Nicușor Dan a sesizat DNA în legătură cu achiziția de tramvaie STB

Nicușor Dan a sesizat DNA în legătură cu achiziția de tramvaie STB
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la aspecte nelegale identificate de Corpul de Control în verificarea efectuată la STB.

Mai exact, spune edilul, este vorba de achiziția noilor tramvaie.

”Obiectul sesizării este achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 și încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere VFU Pașcani drept câștigătoare a licitației.

Întrebările la care sunt sigur că bucureștenii ar dori să afle răspunsul sunt:
1. De ce conducerea STB reprezentată de la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale?
2. De ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi?”, a scris Nicușor Dan, marţi, pe Facebook.

ADVERTISING

Primarul spune că opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate.

”Situația de fapt este agravată și de faptul că VFU Pașcani a introdus în instanță o cerere de penalități în valoare de 1% pe zi din valoarea contractului până la încheierea contractului cu STB”, mai afirmă Nicușor Dan.

STB, obligată de instanţă să cumpere tramvaiele

Societatea de Transport București (STB) e obligată de instanță să cumpere zeci de tramvaie produse de VFU Pașcani despre care primarul Capitalei, Nicușor Dan, spunea că sunt nepotrivite pentru Capitală.

ADVERTISING

Această licitație pentru tramvaie a fost lansată de STB SA pe 30 septembrie 2019.

Deși societatea va cumpăra tramvaiele, Primăria Capitalei va fi cea care va plăti. Curtea de Conturi a decis că tehnica de achiziție e eronată. Mai exact, normal ar fi ca societatea de transport – care a fost pe vremuri regie dar între timp s-a transformat în firmă – să își plătească din propriii bani ceea ce cumpără.

În consecință, sub conducerea fostului director general Mihai Petcu (PMP), STB SA a anulat licitația.

ADVERTISING

Primarul Nicușor Dan a precizat ulterior, într-o conferință de presă, că decizia a fost corectă, în condițiile în care tramvaiele produse la Pașcani – lungi de doar 18 metri – ar fi fost neîncăpătoare pentru transportul în comun din Capitală.

VFU Pașcani – societate a omului de afaceri Gruia Stoica – a contestat, însă, decizia de anulare a licitației. În primă instanță, câștig de cauză a avut VFU Pașcani. Iar în aprilie 2021, și Curtea de Apel i-a dat dreptate fabricantului de tramvaie și a respins contestația STB SA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇