Școala nu te pregătește pentru viitor. Care vor fi cele mai căutate meserii în următorii ani

Școala nu te pregătește pentru viitor. Care vor fi cele mai căutate meserii în următorii ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Școala nu te pregătește pentru viitor, susțin elevii.

Creator de chatbot, chirurg de memorie, specialist în readucerea la viață și reîntregirea speciilor dispărute – sunt doar câteva dintre meseriile ce se vor căuta.

Sistemul educațional nu este adaptat pentru meseriile viitorului și nu îți dezvoltă aptitudinile necesare pentru acestea, consideră aproape 72 % dintre elevii intervievați în cadrul sondajului realizat de Asociația INACO.

Mai mult, peste jumătate dintre aceștia, mai exact 62.8%, nu se regăsesc profesând meseriile viitorului și consideră că problemele principale sunt programa și calitatea informațiilor pe care le primesc în școală.

Aproape 15 % consideră că școala a integrat foarte bine educația digitală, în timp ce 70% cred că nu au dobândit competențele digitale necesare pentru viitoarea piață a muncii. Puțini elevi însă (13.3%) acuză un nivel slab de pregătire al profesorilor.

ADVERTISING

Sondajul mai arată și că:

  • 2 din 3 elevi se simt confortabil cu învățarea online, fără să fi întâmpinat dificultăți majore de adaptare la condițiile pe care le presupune. Majoritatea elevilor consideră că abilitățile lor de studiu și de învățare nu au fost afectate (64,8%);
  • Prezența fizică este considerată de peste jumătate dintre elevi ca fiind cea mai eficientă formă de învățare;
  • Mai mult de 1 din 3 elevi a declarat pierderea motivației de a învăța în mediul online;
  • 4 din 5 elevi au raportat probleme de comunicare cu profesorii în școala online.

Sunt informații care reies din sondajul ,,VOCEA COPIILOR cu privire la MESERIILE VIITORULUI”, dedicat elevilor din clasele V-XII.
 
„Pentru prima dată de când realizăm acest ghid, am vrut să avem și opinia copiilor noștri care reprezintă viitorul. Educația și dezvoltarea noastră ca țară. A cincea ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului completează și îmbogățește turul virtual cu cele mai noi rezultate ale cercetărilor asupra viitorului, cu noi abilități căutate și oportunități de carieră care valorifică puterea inteligenței artificiale în plină dezvoltare.

ADVERTISING

Toate acestea sunt puse față în față cu percepțiile și așteptările, uneori surprinzătoare ale generațiilor tinere, dar și cu noile tendințe age tech pe care le-am abordat ca noutate în această ediție. Ghidul este dedicat, în egală măsură, tinerilor, profesorilor, părinților, adulților și seniorilor dornici de recalificare și permanentă dezvoltare umană și profesională. Mulțumesc ISMB Sector 3 pentru parteneriatul cu INACO în realizarea acestui ghid”, a declarat Andreea Paul, președinte-fondator INACO.

Care sunt cele mai căutate profesii ale viitorului

Creator de chatbot, manager alfabetizat digital pentru magazine inteligente, chirurg de memorie, specialist în readucerea la viață și reîntregirea speciilor dispărute, dezvoltator de energie alternativă, clinician spațial, pilot comercial spațial, jurist specialist în dreptul roboților sau în etica geneticii, lucrător la uzinele de energie neconvențională (solară / eoliană / ferme de alge), miner de mare adâncime în căutare de minerale rare în ocean, remodelator organizațional (Corporate Disrupter), profesor virtual, family technologist (o persoană care cunoaște foarte bine tehnologiile asistive existente și ia decizii corecte în contextul unei familii care îmbătrânește), manager evenimente sporturi electronice, inginer și designer de materiale plastice regenerabile, instructor de supraviețuire în condiții extreme.

ADVERTISING

Acestea sunt doar câteva dintre profesiile viitorului la mare căutare acum și în viitorul imediat pe care Ghidul Meseriilor Viitorului le prezintă, împreună cu abilitățile și profilul psihologic necesare unor astfel de meserii inovatoare.

O secțiune specială este dedicată abilităților de bază pentru viață (life skills) care ne pot ajuta să facem față unor condiții grele, uneori extreme, generate de perturbări geoclimatice, criza de apă, război.

Lipsa forței de muncă stă la baza multor inovații tehnologice

Criza de personal în multe domenii a dus la automatizarea tot mai multor industrii – armată, agricultură, medicină, ospitalitate, poliție.

Apar tot mai mulți roboți polițiști, roboții chelneri, roboți agricoli, roboții-capsulă endoscopici din telechirurgie, roboții militari inteligenți prezenți deja pe câmpurile de luptă – Statele Unite, China și Israelul sunt lideri mondiali în folosirea lor pe teren.

Ghidul prezintă trei dintre cele mai robotizate fabrici din România (Fabrica de porțelan IPEC - cea mai robotizată fabrică din România și cea mai robotizată fabrică de porțelan din lume), Uzina Dacia Renault de la Mioveni și fabrica Arctic 4.0 de la Ulmi, judeţul Dâmboviţa.

A cincea ediție poate fi accesată aici și pe website-ul Asociației INACO.
 
Sondajul este prezentat pe larg în cea de-a V-a ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului, realizat de INACO-Inițiativa pentru Competitivitate și finanțat de Primăria Sectorului 3, liber accesibil online, completat și actualizat, și a avut ca subiecți elevi din clasele V-VIII, respectiv clasele IX-XII, din Sectorul 3 din București, în perioada iulie-septembrie 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇