Spioni prinși sau chiar uciși din neglijența CIA. Sistemul de comunicare putea fi spart și de un detectiv amator

Spioni prinși sau chiar uciși din neglijența CIA. Sistemul de comunicare putea fi spart și de un detectiv amator
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai mulți spioni CIA din Iran au fost capturați, torturați și chiar uciși, după ce sistemul de comunicare foarte vulnerabil a fost penetrat de autoritățile de la Teheran, arată un raport realizat în urma unei investigații Reuters.

În 2010, inginerul iranian Gholamreza Hosseini se afla în aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Urma să plece la Bangkok pentru a se întâlni cu oamenii CIA. Dar când a încercat să-și achite taxa de ieșire din țară, automatul din aeroport i-a respins cardul, arătând că acesta nu este valid.

După câteva secunde, un ofițer de securitate s-a apropiat de el și i-a cerut pașaportul, apoi l-a escortat într-un salon VIP de așteptare în care nu se mai afla nimeni și i-a spus să ia loc pe o canapea așezată cu fața spre perete.

Rămas singur câteva momente agonizante, Hosseini a observat că nu erau camere de supraveghere video, și-a strecurat ușor mâna în buzunarul pantalonului, a scos cardul de memorie plin cu secrete de stat care i-ar fi atras negreșit condamnarea la moarte prin spânzurare, l-a băgat în gură, l-a zdrobit cu dinții și l-a înghițit.

ADVERTISING

Iranienii știau tot

În scurt timp au venit agenții serviciului iranian de informații și a început interogatoriul presărat cu bătăi. Degeaba a distrus cardul și a negat tot - agenții păreau să știe tot ce făcuse. "Erau lucruri pe care nu le spusesem nimănui", a povestit Hosseini.

În timp ce-și frământa mintea în căutarea unor indicii, s-a întrebat dacă nu cumva chiar CIA l-a trădat. Dar de ce i-ar fi făcut americanii așa ceva?

De fapt, Hosseini a fost victima neglijenței CIA în protejarea informatorilor, arată o investigație desfășurată timp de un an de Reuters. Sistemul eronat de comunicații al agenției secrete americane a permis contraspionajului iranian să-l identifice și să-l captureze.

Închis timp de aproape un deceniu, inginerul iranian a spus că nu a mai primit niciun semn de la CIA după ce a fost eliberat în 2019.

Exemplul lui Hosseini nu este singurul. Joel Schectmann, reporter la Reuters, a discutat cu șase surse ale CIA și a aflat că agenția a avut același mod de lucru neglijent, punându-i în pericol pe cei care și-au riscat viața pentru a ajuta Statele Unite.

ADVERTISING

După un pont primit de la un spion iranian care a fost prins și închis timp de șapte ani, Reuters a realizat zeci de ore de interviuri cu șase iranieni condamnați pentru spionaj de guvernul de la Teheran între 2009 și 2015, precum și cu zece foști oficiali din serviciile de informații ale SUA, a analizat relatări de presă și declarații ale oficialilor iranieni și a obținut mărturii din anturajul informatorilor.

Cazul rețelei de spionaj compromise a devenit public în 2018, când reporterii Jenna McLaughlin și Zach Dorfman de la Yahoo News au scris că un sistem de comunicații cu sursele folosite de CIA a fost penetrat de Iran și China, ducând la moartea a zeci de informatori din China în 2011 și 2012.

Informatorii iranieni au fost închiși în cadrul unei operațiuni agresive declanșată de Iran în 2019, o campanie care a speculat inclusiv o serie de gafe comise de CIA, potrivit relatărilor presei și ale unor foști oficiali din structurile americane de securitate.

ADVERTISING

Teheranul a susținut în presa de stat că vânătoarea sa de spioni a anihilat zeci de surse CIA.

Sute de site-uri de știri conțineau informații secrete

O analiză efectuată de specialiști independenți în cybersecuritate de la Citizen Lab, din cadrul Universității din Toronto, a confirmat că sistemul de comunicare folosit de CIA, bazat pe utilizarea unor site-uri vulnerabile, a dus la compromiterea rețelei de spionaj din Iran, cu consecințe grave asupra acesteia și a altor surse din alte țări.

Raportul experților nu prezintă date tehnice complete pentru a nu periclita angajații și informațiile CIA, însă ridică dubii serioase cu privire la modul de operare al agenției.

Folosind un singur site și instrumente obișnuite, disponibile pe piață, experții de la Citizen Lab au identificat o rețea de 885 de platforme online rudimentare care au fost folosite de CIA. Aparent, acestea erau site-uri false cu un conținut editorial obișnuit (știri, date meteo, informații despre sănătate și alte informații de interes general) create pentru a fi folosite ca interfață în comunicațiile secrete, un sistem tehnic precar care și-a dovedit vulnerabilitatea.

"Știind un singur site, un detectiv amator ar fi putut descoperi toată rețeaua CIA și să facă legătura cu guvernul american atunci când site-urile erau activate", se arată în raportul citat.

Rețeaua de site-uri a fost activă între 2004 și 2013. Se pare că nu a fost recent folosită de CIA, însă Citizen Lab a descoperit că o "substructură" a acesteia încă avea legături cu unii angajați sau informatori CIA, inclusiv cu un contractor străin și un angajat actual al Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Potrivit experților în securitate informatică, "construcția neglijentă a acestei infrastructuri de către CIA" a condus direct la identificarea și anihilarea surselor și a periclitat neîndoielnic viețile multor altor persoane.

Oameni obișnuiți, puși în pericol degeaba

Investigația Reuters arată, totodată, că abordarea uneori agresivă a CIA a pus oameni de condiție obișnuită în pericol, deși aveau șanse mici să obțină informații importante.

Când au fost prinși, agenția nu le-a oferit sprijin, nici familiilor lor, chiar și după mulți ani, au spus cei șase informatori consultați de Reuters.

Un informator a spus că CIA l-a instruit să predea informațiile în Turcia, într-un loc despre care agenția știa că era monitorizat de iranieni. Un bărbat, fost angajat al guvernului care a călătorit la Abu Dhabi pentru a cere viză americană, a povestit că un agent CIA de acolo a încercat fără succes să-l pună să spioneze pentru SUA, iar când s-a întors în Iran a fost arestat.

James Olson, fost șef al contraiinformațiilor în cadrul CIA, a declarat că nu cunoaște cazurile prezentate, dar orice compromitere care nu era necesară a surselor de către agenție ar fi un eșec profesional și etic. "Dacă am fost neglijenți, dacă am fost nesăbuiți și am fost infiltrați, atunci să ne fie rușine. Dacă oamenii au plătit pentru că au avut încredere în noi ca să ne dea informații și au fost pedepsiți, atunci am greșit moral", a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al CIA, Tammy Kupperman Thorp, a negat că Agenţia nu ar fi făcut tot posibilul pentru a-și proteja sursele. "CIA își ia foarte în serios obligațiile de a proteja oamenii care lucrează cu noi și ştim că mulți dintre ei au fost foarte curajoși și și-au asumat un mare risc personal", a declarat oficialul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇