Slovenia ar putea avea, în premieră, prima femeie președinte

Slovenia ar putea avea, în premieră, prima femeie președinte

O avocată cuniscută și fostă prezentatoare tv, care nu este implicată de mult timp în politică, ar putea deveni prima femeie preşedinte al Sloveniei, în urma alegerilor care au loc duminică.

Conform sondajelor, difrența este foarte mică între Natasa Pirc Musar și contracandidatul său conservator, Anze Logar, fost ministru de Externe și câștigătorul primului tur al alegerilor, iar rezultatul depinde foarte mult de prezența la vot.

Ultimele estimări arată că Natasa Pirc Musar va obţine peste 50% din voturi, iar Anze Logar va câştiga între 44 şi 49% din voturi, relatează AFP. În cazul unei mobilizări slabe, situaţia ar putea fi însă în avantajul lui Logar, în vârstă de 46 de ani, au avertizat analiştii sloveni.

ADVERTISING

Natasa Pirc Musar este avocată și fostă prezentatoare tv, în vârstă de 54 de ani, care a reprezentat în trecut interesele fostei Prime-Doamne americane Melania Trump, de origine slovenă.

Ea se caracterizează drept „liberală” și în timpul campaniei electorale a spus că vrea să dea mai multă substanţă funcției prezidențiale, care acum este pur formală.

”Preşedintele nu poate fi neutru, trebuie să aibă o părere”, să fie ”o autoritate morală”, iar mie „nu mi-a fost niciodată frică să îmi fac vocea auzită”, a spus ea pentru AFP.

ADVERTISING

De partea cealaltă, conservatorii vor să își ia revanșa, după înfrângerea de la alegerile legislative din aprilie.

Anze Logar, unul dintre principalii membri ai Partidului Democrat Sloven (SDS) condus de Janez Jansa, a avut însă grijă să păstreze distanţa, cu excepţia unei scurte apariţii alături de Jansa în seara primului tur.

El ”a promis că va fi ”preşedintele tuturor cetăţenilor” şi va sta departe de poziţiile radicale împotriva presei şi a justiţiei guvernului Jansa, din care a făcut parte în perioada 2020-2022.

ADVERTISING

În timp ce adversarul său este susţinut de premierul liberal Robert Golob, Logar revendică un rol de ”supraveghere”, o contrapondere ”dorită pentru sistemul democratic”, a explicat el pentru AFP.

”Însă, spre meritul său, are peste 20 de ani de serviciu loial într-un partid puternic ierarhic, în care toată lumea trebuie să răspundă preşedintelui (Janez Jansa, NDLR), ceea ce sugerează că riscă să fie o simplă marionetă” dacă este ales, afirmă Uros Esih, editorialist la cotidianul Delo.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 dimineaţa şi se vor închide la ora 19.00, primele rezultate fiind aşteptate în cursul serii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇