A murit Alexandru Arșinel

A murit Alexandru Arșinel
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cunoscutul actor Alexandru Arșinel a murit joi, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde se afla internat de două săptămâni. Actorul avea 83 de ani, iar starea sa de sănătate i-a făcut pe medici să fie rezervați în momentul internării.

Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie la Spitalul Universitar de Urgență București, pentru tratarea unor leziuni de decubit.

„Având în vedere istoricul medical și pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secția de ATI”, se preciza într-un comunicat transmis de Spitalul Universitar de Urgență.

ADVERTISING

Numele lui Alexandru Arşinel se leagă de unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească, alături de Stela Popescu. A jucat întreaga carieră, din 1978, pe scena Teatrului „Constantin Tănase”, a apărut în 30 de filme şi numeroase emisiuni de televiziune.

Născut în 4 iunie 1939, în comuna Dolhasca, jud. Suceava, Alexandru Arşinel a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchiţeanu Şirianu şi Ion Olteanu.

La scurt timp s-a angajat la Teatrul de Revistă din Bucureşti, devenind apoi directorul şi managerul acestuia.

ADVERTISING

Din anul 1967, a jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” şi la Grădina Boema, în zeci de roluri şi spectacole cu mii de reprezentaţii.

Printre acestea: „Se caută o vedetă”, de Aurel Felea şi Sandi Rudeanu, muzica Temistocle Popa, „Vino să ne vezi diseară”, de Petre Bărbulescu, muzica Gelu Solomonescu, „Aventurile unei umbrele”, de Nell Cobar, muzica Edmond Deda, „Savoy, Savoy”, de Eugen Rotaru şi Marius Ţeicu, „Sonatul lunii”, de Saşa Georgescu şi Puiu Calinescu, „Un băiat de zahăr… ars”, de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, „Scandal la Boema”, „Nevestele vesele din Boema”, „Boema, slăbiciunea mea”, „Boema, bucuria mea”, „Artiştii şi Boema”, „Stela, stelele şi Boema”, „Bună seara, Boema”, „Carré de aşi”, „Hohote în Paradis”, „1001 de glume”, toate de Mihai Maximilian şi V.Veselovski, dar şi în spectacolele „Revista Revistelor”, „Nimic despre papagali”, „Ok Melody”, „Comedie pe Titanic”, „Vivat Revista!”, „Hohote în Herăstrău”.

ADVERTISING

În anul 1978, a început să joace împreună cu Stela Popescu, în spectacolele Teatrului „Tănase” de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian. Este anul în care a luat naştere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească.

De altfel, în anul 2010, spectacolul „Aplauze, aplauze” a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel.

Alexandru Arşinel a jucat la „Tănase” în spectacolele: „Aer bun, de Savoy”, „Hai, Hai, România!”, „Piei, drace!”, „Hai, zâmbeşte!” şi „Suta lui Tănase”.

A jucat în peste 30 de filme artistice, printre care „Ana şi... hoţul”, „Miss Litoral”, „Anotimpul iubirii”, „În fiecare zi mi-e dor de tine”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Paradisul în direct” şi „Sexy Harem Ada-Kaleh”.

Activitatea sa din teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic a fost recompensată în ultimii ani cu mai multe premii, medalii şi ordine, precum Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor - „Arta Spectacolului”, Medalia de Onoare a Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, Premiul Special şi Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră sau Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Naţional Românesc”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇