Avertismentele explicite conform cărora emisiile de carbon în creștere încălzesc periculos Pământul au fost ignorate prea mult timp. Iar acum vom plăti prețul sub forma unor furtuni, inundații, secete și valuri de căldură ce vor depăși cu ușurință extremele actuale, avertizează omul de știință britanic Bill McGuire.
Punctul crucial, susține el, este că acum nu mai există nicio șansă ca noi să evităm un colaps climatic periculos și generalizat. Ne putem aștepta la un viitor în care valurile de căldură mortală și temperaturi care depășesc 50 de grade Celsius vor fi obișnuite la tropice, unde verile la latitudini temperate vor fi invariabil fierbinți și unde oceanele noastre vor deveni calde și acide.
„Un copil născut în 2020 se va confrunta cu o lume mult mai ostilă decât cea a bunicilor săi”, a declarat McGuire, citat de The Guardian.
În acest sens, el adoptă o poziție extremă. Majoritatea celorlalți experți în climă încă susțin că mai avem timp, deși nu foarte mult, pentru a realiza reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Un drum rapid către zero emisii și oprirea încălzirii globale sunt încă la îndemâna noastră, spun ei.
Asemenea afirmații sunt respinse însă de McGuire. „Cunosc o mulțime de oameni care lucrează în știința climei și care spun un lucru în public, dar ceva foarte diferit în privat. Toți sunt foarte speriați de viitorul cu care ne confruntăm, dar nu vor admite asta public. Dar eu cred că asta nu face decât să înrăutățească lucrurile. Lumea trebuie să știe cât de grave vor deveni lucrurile înainte de a spera să începem să facem față crizei”, a atras el atenția.
Recent, McGuire a publicat cartea „Hothouse Earth”, scrisă la sfârșitul anului 2021. El a inclus în cartea sa multe dintre temperaturile record care aproape au devastat planeta în această lună, inclusiv cele atinse în Marea Britanie.
Ne așteaptă deja o lume diferită
La câteva luni după ce și-a terminat manuscrisul și, pe măsură ce publicarea cărții se apropia, a descoperit că multe dintre acele recorduri fuseseră deja doborâte.
„Aceasta este problema cu scrierea unei cărți despre colapsul climei. Până când cartea este publicată, el este deja depășit. Așa se mișcă lucrurile”, a subliniat McGuire.
Printre recordurile doborâte în timpul editării cărții a fost temperatura de 40,3 C atinsă în estul Angliei pe 19 iulie, cea mai ridicată înregistrată vreodată în Marea Britanie.
În plus, pompierii din Londra au fost nevoiți să lupte împotriva incendiilor. „Cine ar fi crezut că un sat de la marginea Londrei va fi aproape distrus de incendii în 2022? Dacă țara asta are nevoie de un semnal de alarmă, atunci cu siguranță acesta este”, spune McGuire.
Incendiile de o intensitate fără precedent au măturat, de asemenea, Europa, America de Nord și Australia în acest an, în timp ce precipitațiile record au dus la inundații devastatoare în Parcul Național Yellowstone din SUA.
„Și pe măsură ce timpul trece, ne așteaptă deja o lume diferită. În curând va fi de nerecunoscut pentru fiecare dintre noi”, a mai avertizat omul de știință.
Aceste schimbări arată unul dintre cele mai uimitoare aspecte ale colapsului climatic: viteza cu care temperatura medie globală crește se traduce în vreme extremă.
„Clima se schimbă în rău mult mai repede decât se prevedea”, spune McGuire.
De la începutul Revoluției Industriale, când omenirea a început să pompeze dioxid de carbon în atmosferă, temperaturile globale au crescut cu puțin peste 1 grad C. La summit-ul climatic de la Glasgow de anul trecut, s-a convenit că ar trebui depuse toate eforturile pentru a încerca limitarea acestei creșteri la 1,5 grade C. Pentru a atinge un astfel de obiectiv, s-a calculat că emisiile globale de carbon vor trebui reduse cu 45 % până în 2030.
„În lumea reală, asta nu se va întâmpla. Și nu ar trebui să avem nicio îndoială cu privire la consecințe”, consideră McGuire.