Ucrainenii susțin că trupele ruse folosesc centrala ca scut, riscând avarii serioase sau un potențial dezastru. Kremlinul a acuzat de mai multe ori forțele ucrainene că bombardează împrejurimile centralei. În acest timp, mii de oamenii lucrează zilnic acolo în condiții de război. Fără ei, catastrofa nucleară ar fi inevitabilă.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în cadrul Consiliului de Securitate ONU de miercuri că Rusia „a adus lumea în pragul unei catastrofe nucleară”, transformând centrala în teatru de război, și a făcut apel la demilitarizarea acesteia.
Temerile despre consecințele acțiunilor trupelor ruse din zona centralei au provocat un exod al muncitorilor din această unitate, relatează CNN.
Sunt și oameni care au rămas, însă, acolo, înfruntând condițiile cumplite de lucru. Pe lângă bombardamentele din zonă care pot lovi oricând centrala, ei trebuie să reziste și terorii pe care au instituit-o ocupanții.
Trei muncitori au fost uciși de trupele ruse din martie, după ce au fost bătuți sau loviți de bombe, iar cel puțin 26 au fost arestați sub acuzația de scurgere de informații, a anunțat miercuri comisarul pentru drepturile omului Dmitro Lubineț.
Camioane cu explozibil, lângă reactor
Pentru cei care au rămas să lucreze în uzină, în fiecare zi e din ce în ce mai rău, a declarat Petro Kotin, președintele companiei de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom. „E o situație foarte grea. Ei sunt niște eroi întrucât continuă să lucreze în aceste condiții la centrală".
Acesta a spus că rușii au parcat 20 de camioane în două hale ale turbinei, lucru dovedit de o înregistrare video verificată de CNN. Și e convins că n-au făcut-o întâmplător: „Credem că în ele sunt materiale explozive. Iar asta e foarte periculos", a declarat el.
Kotin avertizează că un eventual incendiu s-ar putea extinde spre reactorul din apropiere, întrucât intrarea în hale este blocată, iar pompierii nu ar putea interveni.
Oficialul crede că rușii vor încerca să decupleze centrala de la sistemul energetic al Ucrainei pentru a o trece la rețeaua lor, proces care va necesita închiderea completă a instalațiilor și folosirea generatoarelor diesel pentru răcirea reactoarelor. Această operațiune este extrem de periculoasă, arată Kotin.
Joi, ultimele două reactoare aflate în funcțiune la Zaporojie s-au închis, după ce incendiile din apropiere au avariat liniile electrice, a anunțat Energoatom, menționând că „acțiunile invadatorilor" sunt de vină.
Guvernatorul regiunii instalat de forțele ruse a declarat ulterior că se lucrează la repornirea centralei și a acuzat acțiunile militare ale Ucrainei pentru această situație. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a anunțat joi că toate cele șase reactoare au rămas deconectate de la rețeaua ucraineană.
„Lumea habar n-are cât de grav este totul"
Pericolul tot mai mare și presiunea psihologică au făcut ca o parte din structura de bază a personalului să părăsească centrala. O femeie care lucrează acolo, Daria, spune că doar 10-15% din angajați au rămas în departamentul său. „În ultimele două săptămâni a fost o întreagă nebunie cu plecările angajaților. Oamenii pleacă în masă, cu zecile, în grupuri", a spus ea.
Situația tensionată îi provoacă „furie de neputință". „Mental era oricum foarte greu. Dar nu știu când și cum vom ieși din asta", a spus ea, adăugând că tehnicienii fac imposibilul pentru desfășurarea fără incidente a activității.
„Lumea habar n-are cât de grav este totul, cât de mult atârnă totul de un fir de ață. Presiunea psihologică poate duce la accidente. La o centrală ca a noastră, nu echipamentul e problema. Ceea ce contează aici sunt oamenii, deciziile lor, reacțiile lor la alerte, la orice încălcare, orice avarie", a explicat ea.
IAEA duce negocieri cu Moscova pentru a inspecta urgent centrala nucleară și a se asigura că transferul acesteia la rețeaua Rusiei se poate face în siguranță. Însă Daria crede că nu se va schimba nimic, chiar dacă Ucraina va rămâne fără această unitate. „Singura mea speranță a armata Ucrainei", a punctat ea.
Femeia se teme, însă, de ceea ce vor face rușii dacă forțele ucrainene ajung acolo: „Le place atât de mult să spună 'O să vă distrugem' și deja au ordine pentru asta. De asta pleacă oamenii."
T.D.