Autoritățile din Quebec iau măsuri controversate pentru a proteja caracterul francofon al celei mai mari provincii din Canada, deoarece majoritatea nou-veniților vorbesc mai degrabă engleza și nu vor să învețe și franceza. Acum vor fi obligați prin lege.
La propunerea Guvernului, adunarea națională a provinciei a votat legea 96, care prevede că noii imigranți și refugiați să comunice cu oficialii provinciali exclusiv în limba franceză, la șase luni după sosire, dacă vor să beneficieze de serviciile instituțiilor de stat, arată The Guardian.
Proiectul de lege limitează, de asemenea, utilizarea limbii engleze în sistemul juridic și limitează înscrierea la școlile de limbă engleză din provincie.
Coaliția de guvernare Avenir Québec a primit sprijin din partea stângii, Québec Solidaire, pentru a adopta proiectul de lege cu 78 la 29. Liberalii au votat împotriva proiectului de lege, spunând că s-a mers prea departe, în timp ce partidul separatist Québécois spune că legislația putea fi și mai dură.
„Ne mândrim să fim o națiune francofonă în America de Nord și este de datoria noastră să protejăm limba (franceză)”, a declarat premierul Quebecului, François Legault.
El a dat asigurări că în sistemul medical și în cel de învățământ se va vorbi în continuare și limba engleză.
Pe de altă parte, criticii acestei legi spun că aceasta revocă dreptul de acces la servicii în limba engleză pentru aproximativ 300.000 până la 500.000 de locuitori din Quebec, vorbitori de limbă engleză.
„Legea 96 este cea mai semnificativă derogare de la drepturile omului din istoria Quebecului și a Canadei”, a declarat într-un comunicat Marlene Jennings, șefa Quebec Community Groups Network, care promovează drepturile vorbitorilor de limba engleză din provincie.
Nici populația indigenă nu este mulțumită că trebuie să învețe limba coloniștilor sau nu va avea acces la servicii de stat.
Nu este prima dată când limba franceză naște tensiuni - de multe ori ridicole - în Quebec. În 2019, provincia a refuzat rezidența unei femei din Franța, argumentând că nu a putut dovedi că știe să vorbească franceza.
Tot în acel an, Guvernul s-a umplut de ridicol propunând interzicerea salutului popular „Bonjour-hi”, doar pentru a se răzgândi rapid, pe fondul indignării locuitorilor.
În noiembrie, șeful celei mai mari companii aeriene a țării a avut parte de linșaj mediatic pentru că a recunoscut că n-a învățat niciodată limba franceză, deși locuia la Montreal de 14 ani.