este rezoluția videoproiectorului care poate fi 1024 x 720, 1280 x 720 sau 1920 x 1080. Aceste valori reprezintă numărul de pixeli care sunt afișați pe orizontală, dar și pe verticală. Un număr ridicat de pixeli se traduce într-o imagine mai fidelă. 

Nu în ultimul rând, va trebui să ții cont și de prețul videoproiectorului. Există foarte multe opțiuni în ziua de astăzi, așa că nu te grăbi să cumperi primul articol ce îți iese în cale. Documentează-te și urmărește pentru câteva săptămâni evoluția prețurilor.

Prin urmare, datorită lucrurilor pozitive pe care le oferă, un videoproiector este mai mult o necesitate decât un moft. Alegerea unui videoproiector nu ar trebui să fie o decizie foarte grea dacă sunt respectați anumiți pași. Ideal ar fi să nu te grăbești în luarea deciziei și să cântărești atât avantajele, cât și dezavantajele fiecărui articol pe care ai vrea să îl achiziționezi.