Într-un interviu pentru postul american de televiziune NBC, doctor Anthony Fauci, epidemiologul șef al SUA, a spus că epidemia de coronavirus este “cel mai mare coșmar” al său.
După șase luni, a spus el, abia am început să înțelegem acest virus, iar zecile de mii de infecții înregistrate zilnic la nivel mondial nu îl lasă să doarmă noaptea.
O întreagă civilizație așteaptă descoperirea unui vaccin pentru coronavirus pentru ca viața cotidiană să se întoarcă la normal, dar lupta cu noul virus nu e deloc simplă.
La această oră sunt peste 125 de cercetări aflate într-o fază sau alta de testare pentru a se găsi un vaccin pentru coronavirus, conform New York Times.
Dintre cele 125 de proiecte aflate în lucru se disting șapte care au șanse să fie aprobate pentru utilizare la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor.
Serul dezvoltat de Oxford Vaccine Group este cel mai avansat din punct de vedere al testării, fiind singurul din cele 125 de proiecte care a intrat în faza a treia de testare, cea a eficienței pe scară largă. Cu toate acestea, vaccinul, conform experților implicați în acest proiect, nu va fi gata mai devreme de luna octombrie a acestui an.
Care sunt fazele pe care un vaccin pentru coronavirus trebuie să le treacă până la aprobare?
STUDII PRECLINICE: Oamenii de știință injectează vaccinul animalelor pentru a vedea dacă există o reacție imunologică.
FAZA 1 - TESTAREA SIGURANȚEI ȘI A DOZAJULUI: Vaccinul se administrează unui număr mic de oameni (între 35 și 50) pentru a fi testată siguranța acestuia și pentru a se obține dozajul optim. În această fază se confirmă și apariția imunizării organismului.
FAZA 2 - MĂRIREA GRUPULUI PENTRU TESTAREA SIGURANȚEI: Vaccinul se administrează la sute de persoane împărțite în grupuri de vârstă pentru a vedea dacă vaccinul acționează diferit în cadrul lor. Studiile monitorizează în continuare siguranța vaccinului și capacitatea serului de a stimula sistemul imunitar.
FAZA 3 - TESTAREA EFICIENȚEI PE SCARĂ LARGĂ: Vaccinul se administrează la mii de oameni, calculându-se rata de infectare prin comparația cu grupul de control în care un număr important de voluntari au primit tratament placebo (neutru din punct de vedere medical). Studiile determină eficiența vaccinului.
APROBARE: Autoritățile de reglementare din fiecare țară examinează rezultatele studiilor și decid dacă aprobă sau nu vaccinul. În timpul unei pandemii, un vaccin poate primi și o autorizație de utilizare de urgență înainte de a obține o aprobare oficială. Este varianta pe care se va merge acum.
PROGRAM ACCELERAT: Guvernul american a selectat cinci proiecte de vaccin pentru coronavirus care primesc o finanțare suplimentară de miliarde de dolari în timpul dezvoltării lor printr-un program federal, supervizat de armată.
FAZE DE TESTARE COMASATE: Un alt mod de a accelera dezvoltarea vaccinului este comasarea fazelor. Unele vaccinuri sunt acum în prima fază de testare pe oameni. Strategia e să se folosească sute de oameni începând cu faza 1 nu zeci, iar dacă totul merge bine, se trece direct în faza a treia de testare (pe mii de oameni), câștigându-se timp prețios de ordinul lunilor.
Sunt trei tipuri de vaccin dezvoltate de cercetători, în funcție de strategia aleasă pentru anihilarea virusului.
1. Vaccinuri genetice
Cele care folosesc una sau mai multe gene ale coronavirusului pentru a genera un răspuns imunologic.
2. Vaccinuri ce folosesc un vector viral
Cele care folosesc un virus purtător mai slab, îmbogățit cu genele coronavirusului, urmărindu-se provocarea unui răspuns imunologic.
3. Vaccinuri pe bază de proteine extrasă din virus
Cele care utilizează o proteină a coronavirusului sau fragmente de proteină pentru a provoca imunizarea organismului.
4. Vaccinuri pe bază de virus modificat (slăbit)
Cele care utilizează o versiune mai slabă sau inactivată a coronavirusului pentru a declanșa imunizarea organismului.
Cele 8 vaccinuri aflate într-o fază avansată de testare pe oameni în ordinea posibilității de a fi aprobate
- Vaccinul Oxford:
- este de tip vector viral
- se află în FAZA 3 de testare pe oameni, ultima
- beneficiază de programul accelerat de realizare din SUA
O mare speranță vine dinspre Oxford Vaccine Group care a anunțat că rezultatele finale pentru primul test la un vaccin pentru coronavirus pe oameni sunt încurajatoare, iar guvernul britanic se pregătește să ridice o fabrică pentru a produce milioane de doze. Compania AstraZeneca, asociată cu Oxford Group, a anunțat zilele trecute că e în curs de a pregăti facilități de producție pentru 2 miliarde de doze de vaccin.
Cu toate acestea, serul dezvoltat de Oxford Group împreună cu compania AstraZeneca nu oprește răspândirea virusului, testele de până acum arată doar că oprește evoluția bolii.
“În aprilie, directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a declarat că oamenii de știință ar putea ști încă din iunie sau iulie dacă vaccinul Oxford funcționează. Cercetătorii care efectuează teste pe animale au raportat săptămâna trecută că maimuțele care au primit o singură doză de ser au produs anticorpi împotriva virusului într-o lună. Vaccinul nu a protejat complet animalele de infecție, dar a părut să le împiedice să dezvolte leziunile pulmonare grave care au luat atât de multe vieți”, se arată într-un articol publicat de “The Guardian” în data 17 mai.
2. Vaccin Moderna
- este de tip genetic
- se află în FAZA 2 de testare pe oameni
- beneficiază de programul accelerat de realizare al SUA
În data de 18 mai, o veste venită dinspre compania americană a provocat un optimism brusc la nivel global în ce privește descoperirea unui posibil vaccin pentru coronavirus.
Moderna a anunțat că “se pare” că serul dezvoltat de ei generează răspuns imunologic la oameni. Compania are cel mai avansat proiect din SUA, iar unul dintre directorii acesteia a fost cooptat de Donald Trump în echipa de experți ai Casei Albe.
Acțiunile companiei au crescut amețitor, dar la câteva zile mai mulți cercetători, analizând datele prezentate de Moderna, au început să aibă unele îndoieli.
“În timp ce campania în mass-media a companiei a fost un succes, aceasta a dezvăluit foarte puține informații - au fost mai multe cuvinte decât date. Acest lucru este important: dacă le ceri oamenilor de știință să citească un articol, aceștia vor căuta tabelele de date, nu declarațiile corporatiste. În știință, numerele sunt mult mai importante decât cuvintele”, se arată într-un articol al publicației medicale STAT care a analizat datele publicate de Moderna.
Două mari probleme au descoperit experții din documentele aduse în atenția opiniei publice de către companie. Primul a fost tăcerea asurzitoare care a venit dinspre Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID), condus de celebrul doctor Anthony Fauci.
Experții institutului au lucrat cot la cot cu cei de la Moderna în dezvoltarea vaccinului. Faptul că aceștia s-au abținut de la comentarii, spun cei de la publicația STAT, arată că încă nu sunt siguri pe datele cu privire la eficiența vaccinului aflat în prima fază de testare pe oameni (grupuri mici).
A doua problemă observată a fost că Moderna a anunțat că 8 dintre voluntarii care au participat la testare au dezvoltat cele două tipuri de anticorpi necesari împotriva infecției cu noul virus.
Problema observată de experți e aceea că în procedurile de testare a acestui vaccin pentru coronavirus au intrat 45 de persoane. În documentația dată publicității nu se spune decât că toți participanții au dezvoltat anticorpi, dar doar 8 dintre ei ambele tipuri necesare. De asemenea, experții subliniază faptul că există și posibilitatea ca Moderna să nu fi obținut rezultate finale decât de la cei 8 participanți din cauză că analizele sunt mari consumatoare de timp, grăbindu-se să anunțe rezultatele promițătoare.
Concluzia experților e că, și în acest caz, optimismul trebuie să fie moderat pentru că mai e un drum lung de străbătut. Cu toate acestea, Moderna a anunțat că va intra în FAZA 3 de testare, începând cu luna iulie.
3. Vaccin BioNTech, Pfizer, Fosun Pharma
- este de tip genetic
- se află în FAZA 2 de testare pe oameni
- beneficiază de programul accelerat de realizare al SUA
Compania germană BioNTech a încheiat o colaborare cu Pfizer, New York, și cu producătorul chinez de medicamente Fosun Pharma pentru a dezvolta un vaccinul de tip genetic.
În mai, Pfizer a anunțat începerea testării umane pentru vaccin, conducerea companiei anunțând că speră să aibă câteva milioane de doze de vaccin pentru utilizare de urgență în toamnă, dacă totul merge bine, anunță New York Times.
4. Vaccin CanSino
- este de tip vector viral
- se află în FAZA 2 de testare pe oameni
Este unul dintre cele mai dezvoltate proiecte până în acest moment. CanSino este o companie chineză care a anunțat de curând că vaccinul dezvoltat intră în faza a doua de testare, cea pe grupuri mari de oameni, în urma rezultatelor bune obținute în prima fază de testare.
Acest vaccin pentru coronavirus este dezvoltat în parteneriat cu Academia Militară de Științe Medicale și Biotehnologie din China, iar cercetările și testările au fost secrete.
În urmă cu câteva zile, CanSino a semnat un pact cu Consiliul Național Canadian pentru Cercetare, cu scopul ca faza a treia de testare să se desfășoare în această țară.
Obiectivul CanSino este acela de a beneficia de facilitățile de producție a vaccinului pe care le are Canada, vizând intrarea rapidă pe piața americană.
“Dacă vaccinul CanSino funcționează, colaborarea contribuie la asigurarea accesului canadienilor la acesta. Datele obținute în testele locale ar putea da asigurări oficialilor din Canada că vaccinul este sigur, iar producția locală ar putea asigura dozele necesare.
La întrebarea dacă această colaborare ar crea posibilitatea ca Ministerul Sănătății din Canada să aibă acces la datele culese în China, reprezentantul Consiliului Național al Cercetării a spus că datele pot fi accesate cu aprobarea autorității de reglementare din China”, se arată într-un articol publicat de Reuters.
5. Vaccin Novavax
- este bazat pe proteina coronavirus
- se află în FAZA 2 de testare pe oameni
În mai, Novavax, Maryland, SUA, a început un studiu comasat FAZA 1 cu 2 la un vaccin pentru coronavirus format din particule microscopice care transportau fragmente de proteine de COVID-19.
O organizație neguvernamentală “Coaliția pentru Pregătirea Inovațiilor în Epidemie” a investit 384 milioane dolari în proiect, conform New York Times.
6. Vaccin Sinovac Biotech
- este de tip vector viral
- se află în FAZA 2 de testare pe oameni
Compania privată chineză Sinovac Biotech testează un vaccin inactivat numit CoronaVac, vaccin aflat în FAZA 2 de testare. De asemenea, compania a anunțat și realizarea unei fabrici pentru a produce până la 100 de milioane de doze anual.
7. Vaccin Sinopharm
- este de tip vector viral
- se află în FAZA 2 de testare pe oameni
Compania chineză de stat Sinopharm a început studiile comasate de FAZA 1 și 2 pe două tipuri de virusuri inactive și îmbogățite cu gene de coronavirus. Compania a anunțat că a construit o unitate la Beijing pentru a face până la 200 de milioane de doze pe an.
8. Vaccinul Inovio
- este de tip genetic
- se află în FAZA 1 de testare pe oameni
Un al doilea mare conglomerat farmaceutic american care încearcă dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus este Inovio, SUA. Candidatul lor a finalizat etapa testelor pe animale.
În data de 20 mai au apărut primele rezultate încurajatoare în ce privește această etapă. Acum, vaccinul Inovio se află în FAZA 1 de testare pe oameni. Un dezavantaj este că nu beneficiază de programul accelerat de realizare, finanțat de SUA.
Comunicatul companiei este însoțit de publicarea datelor în revista de știință “Nature Communications”.
“Acțiunile Inovio Pharmaceuticals (NASDAQ: INO) au crescut cu 24% ca reacție la datele preclinice pozitive despre INO-4800, vaccinul ADN COVID-19 dezvoltat de companie.
Rezultatele au fost publicate în Nature Communications. Studiile au arătat că vaccinarea cu INO-4800, care vizează proteina Spike SARCoV 2, a generat răspunsuri puternice de anticorpi de legare și neutralizare, precum și răspunsuri la nivel înalt de celule T la șoareci și cobai. Autorii au demonstrat existența activității de neutralizare a virusului prin trei teste derulate separat”, se arată într-un comunicat al companiei.
Acest vaccin nu poate fi gata mai devreme de primăvara anului 2021.
Doctor Anthony Fauci, cel mai cunoscut epidemiolog din lume, a spus în același interviu că e foarte complicat să se facă predicții cu privire la sfârșitul epidemiei.
Tot ce știm e că, în acest moment, mii de cercetători duc o luptă contracronometru pentru găsirea unei soluții salvatoare.