Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal a intrat, miercuri, în primă lectură în Guvern. La începutul ședinței, ministrul de Finanțe Adrian Câciu a anunțat că există și noutăți, cum ar fi deduceri de impozit pentru angajații tineri, cei care au copii, dar și cei cu venituri sub 4.500 de lei brut.
„Ajustarea fiscală pe care o propunem prevede protejarea cetățenilor României care au statutul de salariați și venituri de până la 4.500 de lei brut și în acest scop avem o serie de deduceri, și pentru salariații care au în întreținere alte persoane, mai ales copii.
Și pentru salariații tineri de până la 26 de ani, cu titlu de noutate, se introduce o reducere de 15% din impozit pentru a crește până la urmă și gradul de ocupare în rândul tinerilor români, unde înregistrăm un șomaj de natură structurală.
Și pentru angajații care au copii în orice formă de învățământ, pentru a încuraja trimiterea la școală și evitarea abandonului școlar, pentru fiecare copil se va primi o reducere suplimentară de 100 de lei”, a prezentat Câciu în mare măsurile legate de deduceri.
Grilele pentru deduceri le puteți consulta în proiectul de ordonanță de urgență, de la pagina 14.
Ministrul social-democrat a vorbit apoi și de eliminarea anumitor facilități, susținând că ar fi fost cerută chiar și de mediul de afaceri.
„În contrapondere, avem o serie de ajustări pe partea de capital și de companii, care nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilități care și au atins deja elementul de potențial în anii care au trecut și sunt solicitate de a fi eliminate de către Comisia Europeana, dar chiar și de mediul de afaceri.
În această echilibrare avem în vedere și o reconversie economica, în sensul de a rămâne într-o zonă în care încurajăm dezvoltarea economică. Dau un exemplu: extindem facilitatea de profit reinvestit de către companii către cele care dezvoltă noi capacități de producție, de procesare sau retehnologizare a capacităților pe care le au”, mai spus ministrul.
Câciu a anunțat și obiectivul ca în 2024 gradul de conformare voluntară la ANAF să ajungă la 95%.
El a fost completat de premierul Ciucă, ce a cerut ca proiectul de digitalizare a Fiscului să fie finalizat.