Trenul Regal va găzdui o petrecere cu lăutari. Cum a fost posibil acest eveniment "clasic mișto" și ce spune Casa Regală

Trenul Regal va găzdui o petrecere cu lăutari. Cum a fost posibil acest eveniment "clasic mișto" și ce spune Casa Regală

Trenul Regal va găzdui de 1 Decembrie un „şpriţ cu lăutari” pentru care 80 de persoane au plătit 40.000 de euro. Evenimentul se declară a fi „clasic mişto” şi la el va cânta Taraf de Haidouks.

image-24

„De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”, este mesajul cu care o firmă de evenimente și-a pus în vânzare cele 80 de bilete, pentru o călătorie pe ruta gara Băneasa- Sinaia și retur.

Pe afiş apar inclusiv regele Ferdinand şi regina Maria.

ADVERTISING

Iar biletele la eveniment s-au epuizat, deşi costau 500 de euro fiecare.

Cine e responsabil de Trenul Regal

Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA este cea care are în patrimoniu material rulant de epocă, inclusiv Trenul Regal. După ce s-a asigurat mai întâi că nu îl va folosi în acest an de Ziua Naţională Casa Regală, societatea a decis să facă nişte bani închiriind la privat Trenul Regal.

Societatea Feroviară de Turism SFT CFR SA e în faliment, fiind controlată de administratorul judiciar Gabriel Iorgulescu. Acesta a explicat pentru Europa Liberă că "societatea nu primeşte subvenţie de la bugetul de stat, asigurându-şi veniturile exclusiv din închirierea de active feroviare (clădiri, terminale, cantoane, etc) și prestații turistice cu trenurile de călători care fac parte din materialul rulant de epocă”.

ADVERTISING

Dar închirierea Trenului Regal se face numai pentru evenimente „de interes cultural, ştiințific, promovarea istoriei culturale și a tradițiilor României, fără a fi lezate în vreun fel numele trenului de epocă și toate pozițiile și simbolurile acestuia”, susţine Iorgulescu.

Potrivit contractului, „în timpul deplasării, invitații vor degusta diferite sortimente de vinuri explicate de somelieri si asezonate cu brânzeturi”, mai spune sursa citată.

_ANG4847
Foto: Casa Regală

Decizia de a face petrecere cu lăutari în Trenul Regal a deranjat Casa Regală. Iată ce spune Ion Tucă, director al Casei Majestății Sale:

ADVERTISING

„Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. (...) Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe regele Mihai pe ultimul drum (...) Nu se poate închiria istoria României. Trenul Regal reprezintă un simbol al statalității. Nu-i poți alătura pe Ferdinand I și Maria unor lăutari”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇