Green fact checking-ul săptămânii: Afirmații false ce prezintă căderile masive de zăpadă din emisfera nordică drept dovadă că încălzirea globală ar fi o conspirație

Green fact checking-ul săptămânii: Afirmații false ce prezintă căderile masive de zăpadă din emisfera nordică drept dovadă că încălzirea globală ar fi o conspirație
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Informații de context

Un articol publicat recent pe un website cunoscut pentru mesajele conspiraționiste și viralizat pe platformele de social media, susține că valul recent de ninsori abundente din emisfera nordică e o dovadă că încălzirea globală nu există.

Articolul citează grafice și hărți cu date de la Administrația Națională Oceanografică și Atmosferică din SUA (NOAA) și Global Snow Lab de la Universitatea Rutgers.

Afirmația falsă a fost preluată de bloguri și distribuită în postări pe Facebook și Twitter, inclusiv în limba franceză. Un articol postat pe Twitter de Patrick Moore, un cunoscut negaționist al schimbărilor climatice, a fost distribuit de mii de ori pe Twitter.

Care sunt faptele?

ADVERTISING

Potrivit experților, măsurarea căderilor de zăpadă dintr-o singură lună nu contrazice tendința generală de încălzire globală a planetei. Este nevoie de decenii pentru a observa tendințele și schimbările în acest sens. Un studiu științific din 2019, ce a analizat seturi de date începând cu 1981, a constatat tendințe de scădere atât pentru suprafața, cât și pentru cantitatea de zăpadă căzută în emisfera nordică.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Încălzirea globală este o conspirație.”

ADVERTISING

„Ecologiștii sunt alarmiști și exagerează, iar efectele schimbărilor climatice nu sunt atât de dramatice în realitate.”

„Oamenii de știință din sfera climatologiei sunt părtinitori.”

Evaluarea noastră: afirmații false și date științifice prezentate trunchiat

În baza analizei noastre, considerăm că afirmațiile despre căderile masive de zăpadă din emisfera nordică prezentate ca dovezi împotriva încălzirii globale sunt false. Astfel de afirmații false sunt cu atât mai periculoase cu cât citează date și studii științifice valide într-un mod selectiv și manipulator pentru a genera credibilitate. Acest tip de strategie este des întâlnit la cei care neagă fenomenul încălzirii globale și are ca scop să convingă mai ușor publicul. Contrar afirmațiilor false care circulă în spațiul online, rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al încălzirii globale. Cercetările arată că dezinformarea este factorul principal ce contribuie la polarizarea publicului în chestiunea crizei climatice, influențând, totodată, atitudinea publicului față de știință.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Afp.com – Northern hemisphere snowfall data do not disprove global warming

Copernicus.org – Historical Northern Hemisphere snow cover trends and projected changes in the CMIP6 multi-model ensemble

Climate.rutgers.edu – Rutgers University Global Snow Lab


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇