Fii aproape supererou: Elevii află cum e să lucrezi în domeniul nuclear

Fii aproape supererou: Elevii află cum e să lucrezi în domeniul nuclear

Asociația The Social Incubator în parteneriat cu Nuclearelectrica, prin intermediul platformei online www.bunincariera.ro, lansează programul de orientare vocațională „Fii aproape supererou”.

Tinerii liceeni sau studenți care sunt pe cale să-și aleagă parcursul profesional au acum ocazia să descopere oportunitățile oferite de o carieră în domeniul nuclear, pe pagina dedicată acestui proiect în platforma bunincariera.ro.

Profesioniștii angajați la CNE Cernavodă, centrala nucleară care generează 33% din energia electrică curată a țării, și la FCN Pitești, fabrica unde se produce combustibilul nuclear utilizat în centrală, le împărtășesc tinerilor din experiența lor profesională prin intermediul unei serii de materiale video inspiraționale,  activitățile specifice jobului, abilitățile și cunoștințele necesare, studii și cursuri, universități și facultăți recomandate. 

Inspirație și informație pentru o carieră de succes în domeniul energetic nuclear

În cadrul proiectului, zece profesioniști de top din domeniul energetic nuclear din România le povestesc tinerilor despre carierele lor de succes în SN Nuclearelectrica, îi sfătuiesc privind alegerea parcursului educațional și le spun de ce au nevoie pentru succes în viitoarele lor meserii. 

ADVERTISING

Mai mult, tinerilor le sunt oferite toate informațiile necesare privind meseriile din domeniul nuclear, care este în plină expansiune în România și la nivel internațional și este unul extrem de ofertant pentru tineri. 

De asemenea, elevii și studenții vor afla mai multe și vor putea să pună propriile întrebări despre cariera în domeniul nuclear, în cadrul unor ateliere de orientare profesională susținute în format fizic și online de consilierii vocaționali, profesioniști din cadrul SN Nuclearelectrica și invitați surpriză – experți, formatori de opinie și influenceri.

Primele astfel de evenimente au avut loc deja, cu prezență fizică, în Liceul Energetic Constanța și la Universitatea Ovidius, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă, unde peste 100 de elevi și studenți au discutat despre alegerea unui traseu educațional și profesional cu accent pe oportunitățile oferite chiar în domeniul lor de studiu. Ei au aflat și despre platforma online bunincariera.ro, unde pot găsi de acum și informații despre domeniul nuclear. 

Nucleu de excelență în domeniul nuclear

Prin intermediul acestui parteneriat strategic cu SN Nuclearelectrica SA, platforma de consiliere vocațională bunincariera.ro devine un adevărat nucleu de excelenţă şi oportunităţi pentru tinerii din România.  

ADVERTISING

Elevii și studenții au acum la dispoziţie un instrument educaţional modern, care îi ajută să descopere meseriile de viitor din domeniul nuclear şi să facă primii paşi într-o carieră de succes alături de o companie de top, apreciată la nivel internațional. Puțini tineri știu că Unitățile 1 si 3 de la CNE Cernavodă se află pe locurile 1 si 3 la nivel global din peste 440 unități nucleare, în ceea ce privește performanța și securitatea nucleară, un motiv de mândrie și o oportunitate de a învăța de la cei mai buni.

De asemenea, avem proiecte de dezvoltare a programului nuclear românesc care vor fi implementate în următorii 8-10 ani, și vor dubla capacitatea noastră de producție de energie curată, din surse nucleare, și vor crea mii de joburi noi pentru următorii 60 ani. Este un moment foarte bun pentru tineri să înceapă o carieră în domeniul nuclear și îi așteptăm să facă parte din nucleul nostru de excelență” – Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica SA. 

Ne-am dorit să ajutăm cât mai mulți tineri din întreaga țară să pășească cu dreptul la început de drum profesional, iar parteneriatul cu SN Nuclearelectrica ne permite să le arătăm acestora că pot face performanță și în România, pot ajunge profesioniști împliniți, recunoscuți și respectați la ei în țară, dacă se pregătesc pentru acest domeniu de top. Mai mult, formatul digital al proiectului facilitează accesul la informație pentru tinerii din zone vulnerabile sau defavorizate, care primesc astfel o șansă în plus pentru realizarea în plan profesional.”, spune Adriana Preda, director executiv al Asociaţiei The Social Incubator.

ADVERTISING

Platforma Bun în Cariera, dezvoltată de Asociația The Social Incubator în 2019, oferă o multitudine de soluţii practice pentru diferite probleme cu care se confruntă tinerii aflaţi la început de drum în carieră. De la teste de autocunoaştere şi de orientare în carieră, şedinţe online de interpretare a rezultatelor acestor teste, alături de consilieri vocaţionali acreditaţi, bibliotecă de meserii de viitor şi până la şedinţe online cu mentori şi o secţiune de blog dedicată, platforma Bun În Carieră este prima soluţia lansată pentru tinerii din România care vor să transforme obstacolele și întrebările pe care le au în oportunităţi. 

Nuclearelectrica este unul dintre cei mai importanți angajatori din România. În anul 2021, compania a angajat aproximativ 500 de specialiști, dintre care 100 au fost recrutați pentru Proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavoda. În anul 2022, Nuclearelectrica a angajat peste 400 de colegi noi, iar pentru anul 2023 compania are în plan angajarea a încă 400 de specialiști.

Despre Nuclearelectrica 

Compania Națională „Nuclearelectrica” S.A. este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari, 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti în 2013. Sucursala CNE Cernavoda operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei. Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producția totală de energie și cu 33% în producția totală de energie fără CO2 din România.

Despre bunincariera.ro

Dezvoltată pe principii simple și intuitive, platforma bunincariera.ro facilitează accesul la resursele de care tinerii au nevoie pentru a se cunoaște mai bine și a-și găsi din timp cariera potrivită. Odată accesată, utilizarea platformei se transformă într-o experiență captivantă și atractivă pentru tineri. Parcursul unui tânăr în platformă presupune crearea unui cont, completarea testelor vocaționale pentru descoperirea vocaţiei şi ulterior programarea și susținerea unei sesiuni de consiliere. Sesiunile de mentorat alături de un expert în domeniul ales vin în completare, ajutând tinerii să-și alcătuiască un plan de acțiuni și să se pregătească pentru obținerea meseriei potrivite. De asemenea, platforma pune la dispoziţia tinerilor o bibliotecă online cu testimoniale video realizate de profesioniști din toate. Funcționalitățile platformei au la bază expertiza și informațiile acumulate de Asociaţia The Social Incubator capitalizând istoricul de lucru de 8 cu peste 20.000 de tineri. Au fost folosite profilurile tinerilor din grupul ţintă împreună cu deciziile de carieră luate pe baza rezultatelor la testele vocaţionale, coroborate cu durata şi gradul de satisfacţie asociat deciziei vocaţionale alese.

Despre Asociația The Social Incubator

Asociația The Social Incubator este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, ȋnfiinţată ȋn 2014 pentru a veni ȋn sprijinul tinerilor din medii defavorizate din România, prin intervenții sociale directe, pragmatice și creative. Organizația oferă sprijin pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați: cursuri gratuite de pregătire profesională și stagii de practică, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă legal și sprijin pentru găsirea unei locuințe subvenționate. De asemenea, asociația dezvoltă concepte și lansează proiecte sociale care să faciliteze inserția profesională a persoanelor din medii defavorizate. În 8 ani de existență, impactul The Social Incubator constă în 50 de proiecte implementate în 30 de județe, 22.100 de tineri participanți la activitățile de dezvoltare personală și profesională organizate și 1.923 tineri sprijiniți prin sesiuni de consiliere în procesul de integrare socială și profesională, la nivel național.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇