Un stil de viață sănătos te ajută să obții sau să menții o sănătate fizică și psihică bună. Însă, pentru a avea rezultate satisfăcătoare, e nevoie să iei decizii cumpătate în fiecare zi: de la modul în care îți petreci timpul până la alimentele și băuturile pe care le consumi.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 60% dintre factorii asociați cu starea de sănătate și calitatea traiului sunt corelați cu stilul de viață. Milioane de oameni din întreaga lume nu urmează un stil de viață sănătos. Prin urmare, se confruntă cu diferite afecțiuni și, în cazuri extreme, stilul de viață deficitar poate duce la decesul unei persoane.
Alimentația nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool, abuzul de droguri, stresul și sedentarismul sunt câteva dintre elementele care alcătuiesc un stil de viață nesănătos și care pot fi responsabile de dezvoltarea sau agravarea mai multor afecțiuni sau probleme medicale, printre care boli metabolice, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, diabet, sindromul de colon iritabil, insuficiență hepatică și obezitate.
Prin urmare, conform studiilor realizate în ultimii ani, se poate spune că stilul de viață are o influență semnificativă asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor.
Alimentația nesănătoasă
Alimentația este principalul factor care influențează starea de sănătate. Pentru a funcționa în mod corespunzător, organismul are nevoie, în fiecare zi, de cel puțin 30 de vitamine și minerale, printre care vitamina C (implicată în procesul natural de creștere și dezvoltare și necesară pentru protecția corpului împotriva radicalilor liberi), vitamina B12 (necesară organismului pentru funcționarea normală a sistemului nervos), vitamina D (care contribuie la formarea oaselor și dinților și are un rol esențial în absorbția calciului și fosforului), zincul (care susține creșterea și are un rol de bază în buna funcționare a sistemului imunitar), calciul (care menține sistemul osos puternic) și fierul (care contribuie la buna funcționare a hemoglobinei, necesară pentru transportul oxigenului în sânge).
Pentru a obține aportul necesar de vitamine și minerale, este recomandat consumul fructelor și legumelor, precum și a alimentelor bogate în proteine de înaltă calitate, carbohidrați și grăsimi bune. Pe de altă parte, gustările de tip fast-food și cele cu un conținut ridicat de zahăr pot provoca probleme de sănătate, precum diabetul sau afecțiunile cardiovasculare, motiv pentru care nu sunt indicate în dieta zilnică.
Sedentarismul
Exercițiile fizice regulate fac organismul mai puternic și îi întăresc rezistența. Sportul îmbunătățește capacitatea cardiovasculară, întărește oasele și influențează pozitiv coordonarea și echilibrul. Mai mult decât atât, studiile din ultimii ani au arătat că există o legătură între activitățile fizice și somnul de calitate, dar și între sport și un nivel redus de stres.
Sportul contribuie și la creșterea nivelului de energie, ceea ce influențează rapiditatea și eficiența în realizarea sarcinilor zilnice.
Lipsa activității fizice reduce masa musculară, motiv pentru care și cele mai simple activități pot cauza dureri. Specialiștii recomandă cel puțin 30 de minute de sport în fiecare zi, pentru a preveni apariția unor boli grave asociate sedentarismului.
Viciile
Consumul excesiv de alcool, pe termen lung, crește riscul dezvoltării mai multor afecțiuni, inclusiv obezitate, diabet, infertilitate, atac de cord, accident vascular cerebral, demență și insuficiență hepatică.
De asemenea, fumatul este un alt viciu care poate afecta starea de sănătate, cauzând boli pulmonare, afecțiuni cutanate, probleme de vedere, diabet de tip 2, precum și probleme cardiovasculare.
Menținerea unui stil de viață sănătos necesită perseverență și implicare, dar recompensele nu întârzie să apară. Exercițiile fizice regulate, renunțarea la vicii, somnul de calitate, o dietă echilibrată și menținerea stresului la un nivel cât mai mic pot îmbunătăți calitatea vieții. Alegerile zilnice sănătoase te ajută să ai o viață fericită, să fii productiv și energic, să ai un sistem imunitar puternic și o dispoziție bună. Drept urmare, este bine să începi cât mai curând să îți creezi obiceiuri bune pentru a avea un stil de viață echilibrat și o stare de sănătate optimă.