Căldura extremă, seceta şi inundaţiile generate de schimbările climatice au provocat Germaniei, în medie, pagube anuale de 6,6 miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari) în ultimele două decenii.
Unele episoade severe au ridicat nivelul pierderilor la zeci de miliarde de euro, conform rezultatelor unui studiu realizat de compania Prognos la solicitarea Ministerului Economiei, transmite Reuters.
Din anul 2000 până în prezent, costul total a ajuns la 145 miliarde de euro.
În 2021, inundaţiile din landurile Renania-Palatinat şi Renania de Nord-Westphalia au provocat pagube de peste 40 miliarde de euro, iar combinate cu efectele verilor călduroase din 2018 şi 2019, daunele au costat cea mai mare economie europeană 80 miliarde de euro.
În 2018 şi 2019, sectorul agricol şi cel forestier al Germaniei au suferit pagube de 25,6 miliarde de euro din cauza valurilor de căldură şi a secetei. Acestea se adaugă pierderilor de 9 miliarde de euro cauzate de productivitatea mai redusă a angajaţilor din comerţ şi industrie, arată studiul publicat luni.
Anunțarea rezultatelor cercetării coincide cu Dialogul Climatic Petersburg, un eveniment care se desfăşoară la Berlin, luni şi marţi. Reuniunea este menită să pregătească conferinţa ONU asupra climei COP27, ce va avea loc în noiembrie, în Egipt.
Germania a anunțat obiectivul de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2045 și a accelerat eforturile de protejare a climei, adoptând reforme extinse în sectorul energetic, în industrie, transport şi agricultură.