Prima vizită a lui Joe Biden în calitate de președinte în Orientul Mijlociu s-a încheiat și, potrivit, media saudită, s-ar fi semnat 18 acorduri între SUA și Arabia Saudită, iar la plecare, Biden a spus că rezultatele vizitei sale se vor vedea ”în câteva săptămâni”. La sosirea la Casa Albă, subiectul asasinării jurnalistului Washington Post, Jamal Khashoggi, a provocat un nou conflict.
Acorduri în domeniul aerospațial și medical, petrolul mai așteaptă
Statele Unite și Arabia Saudită au semnat 18 acorduri de parteneriat în domenii precum energia, comunicațiile, spațiul și sănătatea, în timpul unei vizite a președintelui american Joe Biden, a relatat televiziunea saudită de stat al-Ekhbariya.
Acordurile includ înțelegeri cu firmele americane din domeniul aerospațial și al apărării Boeing și Raytheon , precum și cu companiile din domeniul sănătății Medtronic, Digital Diagnostics și IQVIA, potrivit agenției de știri de stat saudite (SPA), citată de Reuters. Au existat, de asemenea, acorduri în proiecte de energie curată, energie nucleară și uraniu.
În ce privește petrolul, deși SUA s-au arătat nerăbdătoare să vadă că Arabia Saudită şi partenerii săi din OPEC pompează mai mult petrol pentru a ajuta la temperarea preţurilor ţiţeiului, ,inistrul de Externe al Arabiei Saudite a declarat că la un summit SUA-Arab de sâmbătă nu s-a discutat despre petrol şi că OPEC+ va continua să evalueze condiţiile pieţei şi să facă ceea ce este necesar, transmite Reuters.
”Nu a existat nicio discuţie despre petrol la summit”, a declarat prinţul Faisal bin Farhan Al Saud într-o conferinţă de presă, adăugând că permanent au loc discuţii cu Statele Unite şi ţările consumatoare despre ţiţei.
Următoarea reuniune a OPEC+, care include şi Rusia, va avea loc pe 3 august.
Biden contestă afirmațiile ministrului saudit de externe
Abia ajuns la Casa Albă, Joe Biden a contestat versiunea ministrului saudit de externe, care a spus că nu l-a auzit pe Biden acuzându-l pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman (foto) pentru uciderea editorialistului de la Washington Post.
Întrebat de reporteri dacă ministrul de stat pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, a spus adevărul în relatarea schimbului dintre Biden și prințul moștenitor, președintele a răspuns: "Nu", relatează Reuters.
Jubeir a declarat că prințul moștenitor, cunoscut drept MbS, i-a spus lui Biden că regatul a acționat pentru a preveni repetarea unor greșeli precum uciderea lui Khashoggi și că "nu a auzit acea frază anume" de la Biden, în care îl acuză pe prințul moștenitor.