Pentru a putea lucra fără probleme cu o imprimantă 3D, este important să cunoști care sunt principalele criterii pentru alegerea sa. Așa cum vei vedea, sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le analizezi, astfel încât să poți identifica în piață modelul potrivit pentru tine.
Imprimantele 3D sunt dedicate tuturor și acoperă un spectru extins de domenii în care pot fi utilizate. În funcție de buget, de spațiul avut la dispoziție sau de timpul în care dorești să te încadrezi pentru finalizarea proiectelor,, există soluții eficiente la care să poți apela.
1. Domeniile de activitate în care se pot utiliza
Imprimantele 3D propun procese de modelare a unor obiecte ce pot fi utilizate cu succes în diferite activități, din cadrul unor variate domenii de lucru. Cum știi ce sistem ar putea să fie potrivit pentru tine având la dispoziție o listă de opțiuni atât de lungă? Raportează-te în primul rând la domeniul în care tu activezi. Iată doar o scurtă listă de sugestii:
- design&artă;
- arhitectură;
- medicină;
- HoReCa;
- educație;
- producție;
- cercetare-dezvoltare;
- automotive;
- construcții;
- aeronautică etc.
2. Dimensiunile obiectelor 3D printate
Dimensiunile modelelor tridimensionale pe care dorești să le obții reprezintă un alt criteriu de bază în alegerea celei mai bune imprimante 3D pentru activitatea de care ești interesat:
- modele 3D de până în 25x21x21 cm - imprimante cu un volum mic de printare;
- modele 3D de până în 45x45x47 cm - imprimante cu un volum mediu de printare;
- modele 3D de până în 61x61x61 cm - imprimante cu un volum mare de printare, așa cum sunt cele pentru uz semiindustrial sau industrial.
3. Nivelul tău de experiență în printare 3D
Îți dorești să înveți cum se printează 3D sau înțelegi deja mecanismele de bază ale unui astfel de proces, iar achiziționarea unui device este mai mult asociată începerii unui business? În funcție de nivelul tău de experiență acumulat până în prezent, poți opta pentru:
Imprimante 3D pentru începători și hobby-uri
Modelele din această categorie îți permit să te încadrezi într-un buget redus privind achiziția, utilizarea și întreținerea. Poți obține un număr lunar redus de modele, iar procesele de lucru sunt simplu de implementat, chiar și într-un perimetru rezidențial de doar câțiva m².
Imprimante 3D profesionale sau industriale
Aceste dispozitive pot fi utilizate pentru modelarea unor prototipuri, în industrii bazate pe producție la scară ridicată. Pot utiliza materii prime cu niveluri ale toxicității ce impun condiții de lucru specifice, în medii foarte controlate.
Prețurile de achiziție, utilizare și mentenanță sunt mai ridicate, însă numărul de obiecte printate lunar poate fi mult mai mare. De asemenea, atât dimensiunile imprimantelor 3D, cât și ale modelelor obținute astfel pot fi mult mai mari. Utilizarea lor presupune parcurgerea unui proces de învățare mai complex, comparativ cu modelele din prima categorie.
4. Tehnologia de modelare 3D utilizată în proces
Printarea 3D nu presupune parcurgerea aceluiași proces de lucru, indiferent de domeniul în care se aplică aceasta variantă de producție. Există tehnologii adaptate nivelului de experiență, bugetelor avute la dispoziție sau activității prestate (forme, detalii, nuanțe etc).
Principalele tehnologii de printare 3D sunt asociate anumitor materii prime:
Tehnologia FDM - printare 3D prin topirea filamentelor plastice
FDM (Fused Deposition Modeling) utilizează în proces filamente cu funcții adaptate pentru modelarea tridimensională (PLA - Acid Polilactic; PETG - Polietilenă Tereftalată Glycol; ABS - Acrilonitril Butadienă Styrene). Filamentele solide sunt ejectate pe masa de printare cu ajutorul unui extruder care permite topirea lor la temperaturi optime de lucru.
Tehnologiile SLA, DLP și MSLA - printare 3D prin solidificarea rășinilor lichide
Printarea 3D cu rășini plastice lichide descrie procese de lucru (SLA - Stereolitografie; DLP - Digital Light Processing; MSLA - Stereolitografie prin mascare) care utilizează surse de lumină laser (oglinzi sau display-uri LCD) pentru solidificarea materiilor prime.
Tehnologia SLS - printare 3D cu pudre specifice
Sintetizarea selectivă cu laser (SLS) se realizează cu ajutorul unui laser de putere mare pentru transformarea materiei prime de textură pudrată în modelul 3D dorit. Asigură precizie de lucru ridicată, acuratețe a detaliilor și proprietăți mecanice foarte bune.
5. Accesul facil la imprimante 3D și accesorii
Este simplu să printezi 3D atunci când ai la îndemână toate soluțiile necesare pentru un astfel de proces. Descoperă gama de imprimante 3D si diverse consumabile de la 3D In The Box, alege produsele potrivite pentru tine, apoi comandă-le online în cel mai simplu mod!
Astfel, alegi dintr-o gama extinsă de modele adaptate propriilor tale criterii: buget, nivel de experiență, domeniu de activitate, afinitatea pentru anumite tehnologii de lucru. De asemenea, te bucuri de prețuri avantajoase pentru întreaga gamă disponibilă online indiferent de alegerile pe care le faci!