Consiliul de Securitate al ONU a condamnat revolta din Mali şi a cerut soldaţilor implicaţi să-i elibereze imediat pe toţi oficialii guvernamentali pe care i-au reţinut şi să se retragă în garnizoane.
Consiliul de Securitate a fost informat după ce soldaţii l-au îndepărtat pe preşedintele ţării printr-o lovitură de stat, relatează Reuters.
Un ofiţer malian, colonelul Assimi Goita, a declarat miercuri că este şeful juntei care l-a îndepărtat de la putere marţi pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita, devenind noul om forte din Mali.
''Să mă prezint: sunt colonelul Assimi Goita, preşedintele Comitetului naţional pentru salvarea poporului'', a declarat el după o reuniune cu secretarii generali ai administraţiilor.
Assimi Goita a apărut la televiziune în noaptea de marţi spre miercuri, când un grup de soldaţi a anunţat crearea acestui comitet şi l-a determinat pe preşedintele Keita să demisioneze.
Preşedintele malian Ibrahim Boubacar Keita şi premierul Boubou Cissé au fost arestaţi marţi după-amiază de militarii care s-au revoltat, a declarat unul dintre liderii rebeliunii, în timp ce soldaţii au fraternizat cu manifestanţii care cer de luni de zile plecarea şefului statului, notează AFP.
Statul Mali, unde soldaţii au preluat marţi controlul asupra unei unităţi militare din apropiere de Bamako, este zguduit de o profundă criză politică după alegerile legislative din martie-aprilie, care se adaugă unui climat de insecuritate provocat de atacuri jihadiste.
Vezi și Un elicopter românesc din forța de menținere a păcii din Mali s-a răsturnat în timpul unei misiuni