Când strugurii podgoriilor sunt copți, insula grecească Samos, situată aproape în largul coastei Turciei, devine o destinație de vacanță de vis. Are tot ce-ți trebuie: natură la superlativ, plaje fantastice, dealuri line și verzi, acoperite cu podgorii, crânguri de măslin, vin potrivit pentru zei și câte și mai câte.
Situată în partea estică a mării Egee, insula, locul de naştere al Herei, soţia lui Zeus (conform mitologiei greceşti), are vegetație încă virgină, care poate fi cel mai bine admirată de pe vârfurile munților Kerkis şi Ambelos.
Norocoșii pot admira păsări endemice de pradă, stârci, pelicani sau chiar păsări flamingo roz.
Pe Samos, turiștii nu numai că se pot bucura de magnificul climat mediteranean, vinul local și bucătăria, ci pot arunca o privire în urmă, în istorie, vizitând locurile descrise în legendele grecești antice.
Pe Samos s-au păstrat și multe monumente religioase și arhitecturale unice (Muzeul de Arheologie, Heraionul, la 22 km sud-vest de capitala Vathi, sau așezarea Pithagoria, prima capitală a insulei, construită în secolul VI î.e.n., numită după Pitagora).
Multe dintre ele au fost luate sub protecția UNESCO și sunt patrimoniul mondial.
La vinul lăudat
Aici, setea nu se stinge decât cu Muscat de Samos și o mare atracție e Festivalul Vinului din capitala Vathi, la începutul lunii august.
Despre strugurele din soiul Muscat se spune că a fost folosit de către grecii antici şi abia mult mai târziu a ajuns în Franţa, prin comerţ.
De altfel, vei găsi numeroase specii de viţă de vie care, datorită poziţiei izolate, au prosperat aici, în timp ce în Europa acestea au fost distruse de Phylloxera în secolul XIX.
Plaje pe toate gusturile
Despre plaje, numai de bine. Poți merge la Tsamadou, plajă situată la poalele dealurilor pitorești din partea de nord a insulei, lângă satul Kokkari.
Linia de aproape doi kilometri a golfului este înconjurată de verdeață luxuriantă. O potecă abruptă duce la plajă, străjuită de pini și măslini.
Poți merge și pe plaja Lemonakia, în partea de nord a Samosului. Se află la aproximativ 12 km de portul Vathi și la doar 2 km de popularul sat pitoresc Kokkari. Un mic golf protejează coasta de vânt și valuri. Apa este foarte liniștită și are o nuanță de albastru greu de descris.
Psili Ammos este o vastă plajă retrasă, situată la o distanță aproximativ egală de Pythagorion și Vathi, capitala insulei. Numele în greacă reflectă principala sa caracteristică - coasta este acoperită cu nisip fin și auriu, lucru rar pentru Samos, majoritatea plajelor de aici având pietricele.
Potokaki este cea mai mare plajă de pe insulă, cu partea sa estică mărginind aeroportul.
Linia de coastă, întinsă pe aproape 4 km, include atât zone vibrante, pline de turiști, cât și unele retrase.
Cât despre capitala Samos, cunoscută și ca Vathi, aceasta se remarcă prin casele sale strălucitor de albe, care contrastează superb cu verdele dealurilor și cu albastrul mării.
Cum ajungi: Cu un zbor de 45 de minute de la Atena sau printr-un tur al insulelor cu feribotul Chios, în trei, patru ore.